Přehled tisku

Jiří Čunek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Českému tisku vévodí možný návrat Jiřího Čunka do vládních funkcí. Čtvrteční deníky informují o postoji ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. „Šéf diplomacie odejde z vlády, vrátí-li se do ní předseda lidovců,“ píše například Mladá fronta Dnes.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
Návrat Jiřího Čunka označil ministr zahraničí za pokus o sebevraždu vlády. S Karlem Schwarzenbergem souhlasí také nový ministr školství Ondřej Liška. „Sám nečekám, že bych se zachoval jinak,“říká Liška. Na názory koaličních partnerů reagují lidovci. „Pokud by měli naši koaliční partneři problém s návrhem, že náš předseda má být opět ve vládě, byli by to oni, kdo by uvrhl vládu a koalici do vážné situace,“řekl místopředseda KDU-ČSL David Macek.


Foto: ČTK
Deníky se také většinou opět věnují případu rekordní krádeže peněz, rozebírají soukromí a minulost podezřelého Františka Procházky. Mladá fronta Dnes upozorňuje také na to, že zloděj takovéto sumy bude mít v patách nejen policii, ale také mafii pokud pro ni tedy podezřelý přímo nepracoval, která bude chtít něco z takové částky získat. Lidové noviny se zaměřují na dětství a dospívání Procházky, na základní škole prý patřil mezi jedničkáře se zájmem o zeměpis a byl hodně vázán na matku.


Ministerstvo: Jeďte vlakem, který nejede. O radě, které se dočkal nespokojený zákazník Českých drah stěžující si na to, že pravidelně přijíždí do práce v Praze z Malešova s až třičtvrtěhodinovým zpožděním, píší Hospodářské noviny. Úředníci ministerstva dopravy mu nejprve poradili, ať jezdí autem, za tuto větu se ale již ministerstvo omluvilo. Přesto ani novou radu, kterou zákazník dostal, nemůže využít. Spoj navrhovaný ministerstvem je sice v Praze v požadovanou hodinu, má však jeden háček: nejezdí ve všední dny. Ministerstvo se tedy opět omluvilo.


Komentář Mirky Spáčilové v Mladé frontě Dnes se týká nového loga, které si vybírají lidovci. „Logo má vylepšit image. Přeloženo do češtiny, jakmile si lidovci přemalují reklamní obrázek na poznávací značce, uchvácený národ odpustí jejich předsedovi i ty záhadné sociální dávky….Tomu snad nemohou věřit ani věřící,“ píše Spáčilová. V komentáři se objevují také různé příklady lidové tvořivosti, ke kterým Jiří Čunek veřejnost inspiroval, jako například slogan: Nespořte s Liškou, spořte s Čunkem. V komisi, která bude nakonec logo vybírat, však podle Spáčilové nezasednou dva zásadní odborníci. Zaprvé selský rozum, jenž by lidovcům rozšafně poradil, aby se zbavili šéfa a zopakovali si Desatero. „A za druhé anonym, jenž k debatě o novém logu na síti připojil moudré proroctví: Na tu chvilku už to nemá cenu.“


Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Deník Právo ve svém komentáři reaguje na dění okolo možného návratu Jiřího Čunka do vlády. Komentátor se zamýšlí nad důvody, proč Mirek Topolánek nyní prohlašuje, že krok lidovců, kteří chtějí svého předsedu zpět, je ukvapený. Čunek je totiž nestravitelný pro Bursíkovy poslance a je také zbraní pro Topolánkovy vnitrostranické protivníky. A taky proto, že ve vládní koalici doutná nový konflikt – mezi lidovci a zelenými. Premiér by se měl rychle rozhodnout. Ve dnech, kdy sotva skončila stávka učitelů a zdravotníci vyhlásili stávkovou pohotovost, by mohla ztráta preferencí ODS nabrat na rychlosti, pokud by veřejnost dostala Čunka naservírovaného ve vládě…Premiér by měl podle komentátora prozatím zabouchnout Čunkovi dveře do vlády. Pokud se toho neodváží, přinese důkaz o vlastní nejistotě a slabosti, na niž čekají jeho vnější i vnitřní protivníci,“ končí komentář.


Komentář Hospodářských novin„Batoh v zrcadle“ se vrací ke včera schválenému státnímu rozpočtu. Rozpočet je podle něj výjimečný tím, že je to první rozpočet tenké koaliční většiny. Rozpočet je podle něj odrazem vládního batohu. „Není nijak revoluční, negativní trendy pouze pozastavuje, ale nenastavuje žádné pozitivní trendy…není to rozpočet, který by přišel na to, proč dálnice a koridory stojí dvakrát více než jinde, a není to ještě rozpočet, který výrazně komplikuje život těm, kteří nechtějí pracovat.“ Podle komentátora je to rozpočet, který nebýt sporů okolo Jiřího Čunka, by umožnil Mirku Topolánkovi rok v klidu vládnout.


Intelektuální úroveň českých nočních hlídačů možná rapidně roste, píší Lidové noviny. „Pokud mají povoleno sledovat v pracovní době televizi, dostává se jim podstatně více příležitostí ke zhlédnutí kvalitních pořadů než běžnému divákovi.“ Autor uvádí filmy, které nemá člověk, který okolo půlnoci usíná, šanci vidět. Například snímek Krzysztofa Kieslowského Dvojí život Veroniky, který ČT 2 uvedla deset minut po dvanácté večer. V hlavních vysílacích časech pak vévodí stanicím převážně seriály, které v některých divácích mohou vzbudit pocit, že v televizi opět nic není.