Přehled tisku

0:00
/
0:00

I když většina zpráv nahrává zvolení Václava Klause, mají v jeho táboře ještě daleko k tomu, aby začali slavit, míní komentář Hospodářských novin.

Je tady ještě nominace Jany Bobošíkové, kterou se ale možná komunisté rozhodli umožnit znovuzvolení současného prezidenta pokusem o žert. Dále jsou tady zákonodárci KDU-ČSL, kteří podporují tajnou volbu. Jak dopadne případ poslance Evžena Snítilého se ještě neví, a proto si "klausovci, pokud se radují z dalšího přeběhlíka, musí počkat." Ale i ODS je nervózní, ministr vnitra Ivan Langer odmítl vysvětlit svůj výstup, kdy Martinu Bursíkovi vykládal něco o tom, "kolik lidí půjde bručet". Premiér Mirek Topolánek řekl, že už nechal vypátrat, kdo vynesl nahrávku ze schůzky Jiřího Weigla s Miroslavem Šloufem, která posloužila jako důvod pro veřejnou volbu. "Mimochodem, pokud Šloufa sledovaly tajné služby, dělaly dobře svou práci. Jeho jméno souvisí s kdejakým průšvihem od H-Systému po ruský dluh," končí komentátor.

Schůzky Weigla se Šloufem si všímá také deník Právo a píše, že jejich setkání už "můžeme klidně nominovat na Průšvih roku, ať už spolu ti dva piklili cokolivěk před volbou prezidenta." Komentátor se domnívá, že zajímavější než jméno budoucí hlavy státu je to, do jaké míry se rozbujely mafiánské praktiky v politice a jestli se zneužití policie a zpravodajských služeb v politickém boji stalo pro politiky samozřejmostí.

Komentář Lidových novin soudí, že i přes pochyby o motivech bývalých sociálních demokratů Melčáka a Pohanky a dalších, občané mohou být rádi, že dnes už nejsou tzv. vázané mandáty, jako tomu bylo za první republiky. Poslanci a senátoři by na jejich základě jen jako poslušné figurky hlasovali a o prezidentovi by rozhodli straničtí šéfové a sekretariáty. "Bylo by to důstojnější? Ne, bylo by to jen divadlo. Važme si alespoň toho, že naši volení zástupci rozhodnou sami za sebe."


Komentáře středečních deníků si také všímají výroku Vrchního soudu, že justiční vražda Milady Horákové je promlčena. Mladá fronta Dnes píše, že o mlčení za bývalého režimu víme své. "Bodejť by nedošlo k promlčení, když měli tenkrát všichni v puse roubík zaražený až do krku," připomíná komentátor a říká, že někteří nemlčí ani dnes, i když by přinejmenším ze slušnosti měli. Jako příklad uvádí Haló noviny, které na svých stránkách v minulém roce uvedly: "Milada Horáková byla v padesátých letech souzena za spolupráci s cizí rozvědkou a v současné době to přiznali i její ochránci. Otázkou zůstává, zda vynesený trest nad ní byl adekvátní ke skutku, který spáchala." Komentátor soudí, že problém byl také v tom, že vše bylo předem připraveno, ještě před "přiznáním" obviněných. "A to, zda byl trest adekvátní, je trochu zbytečné tázání, když se skutek nestal."


Hospodářské noviny píší o tom, že vicepremiér Alexandr Vondra české ministry "učí, jak řídit EU." Připravil pro ně příručku, která jim má pomoci v úspěšném řízení schůzí členů vlád EU. Příručka radí, že by ministři měli vycházet především ze zkušeností, přitom je prý ale laděna spíše jako učebnice pro začátečníky. Vzhledem k tomu, že někteří členové vlády se evropských schůzí příliš neúčastní, může jim podle deníku příručka přijít vhod. Radí se v ní, jak "uklidnit rozhádané kolegy", kdy je vhodné zasedání přerušit či jak se vypořádat s pozorností novinářů.


Václav Klaus,  foto: ČTK
"Klausovo zvolení zhorší vztahy s USA," píše politolog Jiří Pehe v deníku Právo. V Demokratické straně má Václav Klaus pověst, která pro česko-americké vztahy nevěstí nic dobrého. Pehe uvádí, že se setkal s lidmi, kteří se ve strategických pozicích angažují v kampaních Clintonové a Obamy, ti se netajili tím, že významní demokraté považují něteré názory českého prezidenta za zcela nepřijatelné, zejména jeho postoj ke klimatickým změnám. Boj s globálním oteplováním patří ale také k prioritám republikána Johna McCaina, takže v případě jeho zvolení, nemusí být situace pro Klause o moc lepší. Připomíná se, že znovuzvolený Václav Klaus může vykolejit vztahy s EU při schvalování nové evropské smlouvy a během českého předsednictví. "Jenže od začátku přístího roku se také zcela změní politická situace v USA, takže Klaus může nakonec působit jako politický troglodyt nejen v pohledu z Bruselu, ale i z Washingtonu," uzavírá Jiří Pehe.