Přehled tisku

0:00
/
0:00

Ministerstvo dopravy navrhuje rozšířit zákaz jízd kamionů na tuzemských silnicích na větší část víkendu. Po celý rok by velká nákladní auta nesměla vyjet v pátek odpoledne, v sobotu dopoledne a v neděli do desáté hodiny noční. Napsaly to Hospodářské noviny.

Ministerstvo dopravy navrhuje rozšířit zákaz jízd kamionů na tuzemských silnicích na větší část víkendu. Po celý rok by velká nákladní auta nesměla vyjet v pátek odpoledne, v sobotu dopoledne a v neděli do desáté hodiny noční. Napsaly to Hospodářské noviny. Cílem zákazu je ulevit víkendovému provozu na silnicích, a tím snížit počet nehod. Celoroční omezení pro velká nákladní auta vítá republikový šéf dopravních policistů Martin Červíček. "Zvlášť, když vidíme, že v poslední době stoupá počet nehod nákladních aut, a to především před víkendem a v pondělí nad ránem,"řekl deníku. Proti se staví ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. "Kvůli tomu se zvýší intenzita dopravy jindy. Kamiony nejezdí, protože je to baví, ale protože musí dopravit zboží. A to zákaz nevyřeší," uvedl Říman. Protestuje i sdružení autodopravců Česmad Bohemia. "V takovém omezení budeme evropský unikát,"řekl deníku mluvčí sdružení Martin Špryňar. Jak připomínají Hospodářské noviny, Česko je třetí nejhorší zemí Evropy v počtu mrtvých při nehodách zaviněných řidiči nákladních aut.


Pražská Letná
Páteční deníky si všímají záměru pražských zastupitelů, kteří chtějí zabránit stavbě Národní knihovny na Letné. Kontroverzní budova architekta Jana Kaplického, která získala přezdívky jako "chobotnice" či "blob", se možná bude muset přestěhovat mimo centrum Prahy. Deník Právo se v úvahách vrací do doby dávno minulé, kdy architekt Kilián Ignác Dientzenhofer postavil v pražském podhradí chrám sv. Mikuláše. Ačkoliv umístil barokní stavbu na dohled gotického Hradu, nebyl to problém. Naopak moderní Kaplického stavba poblíž Hradu problém je - alespoň pro někoho. "Dientzenhoferovi do díla nemluvil ani císař pán, ani konšelé, Janu Kaplickému do chobotničky Národní knihovny mluví kdekdo. Nelíbí se prezidentu Klausovi, za ohavnost ji považují pražští zastupitelé, do boje vytáhla i kohorta závistivých českých architektů," srovnává Právo.

Podle Lidových novin zůstávají dvě základní otázky stejné. Má být Národní knihovna v centru? Má být na Letné blob? Na první otázku si komentátor odpovídá "ano", na druhou "proč ne". "I konzervativec dbající na kořeny by se měl ohlédnout na tradici této bezprizorné pláně. Letnou vždy charakterizoval experiment - sokolské slety, vojenské přehlídky, fotbalové stadiony, cirkusy. Je-li něco v řádu letenské tradice, pak šapitó, blob," píšou Lidové noviny.

Komentátor Hospodářských novin vzpomíná na nedávné prohlášení prezidenta Václava Klause o tom, že bude bránit stavbě nové Národní knihovny vlastním tělem. Deník podotýká, že se to Klausovi lehko říká, když má oddaných těl k dispozici nepočítaně - třeba v pražské ODS. "V případu Kaplického chobotnice se nejspíše od počátku dějí věci, které by se prostě dít neměly. Je dost dobře možné, že výběrová komise neměřila soutěžícím stejným metrem; a je téměř jisté, že pražští politici s primátorem v čele se chovají jako maloměstští křupani," píšou Hospodářské noviny. Komentátorovi vadí, že se v případu knihovny porušují pravidla a dohody.


Václav Klaus
Komentátor Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Petr Nováček píše v Lidových novinách, že občanským demokratům chybí devatenáct hlasů k tomu, aby Václava Klause protlačili třetím kolem prezidentské volby. ODS podle autora počítá s lidovci, avšak hodili by se i komunisté, pakliže by část Čunkových lidí hlasovala pro Klausova protikandidáta. "O komunisty je a ještě bude velký zájem, ať už se to senátoru Mejstřikovi či zeleným líbí, anebo nelíbí. Dvě komunistické poslankyně už se navíc vyjádřily pozitivně o Václavu Klausovi a místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš na sobotním zasedání neuspěl s návrhem, aby komunistická strana Klausovi podporu dopředu odňala," uvádí komentátor Nováček v Lidových novinách. Připomíná zároveň, že při prezidentské volbě 28.února 2003 sehráli komunisté roli ´užitečných idiotů´."Těžko předpokládat, že by se v ní chtěli předvést znovu. Koho a kolik to bude stát?", táže se autor.


