Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes se věnuje dění okolo sobotního zápasu pražské Sparty a ostravského Baníku. Při cestě na utkání vypadl jeden z fanoušků Baníku ze dveří jedoucího vlaku a zemřel.

Foto: ČTK
Dráhy už předem počítají s tím, že fanoušci vlak zničí, a proto na zápasy vypravují vagóny, ve kterých se dveře dají za jízdy otevřít. Ve vlaku cestovali také ostravští policisté, kteří chtějí příště navrhnout, aby dráhy poslaly vlak, v němž by dveře za jízdy otevřít nešly. Speciální vlaky pro fanoušky vypravují České dráhy většinou jen tehdy, když někde hraje právě Baník.

Foto: ČTK
Zápasu si všímají ve svém komentáři také Lidové noviny, které konstatují, že se mela nekonala, je to výsledek nově zavedeného opatření, kdy soud zasedal přímo na stadionu, ptá se list? Podle komentáře je nyní třeba obrátit pozornost k tomu, co fanoušci vyvádějí mimo stadion. Tam totiž lidé, kteří se jinak o fotbal nezajímají, pociťují jejich přítomnost nejvíce. "Teď je řada na klubech - tyhle problémy může částečně vyřešit jen dlouhodobá a trpělivá práce s vlastními fanoušky. Tedy něco, v čem české kluby zatím fatálně selhávají," končí komentátor.


Foto: ČTK
"Jídlo bude dražší a dražší. A jak to vypadá, není proti tomu pomoci," reaguje komentář deníku Právo na zvyšující se ceny potravin. List míní, že nejodpornější příčinou toho, že kvůli rostoucím cenám potravin části světa hrozí hladomor, je chování spekulantů. "Co na to říká všemocný zbožňovaný Trh, jenž dle liberálního náboženství všechno zařídí a spraví? Vypadá to na bezradnost. Ministr zemědělství Petr Gandalovič přesto bohorovně prohlásil, že věří v genialitu neviditelné ruky trhu. To když šla řeč o potřebě zkrotit vyděračskou politiku řetězců vůči českým zemědělcům. Nabízí se otázka - spravuje v naší zemi věci veřejné demokraticky volená vláda, nebo anonymní majitelé hypersupermarketů? Stát, který neumí vymezit chování podnikatelů s manýry podnikavců, by byl pro kočku. Věřme, že to nebude případ České republiky,“ dodává komentář.


O tom, že stát chce do dvou let dávat peníze přímo vědcům, kteří budou úspěšní, informují Hospodářské noviny. "Skončit by tak měly plošné dotace, které umožňují léta přežívat na státní podpoře vědcům bez výsledků." Vědec by tak mohl např. za odborný článek v mezinárodně uznávaném časopise dostat i dva miliony korun. Placení jen za špičkové výkony může způsobit postupný útlum některých zkostnatělých ústavů akademie věd. Výzkum by se podle vládní rady pro výzkum a vývoj měl více přesunout na univerzity. Ty by do dvou let mohly mít vlastní veřejné výzkumné instituce, kde by se koncentrovaly nejlepší vědecké týmy. České školy by se tak měly přiblížit školám americkým a britským. Možnost mít vlastní výzkumný ústav se českým vysokým školám zamlouvá.


Na zhoršující se situaci na českých silnicích reaguje komentář Mladé fronty Dnes. A předkládá stovku proč. Například tato. "Proč jsou mnozí čeští řidiči tak bezohlední, hloupí a tolik riskují? Proč policie není schopna zasahovat účinněji? "Uniformovaní vykukové neustále někde měří rychlost (ne, že by se kontrolovat neměla), ale že by vyrazili do akce a snažili se alespoň trochu řešit ve městech dopravní zácpy a lapali ty, kteří jezdí na červenou či přes dvě plné čáry, to už ne. Na kolik si přijdou někteří policisté v rámci rozšířené korupce? Zjišťuje to někdo? Kontroluje to někdo? Trestá to někdo?" Komentář se dále ptá třeba na to, proč jsou tresty za porušování předpisů u nás tak malé nebo proč pořád řešíme záležitosti okolo kamionů, když okolní státy čas jízdy těchto vozidel v pátek a o víkendech jednoduše omezily, jen u nás se to stále nedaří prosadit. Řešení se ale podle komentátora brzy dočkáme. "Bude polovičaté, po čase se změní, pak přijde někdo nový a navrhne převratné změny. Ty se pak schválí v okleštěné podobě. Všechno bude vypadat jinak a možná i nadějně. Jen ten bordel zůstane."


Zřizování firemních školek se nejen v komentáři věnují Lidové noviny. Podle něj je na záměru ministra Petra Nečase podpořit zakládání školek při zaměstnání a vzájemné hlídání dětí pozoruhodné, jak je jednoduchý a složitý zároveň. "Něco, co člověka hned napadne - školky v práci - anebo co lidé dělali běžně od nepaměti - že svěřovali děti sousedům - nelze dnes uskutečnit bez zásahu z politického centra." Když se teď pokoušíme funkčnost některých přirozených struktur obnovit, je to těžké a změny narážejí třeba na svázanost s daňovými úlevami. Tu největší odvahu pak podle Lidových novin vyžaduje zrušení nějakého zákazu. "Právě tady - a ne v tom, kdo kolik rozhází peněz - by se měla odehrávat politická soutěž. Docílit toho, abychom mohli žít jednoduše, je nesmírně složité."