Přehled tisku

brdy_komunisti.jpg
0:00
/
0:00

Avizovanému symbolickému obsazení Brd komunisty se věnuje ve svém komentáři Jan Jandourek.

Komunisté chtějí tímto způsobem protestovat proti radaru. "Ano, tak je to správné, lidé mají dělat to, co umějí a co dělali vždycky. Takto už komunisté v minulosti obsazovali továrny, redakce, sekretariáty jiných stran a nakonec i celé státy. A to nejen symbolicky," píše komentátor.


Czech Pointy jsou místa, která mají lidem usnadnit vyřizování na úřadech. O tom, jak se od svého zavedení na jaře letošního roku osvědčily, píší Hospodářské noviny. Do projektu se zatím zapojilo třicet šest úřadů. Na speciálních terminálech mohou občané získat ověřené výpisy z katastru nemovitostí, obchodního rejstříku a živnostenského rejstříku. Plánuje se také možnost vyzvednout si tímto způsobem i výpis z trestního rejstříku. Využít služeb Czech Pointu však může být i dražší než jednání na úřadě, stejně tak mohou lidé narazit na jejich omezené možnosti. Ministerstvo vnitra je se svým projektem spokojeno. Na začátku příštího roku by se mělo otevřít dalších 1300 terminálů. Připojení na úřady práce či zřizování nových občanských průkazů se zatím nechystá, ačkoli je ministr Langer už dříve sliboval, píše deník.


Foto: Evropská komise
Možnému zavedení školného se věnuje na své titulní straně Právo. Ministerstvo školství představilo senátu verzi Bílé knihy terciárního vzdělávání, v níž je obsažen návrh na tzv. odložené školné. Studenti by měli podle něj splácet školné poté, co dokončí školu a dosáhnou průměrného příjmu. "Připravovaná Bílá kniha se má stát výchozím bodem pro razantní reformu českého vysokého školství a pro nový vysokoškolský zákon,"řekla poradkyně ministryně školství Simona Weidnerová. Nový zákon by se podle ní mohl objevit v roce 2010. Školné by se týkalo studentů, kteří v okamžiku jeho zavedení, nastoupí do prvních ročníků. Aby byl daný systém možný, musí fungovat půjčky na vzdělání. Ty už ale podle poradkyně ministerstvo připravuje. Ministerstvo si od reformy slibuje zlepšení systému financování vysokých škol.


Areál Vzdělávacího centra Škoda Auto,  foto: ČTK
Informaci z oblasti vysokého školství přináší také Mladá fronta Dnes. Automobilka Škoda Auto ve čtvrtek v Mladé Boleslavi otevřela své nové vzdělávací centrum. V největším zařízení tohoto typu v republice bude sídlit vysoká škola a své dosavadní vzdělání si zde doplní i současní zaměstnanci automobilky. Vzdělávací centrum má podniku zajistit dostatek kvalifikovaných pracovních sil, které v tomto průmyslovém odvětví schází. O školu je velký zájem, první studenti nastoupí v říjnu, školné bude stát 32 tisíc korun ročně. Úzké spojení vysokoškolské výuky s praxí podporuje také předseda vlády Mirek Topolánek. "Propojení vysokých škol se soukromými zdroji je směr, který budu podporovat,"řekl premiér. O obdobném řešení vzdělávání budoucích zaměstnanců již uvažují také jiné firmy.


Foto: Evropská komise
Česko neumí čerpat peníze z EU. Horší je už jen Lotyšsko, uvedly na titulní stránce Lidové noviny. Česká republika má problém s čerpání peněz pro regiony. Z celkové částky vyčerpal stát zatím jen 44%. Výrazně tak zaostává proti sousednímu Polsku či Slovensku. Oproti loňskému roku jsou na tom v objemu použitých peněz Češi lépe, k vylepšení místa v žebříčku to ale nestačilo. K problémům s čerpáním dotací se vrací deník také v komentáři, kdy připomíná, že právě čerpání peněz z fondů EU bylo před vstupem "zaklínadlo politiků, kteří začátkem století moc chtěli, aby se Česká republika ocitla v unii."


Lidové noviny představují novinku Divadla Semafor Lysistrata. Jiří Suchý zveršoval známou Aristofanovu komedii o spiknutí athénských žen, napsal texty písní, hudbu, vytvořil návrhy kostýmů a sám také hru režíroval. Po čase malých forem se v Semaforu objevuje hra s početným hereckým obsazením. "Suchý nemá nouzi o nápady, fantazií hýří, problémem bývá spíše kočírovat je, dát inscenaci uzavřený tvar a nezůstat u nechtěně-chtěné improvizace." Představení je hodnoceno jako velmi zdařilé, svižné a nápadité, upozorňuje na slovní hříčky, písně a herecké výkony. "Druhé polovině, jejíž rytmus občas vázne, by možná prospěly drobné škrty. Jinak je zábava spolehlivá," končí autorka recenze.