Přehled tisku

0:00
/
0:00

Celostátní deníky se ve svých komentářích věnují zákonu, který mimo jiné zakazuje městské policii a soukromým firmám měřit rychlost aut.

Podle deníku

Odlišné stanovisko zastávají Lidové noviny. Argumentace poslanců, že obce jen šikanují řidiče a vylepšují si vybíráním pokut rozpočet, považuje deník za zcestnou. Kdyby přece řidiči předepsanou rychlost bez výjimky dodržovali, nepřibyla by do žádného obecního rozpočtu ani koruna. Někteří zákonodárci namítají, že městská policie byla zřízena k dohlížení na veřejný pořádek, nikoliv k řešení dopravy. K udržování veřejného pořádku však dohled nad nepřekračováním předepsané rychlosti patří, míní Lidové noviny a dodávají: „Pokud se zákonodárcům opravdu zdá, že městští strážníci šikanují občany víc než státní policisté, měli by se rovnou postarat o to, aby obecní policie zanikla jako institut.“


Na silnou korunu doplácejí firmy vyvážející většinu své výroby za hranice, píší Hospodářské noviny. Přicházejí totiž o zisky, a jsou proto nuceny snižovat náklady a propouštět zaměstnance. Ministerstvo průmyslu odhaduje, že vývozci přišli v prvním čtvrtletí o 65 miliard korun. Silná koruna se dotkla i domácích dodavatelů. Českým výrobcům se totiž vyplatí nakupovat laciněji od dodavatelů v cizině. České exportní firmy se proto snaží přesvědčit centrální banku, aby snížila úroky a další posilování měny zastavila. Česká národní banka se však rozhodla výši úrokových sazeb ponechat, neboť vyšší úroky a silná koruna působí proti růstu cen.


Mladá fronta Dnes zjistila, o kolik až mohou podražit v příštím roce regulované nájmy. V průměru lze očekávat nárůst o 35 procent, v některých regionech dokonce více než o polovinu. Půjde tak o doposud nejrychlejší nárůst činží, v jehož pozadí stojí růst cen nemovitostí. Zvýšení o maximální možnou částku lze očekávat především ze strany soukromých majitelů. I přesto regulované nájmy zůstanou stále nižší než ty tržní. V bytech s regulovaným nájemným nyní žijí dva miliony lidí, upozorňuje Mladá fronta Dnes.


Ministerstvo obrany na konci loňského roku investovalo do opravy služebních armádních bytů v Praze – Řepích, přestože vědělo, že byty budou v dohledné době převedeny na obec a nabídnuty k privatizaci, všímají si Lidové noviny. Správa vojenského bytového fondu přitom z důvodu blížícího se převodu opravy provádět nesmí. Ministerstvo výměnu starých oken za nová plastová, která stála dva miliony korun, obhajuje jejich havarijním stavem.Ve stejném stavu se však nacházejí všechna okna šestipodlažní budovy, vyměněna byla však jen několika nejvyšším představitelům armády. Na rekonstrukci si stěžují běžní nájemníci domu, kterým okna vyměněna nebyla, ale i Nejvyšší kontrolní úřad, který hospodaření resortu obrany se služebními byty kritizoval již v minulosti.


Hospodářské noviny poznamenávají, že ekonomičtí ministři za ODS Martin Říman a Petr Nečas nejsou příliš spokojení s výší daňové zátěže. Požadují, aby se sociální pojištění snížilo až o1,5 procenta, na rozdíl od poklesu o jedno procento, jenž navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek. Říman považuje snížení o 1,5 procenta za hranici toho, co rozpočet unese, Kalousek se naopak domnívá, že výdaje v rozpočtu by v takovém případě musely být seškrtány ještě o šest miliard. Hospodářské noviny uvádějí, že vzhledem k síle ODS ve vládě bude muset lidovecký ministr financí na další snížení sociálního pojištění přistoupit. Nepožadují jej totiž jen ministři za ODS, ale i finanční experti nejsilnější vládní strany.


Zdeněka Bulawu, který v roce 2003 v opilosti při dopravní nehodě zabil tři policisty, možná již brzy čeká další soud, píše deník Právo. Detektivové protikorupční policie totiž dokončili vyšetřování obchodů Bulawy a jeho dalších pěti partnerů s lihovinami. Policie navrhuje státnímu zástupci, aby Bulawu a jeho společníky obvinil z krácení daně, poplatku a ještě jiných povinných plateb. Skupina mohla stát na dani ošidit až o 112 milionů korun. Bulawa byl po dvou letech ve vězení podmíněně propuštěn za dobré chování na svobodu.


Ministerstvo školství si uvědomuje, že v učitelských sborech na základních školách i v mateřských školkách výrazně dominují ženy, a plánuje nový projekt, který by do školství přilákal více mužů, informují Lidové noviny. Připravuje analýzu, která by ukázala, kolik procent mužů a žen pracuje ve vedoucích pozicích na základních školách a nakolik se liší příjmy mužů a žen na stejných pozicích ve školství. Ministr Ondřej Liška označuje rovné příležitosti za jednu ze svých priorit a uznává, že generová problematika byla ve školství dlouhodobě podceňována.