Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Agentura Median vypracovala pro Lidové noviny exkluzivní průzkum. Z něj vyplývá, že 62% lidí ze 720 dotázaných na otázku "Vadí Vám něco na Mirku Topolánkovi?"odpovědělo kladně.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Nejvíce se respondentům nezamlouvalo premiérovo chování a vyjadřování. Lidem však vadily i jeho rodinné poměry nebo spolupracovníci. Podle politologa Jaroslava Bureše, který se k průzkumu vyjádřil, jsou problémem premiéra například vulgarity ve sněmovně nebo chování k novinářům. Pouze jednomu člověku vadil Topolánkův vzhled a devíti dotázaným pak "všechno." Premiér nejvíce neuspěl u voličů sociální demokracie.


Jiří Čunek,  foto: ČTK
Nad budoucností Jiřího Čunka se zamýšlí komentář Hospodářských novin. Podle něj věta: "Jiří Čunek zůstane předsedou KDU-ČSL." Nemusí už v poledne platit, ale komentátor předkládá argumenty proč předpokládá, že Čunek v čele lidovců zůstane. Není podle něj nikdo, kdo by lídra nahradil. "Stará garda je vyždímaná a nic nového nepřinese a nová krev je snad ještě nezralejší než Čunek." Dále pak prý všichni ve straně tuší, že se po lehce manipulativní reportáži ČT dali trochu unést a navíc Čunkovi se zpět do Vsetína nechce. "A hlasy z Moravy znějí překvapivě unisono: Bratře vydrž!" A především pak může rozhodnout to, že Miroslav Kalousek svého dosavadního předsedu podrží. Jaký by k tomu měl důvod? "Kalouskovi slabý šéf vyhovuje. Šedá eminence potřebuje klid na práci....Jen žádné otřesy ve straně! Předsedu má v hrsti, sám zůstane nejmocnějším lidovcem," končí komentátor.


O situaci, která panuje na českých dálnicích informuje


Včerejšího vystoupení Mirka Topolánka na evropském energetickém fóru se věnuje komentář deníku Právo. Premiér vyslovil názor, že se stát bez jaderné energetiky neobejde. A protože v Topolánkově vládě je zastoupena i Strana zelených, která jadernou energii odmítá, je třeba diskutovat. O čem však ještě diskutovat, když pro atomovou energii se vyslovila Pačesova odborná komise, zmínil se o ní prezident při svém projevu k 28. říjnu a je zřejmé, že ani opozice by se nepostavila proti jadernému programu. " Koneckonců i Martin Bursík nedávno připustil, že "stop atomu" není dogma," připomíná komentátor. "Berme tedy Topolánkovu informaci jako náznak, že by se pro případné další volební období rád obešel bez zelených, ale pokud s nimi chce teď vážně diskutovat o energetické koncepci státu, měl by jim na to dát čtvrt hodiny," míní komentář.


Hospodářské noviny informují o "nejvyšší" české škole. Vzniká v Himaláji ve vesnici Kargyak v severní části Indie. Vesnice leží v nadmořské výšce okolo 4 000 metrů nad mořem. Na počátku projektu "Sluneční škola v Himaláji" stála diplomová práce Jana Tilingera, tehdy studenta stavební fakulty ČVUT. Podle jeho projektu bude škola v himalájské vesnici nízkoenergetická a s celoročním provozem. Obyvatelé Kargyaku přijali nápad postavit školu s nadšením, dosud ve vesnici žádná nestála. Náklady na celý projekt se odhadují na pět milionů, shromážděna je zatím teprve desetina.


Ochranka Rádia Svobodná Evropa se baví záznamy lidí natočených v choulostivých situacích, píše Právo. Podle něj už list loni v prosinci upozorňoval na to, že záznamy kolemjdoucích jsou zřejmě odesílány do USA pro potřeby tamních zpravodajských služeb. Možným předáváním záznamů kolemjdoucích do zahraničí se zabývá Úřad na ochranu osobních údajů. Nyní však podle deníku Právo vyšlo najevo, že pořízené záznamy mohou mít ještě úplně jiný osud. " Mezi zaměstnanci ochranky kolují videosekvence, na kterých se jim během jejich služby podařilo zachytit sexuální hrátky lidí v centru Prahy," sdělil zdroj Práva. Mluvčí Rádia Svobodná Evropa na otázku, jak bude jeho vedení reagovat na zprávy o zneužívání záznamů z kamer odpověděla: "O tomto nic nevím, ale naší politikou je, že o konkrétních detailech bezpečnostních opatření stejně nemluvíme."


V komentáři Mladé fronty Dnes"Ach ty státe, ani psaníčko ti poslat nesmíme" naráží Jan Jandourek na to, že se ministerstvo dopravy postavilo proti tomu, aby se výměna řidičských průkazů řešila poštou. Podle něj je stát posedlý vydáváním všelijakých průkazek. "Stát vytváří dojem, že lidé od něj něco chtějí, tak se mají snažit: vyplňovat, sami se dočíst, poradce si najmout a zaplatit, pro kolek doběhnout, poplateček navalit. Taková představa vychází z filozofie, že stát stvořil lidi a ti mu mají sloužit. Z čeho se stát sestával před tím, není jasné. Takže se vnucuje podezření, že lidé stvořili stát, a tedy on by měl sloužit jim," glosuje komentátor.