Přehled tisku

0:00
/
0:00

České deníky se věnují především výročí 17. listopadu. Lidové noviny si nechaly vypracovat průzkum, z něhož mimo jiné vyplývá, že více než polovina lidí soudí, že se společnost dostatečně nevypořádala se spolupracovníky StB.

Bohumil Laušman,  foto: ČTK
Ve výzkumu padly také dotazy na lustrační zákon nebo zveřejňování informací o agentech StB. Nejjednoznačnější je postoj voličů KSČM, většina jich je proti platnosti lustračního zákona, proti zveřejňování informací o agentech StB a vyrovnávání s minulostí už podle nich bylo dost.


Komentář v Hospodářských novinách se vrací ke kauze Jaromíra Nohavici a jeho spolupráci s StB. „Příběh Jaromíra Nohavici je smutný a chytlavý, nikoli však zcela podstatný,“ soudí komentátor a připomíná, že lidé rádi zapomínají na to, že téměř 100% občanů chodilo k volbám, miliony lidí byly členy ROH nebo chodily demonstrovat na 1. máje. „Státní svátek 17. listopadu je dobrou příležitostí vzpomenout si, na čem a na kom Husákův režim vlastně stál.“


„Pokud přistoupíme na to, že demokracie je nejlepší možný způsob vlády ze všech špatných, pak ministerstvo bez ministra není normální,“ píše se v komentáři Martina Komárka v Mladé frontě Dnes, který naráží na jen prozatímně obsazená ministerská křesla na místním rozvoji a školství. Důvod, proč je zelení a lidovci nebyli dosud schopni obsadit, podle něj vězí ve vnitřní rozhádanosti stran, v jejich nepevnosti a nedostatku skutečných vůdčích osobností. „Zelení a lidovci vykšeftovali po volbách více, než na co mají, a protože by se politicky znemožnili, nemohou to pustit… Představovat si, že se lidovci a zelení změní, by bylo bláhové. Zároveň je jisté, že budou pravděpodobně v každé myslitelné vládě ještě nějaký ten pátek.“ A odborná kvalita vládnutí tak bude kvůli malým stranám vždy nižší, říká komentátor. „Ale skeptický občan si řekne: Čím míň toho ti ministři udělají, tím míň toho zpackají. Nejlepší ministr - neviditelný ministr. Jenže takoví jsou dnes nejen na školství a místním rozvoji.“


Kuřáci přecházejí na levnější značky, píše Právo. Tabáku holduje v České republice více než čtvrtina dospělých a skoro polovina mladistvých do 18 let. Ti teď kvůli zdražování tabáku nepřestávají kouřit, pouze se orientují na levnější značky. Zklamáni tak mohou být ti odpůrci tohoto zlozvyku, kteří si od zdražení slibovali snížení počtu kuřáků. Statistické údaje to vyvracejí, ačkoli se tabák průběžně zdražuje, spotřeba kuřiva se meziročně snížila jen o 1,5% procenta.


Foto: Evropská komise
Státem nařízený biobyznys nás přijde draho, míní komentář Mladé fronty Dnes. Ježdění na benzin, který bude od ledna obsahovat až pět procent lihu z obilí a brambor „prý pošetříme přírodu“. Ovšem citelně se to prodraží. Právě zvýšení ceny pohonných hmot je jediným jistým výsledkem „manželství mezi ropou a benzínem“, říká komentář. Ve Spojených státech zaznamenali nejrychlejší nárust cen potravin za posledních sedmnáct let a jinde je tomu obdobně. Jedním z důvodů jsou podle komentátora právě biopaliva, která „ekonomicky nefungují“, v USA jsou dotována a v Česku se zavádějí na příkaz. „Opravdu skvělý byznys: miliardy za ropu se přesunou od šejků k českým biobaronům,“ končí komentátor.


Češi se postihů za nelegální stahování filmů nebo třeba hudby z internetu příliš nebojí, informují o tom Hospodářské noviny. Podle nich je jedna z internetových stránek, tvářící se jako debatní fórum, ve skutečnosti nelegální burzou a její návštěvnost je obrovská. Teoreticky za stahování a nabízení tvorby chráněné autorskými právy hrozí vězení, prakticky i policisté přiznávají, že není v jejich silách všechny, kdo toto provozují, stíhat. Od nového roku by měly v každém kraji vzniknout asi devítičlenné týmy vyšetřovatelů, které se budou zabývat pouze internetovou kriminalitou. Policie soudí, že by se měla pozornost soustředit jen na ty nejkřiklavější případy – skupiny, zakládající sdílené počítačové sítě, do nichž vládají např. poslední verze softwaru. Zástupci autorů jsou ale přesvědčeni, že by policie měla stíhat i ty, kteří nabízejí ke stažení sice menší množství děl, ale zato pravidelně.


Foto: ČTK
Mladá fronta si všímá letošního listopadové počasí, které je na tuto roční dobu neobvykle mrazivé a bohaté na srážky. Takové přívaly sněhu nenapadly v České republice už čtvrt století. Počasí je prý tento rok takové, že „získává bez nadsázky neoficiální titul rekordně extrémních dvanácti měsíců.“„Když se letošek zařadí do kontextu předcházejících klimatických extrémů, dá se říci, že za častější a intenzivnější výkyvy počasí může člověk,“ uvádí deník názor Bedřicha Moldana, ředitele centra pro životní prostředí UK. Ten také připomněl, že v dávné minulosti byly i větší výkyvy počasí, nesoustředily se ale do několika málo let či desetiletí.