Stanislav Gross
Z expremiéra Stanislava Grosse je od čtvrtka velmi bohatý člověk. Soudí tak Mladá fronta Dnes. Odpoledne podle deníku prodal svůj balík akcií firmy Moravia Energo. Koupila ho společnost Arca Capital Bohemia, která patří slovenskému miliardáři Pavolu Krúpovi. Kolik Grossovi Arca zaplatila, nechtěl komentovat. Podle zdroje blízkého transakci to však bylo více než 100 milionů korun. Deník píše, že není zcela jasné, za kolik Gross akcie zhruba před půl rokem získal. Suma se však podle dostupných informací pohybuje kolem 25 milionů korun. "Expremiér, který nyní pracuje jako advokátní koncipient, si tak včera mohl připsat na své konto až 75 milionů korun," domnívá se Mladá fronta Dnes. Podle deníku ale zůstává otázka, za jakých podmínek se Gross k 31 procentům akcií vlastně dostal, kolik peněz měl svých a kolik si na akcie půjčil. Není prý také jasné, proč získal akcie tak levně.


Lékaři by chtěli zavést plošné očkování dětí proti pneumokokové infekci. Informují o tom Lidové noviny. Debatu rozvířila nedávná smrt tříletého chlapce. Toto závažné onemocnění je jedním z nejrozšířenějších mezi malými dětmi u nás. Na pneumokokovou bakterii mohou právě děti i zemřít. Ročně se jich v Česku nakazí asi 300, z toho 20 procent nepřežije. Přitom na pneumokokovou bakterii je vyvinuta očkovací látka, píší Lidové noviny. Očkování u nás je ale hrazeno pouze rizikovým dětem - například astmatikům. Rodiče ostatních dětí musí za vakcíny platit. Mezi onemocněními, která vyvolává pneumokoková bakterie, je například zánět mozkových blan, otrava krve nebo zápal plic. Právě zánět mozkových blan je velice vážná choroba, která postihuje centrální nervový systém. Podle lékařů sice plošné očkování úplně bakterie nevymýtí, ale sníží riziko závažných následků.


Ilustrační foto: Radio Prague International
Lékárnická komora a lékárny Dr. Max mezi sebou vedou podle Mladé fronty Dnes spor o profesní etiku. Jeden ze dvou největších tuzemských lékárenských řetězců už tři roky vyplácí pacientům za každý donesený recept pětikorunu. Podle jeho šéfa je to dobrý marketingový nástroj, který zvyšuje tržby. Představenstvu lékárnické komory se takové lákání zákazníků ale nelíbí. Podle komory to znevažuje lékárnickou profesi. Zároveň pohrozila, že poskytování hotovosti nebo jiných výhod pacientům-zákazníkům bude považováno za porušení etického kodexu.


Sněmovna vyplácí tisícové finanční výhody i těm poslancům, jejichž podvýbory fakticky stále neexistují - zjistil deník Právo. Ve Sněmovně vyrostlo vedle 18 výborů a tuctu komisí, které pravidelně jednají, také 49 podvýborů. Některé z nich ale dosud nezasedaly a nevykazují žádnou činnost. Jejich předsedové za to ale stejně dostávají třináctitisícový měsíční příplatek.


Mirek Topolánek a Lucie Talmanová,  foto: ČTK
Páteční deníky si všímají toho, že vláda Mirka Topolánka, který odešel od své rodiny, založila Výbor pro slaďování rodinného a profesního života. Předsedkyní výboru se stala Topolánkova nová partnerka Lucie Talmanová., místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, "brzy už možná první pár konzervativní ODS, hlásající rodinné hodnoty, uvidíme i se synem Nicolasem, jak slaďují." První akce výboru proběhne koncem října. Mladá fronta dnes cituje z tiskové zprávy Úřadu vlády, kde se uvádí, že procházky se zúčastní matky a otcové s kočárkem včetně předsedkyně výboru pro slaďování Lucie Talmanové.


Jiří Paroubek
Komentátor Práva se pozastavuje nad tím, jak šéf ČSSD Jiří Paroubek vychází vstříc bulváru. "Za to, co o něm kdo napíše, jistě nemůže. Ale za pravidelné poskytování tzv. exkluzivních rozhovorů ne o politice, ale spíše o pavlači už ano. Nemluvě o rádoby důvěrných informacích či fotografiích podstrkovaných bulváru." Podle autora Paroubkova vstřícnost vůči bulváru mu možná přináší osobní uspokojení, že je viditelný v novinách. Tu v plavkách, tu v ručně šitém obleku. "Jenomže když se chodí okolo žumpy příliš dlouho, nasákne smradem i ten nejdražší oblek. Jak s ním budou potom spokojeni jeho voliči, to by mohl předseda ČSSD odhadnout sám," uzavírá komentátor Práva.