Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ke včerejší stávce se ve svých komentářích vracejí i české noviny.

Foto: ČTK
Deník Právo soudí, že přestože Česká republika platí za společnost konsensuální, včerejší stávka proti „asociálním reformám“ se vydařila. Zablokováním pražské magistrály se odbory svou razancí přiblížily dokonce až západoevropským standardům. Jiné projevy včerejší stávky je naopak třeba považovat za opatrné a symbolické. „Těžké začátky“ hodnotí stávku komentátor Práva a dodává: „Podobné akce jsou testem i portrétem stavu celé společnosti i jejích jednotlivých částí.“


Milan Štěch
Lidové noviny se domnívají, že jsme se stali svědky nejdražší volební kampaně za znovuzvolení jednoho levicového senátora, totiž Milana Štěcha. Odbory se podle listu transformovaly z poslušného nástroje KSČ v poslušný nástroj ČSSD, ve zdemokratizované společnosti si však své místo najít nedokázaly a všemi silami bojují o přežití. Spolčením se sociální demokracií si však nepomohou, pouze fázi úpadku prodlouží. Českomoravská konfederace odborových svazů se s úbytkem členů navíc dostává do finanční tísně. Až jí dojdou peníze na rozsáhlý aparát, ocitne se v podobné situaci jako současná vláda a nezbude jí než provést reformu. „To bude ten nejlepší trest za její politizaci,“ dodávají na závěr svého komentáře Lidové noviny.


O finančních potížích zběhlého poslance Petra Wolfa informuje Mladá fronta Dnes. Wolfovi hrozí, že bude musel vrátit několikamilionovou dotaci, kterou jeho firma získala v roce 2005 od ministerstva životního prostředí. O jak vysokou sumu půjde nyní rozhoduje Finanční úřad v Ostravě. Zohlední přitom doporučení ministerstva životního prostředí. Wolf má tak podle listu dobrý důvod být nyní s vládou zadobře. V sociální demokracii mají podezření, že právě projednávání zneužité dotace souvisí s Wolfovou dezercí.


Foto: Evropská komise
Ministr financí Miroslav Kalousek musí nejpozději do 7. srpna poslat Evropské komisi zpět do Bruselu téměř čtvrt miliardy korun, píší Hospodářské noviny. Jedná se o více než polovinu částky, kterou Česká republika získala před třinácti lety z fondu Phare. Peníze měly původně sloužit na rozvoj malého a středního podnikání, ukázalo se však, že svůj účel nesplnily. Policie z pokusu o zpronevěru těchto fondů obvinila již v roce 2005 deset lidí, mezi nimi i náměstka ministra pro místní rozvoj Petra Formana. Soudní řízení stále probíhá a vypovídat chodí také vysocí politici, na podzim by se měl k soudu dostavit i Jiří Paroubek. Rozsudek je však v nedohlednu, neboť spis čítá tisíce stran a stání jsou rozepsaná až do konce roku, poznamenávají Hospodářské noviny.


Ministerstvo zdravotnictví připravuje nový zákon, který by zrušil omezení vztahující se na umělé přerušení těhotenství a umožnil tak potratovou turistiku, všímají si Lidové noviny. Zatímco dnes může být zákrok proveden jen těm cizinkám, které v České republice pracují nebo studují, podle nového návrhu by jej mohly podstoupit všechny cizinky bez omezení. Deník cituje náměstkyni ministra zdravotnictví Markétu Hellerovou, která míní, že omezováním přístupu ke zdravotním službám by se Česká republika dostala do sporu s evropským právem. Mimo Evropskou unii se podle jejích slov jedná o otázku lidských práv. Proti návrhu se tradičně staví lidovci, kteří prosazovali, aby se pravidla pro umělé ukončení těhotenství ještě zpřísnila. Lidové noviny připomínají, že návrh před několika týdny ostře odsoudila také polská média.


Právo konstatuje, že vnitrostranické spory se vedle sociální demokracie a zelených nevyhýbají ani ODS. Výkonná rada strany v pondělí rozhodla odebrat licenci místnímu sdružení v Rožnově pod Radhoštěm. Místopředseda ODS a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas rozhodnutí v listu zdůvodnil podezřelým růstem počtu členů, z nichž si někteří chtěli především přivlastnit dobrou značku občanských demokratů, agresivní a konfrontační politikou místního sdružení a jeho nespoluprací s místní radnicí. Právě kvůli sporům v rožnovském sdružení přestoupil před časem Nečas do vsetínské ODS. Rozhodnutí překvapilo předsedu zrušeného sdružení Ivo Jelínka, který kritizoval demokracii uvnitř ODS.


Setrvání poslankyň Věry Jakubkové a Olgy Zubové v poslaneckém klubu zelených komentují Hospodářské noviny. Poslankyně za zelené to mohly dát dohromady s Melčákem, Pohankou a Wolfem a vytvořit klub ještě menší, zato nejvlivnější, na jehož postoj by každý napjatě čekal. Jednotné stanovisko od nezařazených poslanců nicméně nepřijde, neboť každý z nich má k rebelii odlišný důvod. Poslankyně neodešly však také proto, že Jiří Paroubek ve své snaze jejich klub rozložit polevil. Reagoval tak na odchod Petra Wolfa ze sociální demokracie, který podle deníku nebyl ničím jiným než přesně načasovaným vzkazem Jiřímu Paroubkovi: „Nesnažte se nám přetahovat další lidi, máme vždycky náskok,“ uzavírají svůj komentář Hospodářské noviny.