Přehled tisku

0:00
/
0:00

Hospodářské noviny zjistily, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v nejbližších dnech obdrží dokument, který může otřást vládou. Po více než měsíci vyšetřování totiž americká agentura Kroll dokončila audit rodinného majetku vicepremiéra Jiřího Čunka. List předpokládá, že ministr Schwarzenberg zprávu odtajní až po podpisu smlouvy o radaru, aby spekulacemi o svém odchodu neznejistil prostředí významné schůzky s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou.

Hospodářské noviny zjistily, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v nejbližších dnech obdrží dokument, který může otřást vládou. Po více než měsíci vyšetřování totiž americká agentura Kroll dokončila audit rodinného majetku vicepremiéra Jiřího Čunka. List předpokládá, že ministr Schwarzenberg zprávu odtajní až po podpisu smlouvy o radaru, aby spekulacemi o svém odchodu neznejistil prostředí významné schůzky s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou. V zákulisí však koluje zpráva, že ministrovy diplomatické povinnosti dávají vládě čas na rozmyšlení, jak s výsledky auditu naložit. Například podle stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka jsou již závěry auditu k dispozici, protože však vyznívají pro Jiřího Čunka problematicky, Schwarzenberg nyní řeší, co s nimi.


Od zavedení bodového systému a přísných trestů za dopravní přestupky uplynuly přesně dva roky, všímá si Mladá fronta Dnes. Nová pravidla však nesplnila očekávání. V druhém pololetí roku 2006 sice nehod i úmrtí výrazně ubylo, v roce 2007 však přišel zlom a mrtvých začalo opět přibývat. Za promarnění šance kritizuje Českou republiku i Evropská unie ústy rady pro bezpečnost v dopravě. Většina řidičů, kteří již nějaký bod obdrželi, se začne chovat za volantem slušně. Na jiné však neplatí nic a jezdí dál i poté, co řidičský průkaz ztratili, píše Mladá fronta Dnes.


Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Prohlášení poslance Petra Wolfa, že jej vydíral Jiří Paroubek, komentují Lidové noviny. Domnívají se, že zatímco se zde řeší tento konkrétní případ, ministři a starostové právě teď přidělují další podobně pitomé dotace jako tu na studii o relaci mezi politikou životního prostředí a ekonomickým rozvojem, kterou si nechala vypracovat Wolfova firma. Přidělováním dotací si politici pěstují další spojence, které v případě jejich neochoty budou moci na nesmyslných dotacích rozfofrovat. „Chcete omezit vydírání? Omezte politikům příležitosti rozdávat takováto cukrátka, vyzývá komentář Lidových novin.

Komentátor deníku Právo soudí, že odchod Wolfa z poslaneckého klubu ČSSD je to nejhorší, co se mohlo poslancům všech stran odleva až doprava přihodit. Jeho zviditelněním totiž přišla dolní komora o třeba jen zdání věrohodnosti. Wolfova kalkulace, že vystoupením z klubu ČSSD zastaví tok výhrůžek, je nesmyslná. Přestanou mu vyhrožovat sympatizanti této strany ve chvíli, kdy z ní vystoupí, ptá se deník. Wolfova výzva předsedovi ČSSD, ať složí poslanecký mandát, zase připomíná dětské pořekadlo „kdo to říká, ten to je, na toho to pasuje.“ Ať už nikdo netrestá parlament dalšími wolfovinami,“ přeje si na závěr komentátor Práva.


Chorvatsko se bojí, že přijde o české turisty, uvádí Hospodářské noviny. Chorvatská vláda sice zrušila nařízení o zákazu dovozu potravin po protestech turistů, cestovních kanceláří i hoteliérů, odlivu Čechů přesto zabránit nedokáže. Vedle četných úmrtí českých turistů může být důvodem obavy Chorvatů i televizní reportáž o české turistce, která se stala obětí brutálního zásahu policie. Hospodářské noviny zmiňují také chybějící emocionální vazbu na Jadran z dob socialismu u mladých lidí či lacinější a kvalitnější dovolené třeba v Egyptě a Bulharsku. Přesto se i letos objevily zácpy směrem k Jadranu. Ročně jezdí do Chorvatska kolem tři čtvrtě milionu Čechů za sezonu, dodává list.


Mladá fronta Dnes upozorňuje, že už nyní je jasné, že Senát bude muset vrátit Poslanecké sněmovně k přepracování novou verzi zákona o odpadech. Na novele je totiž patrné, že poslanci spěchali domů na prázdniny a zákon pokazili, píše deník. Podle návrhu by totiž šrot do sběren směly prodávat jen firmy, občanská sdružení, obce a organizace zřízené obcemi a kraji, nikoliv však fyzické osoby. Lidé by mohli kovové haraburdí do sběrného dvora jen odvést a darovat obci. Tato novinka však omezuje občany v jejich základním právu svobodně nakládat s vlastním majetkem. O nutnosti změny hovoří již samotní poslanci, vyžadovat ji bude i ministerstvo životního prostředí.


Deník


České porodnice se teprve učí, jak se chovat k matce mrtvě narozeného dítěte a co jí nabídnout, všímají si Lidové noviny. Zdravotníci jednají, jako by se žádné dítě ani nenarodilo, rodičům dítě neukazují a nedávají jim možnost, ponechat si na něj nějakou památku. Deník přitom cituje psycholožku Ilonu Špaňhelovou, která rozloučení se s mrtvě narozeným dítětem nepovažuje za morbidní, ale blahodárné. Rodiče si podle ní alespoň nenesou trauma z toho, že něco nedodělali.