Přehled tisku

Bratři Mašínové
0:00
/
0:00

Lidové noviny se na své titulní straně věnují výroku Mirka Topolánka, který ve svém projevu ke Dni NATO v Ostravě označil bratry Mašíny za hrdiny.

Mašínové jsou ovšem stále rozporuplným tématem, které rozděluje českou společnost, což je také jeden z důvodů, proč jim nikdy nebylo uděleno státní vyznamenání. Pro jednu část jsou vrazi, pro druhou hrdinové, a tak na sebe reakce obou stran nenechaly dlouho čekat. Premiérova slova přivítal místopředseda Konfederace politických vězňů Čestmír Čejka či jeden ze skupiny bratří Mašínů Milan Paumer. Jiné názory zazněly ze strany opozice. " Rodiny obětí řádění bratří Mašínů by panu Topolánkovi jen těžko odpouštěly. Musely by si myslet, že se pan premiér dočista zbláznil," prohlásil komunistický poslanec Pavel Kováčik.


Rozhovor s Janem Švejnarem, o němž se mluví jako o jednom z možných kandidátů do nadcházejících prezidentských voleb, přináší Právo. Profesor Švejnar v něm uvádí, že ačkoli mluvil s představiteli různých stran, reálně neuvažoval o kandidatuře na funkci prezidenta. "Nevidím žádnou možnost, že by existovala široká shoda nebo dohoda či podpora mé kandidatury, aby se jednalo o reálnou záležitost a chápu to,"řekl Jan Švejnar. Kandidáti na tento post by podle něj měli být veřejnosti známi dlouhodobě, ne se "vynořit z hlubin", což vidí jako slabinu českých politiků, kterým podle něj "chybějí koncepčnosti a dlouhodobé zaměření na konkrétní cíle."


Jan Jandourek se v komentáři Mladé fronty Dnes "Pražák nebo vesničan, teď jsme zajedno" vrací k často diskutovanému tématu možné olympiády v Praze. Nelze se podle něj divit, že se starostové menších obcí proti případnému pořádání her bouří. "Venkov vidí v temných snech miliardy tekoucí z celé země do metropole s vidinou nejistého zisku," uvádí Jandourek. Slova pražského primátora, že na olympiádě vydělají i oni, starosty sotva přesvědčí. Pořádání takto velké mezinárodní akce s sebou přinese také množství problémů i pro Pražany. Ti se "děsí účelového staveniště, které bude třeba po monstrakci ještě jednou přestavět na jiné účely." Praha se též podle komentátora může stát "rejdištěm lidí, které nelze nazvat slušněji ... než zájmové skupiny". Úskalí, která mohou při pořádání pražské olympiády vzniknout, se podle komentátora v mnohem menší míře projevila na dění kolem lyžařského mistrovství v Liberci. Jako novináře mě to může těšit. ...Jako občana mě to musí poněkud lekat", končí svůj komentář Jan Jandourek.


O zřízení vládní Agentury pro odstraňování sociálního vyloučení a jeho prevenci informují na svých stránkách Hospodářské noviny. Úkolem projektu je odstranit z českých měst chudinská ghetta a zabránit vzniku nových. Do projektu by se měla zapojit i obce a města. Dosud o spolupráci s agenturou projevilo zájem 53 obcí. Projekt by měl vždy dbát na konkrétní situaci města. Finance chtějí organizátoři získat se strukturálních fondů EU. Snahu vlády problémy ghett řešit vítají i některá občanská sdružení, někdy však zároveň i varují před přílišným optimismem. "Iniciativa je to chvályhodná, mám však obavy, aby na jejich dotažení zbylo všem dost sil,"říká Zdeněk Ryšavý ze sdružení Romea.


Ke zveřejnění výsledků výzkumu OECD, podle kterého má Česká republika výrazně nižší počet vysokoškolsky vzdělaných osob než v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, se vyjadřují ve svém komentáři Lidové noviny. Radka Kvačková upozorňuje na to, že ačkoli by se z průzkumu mohlo zdát, není na tom Česká republika v počtu vysokoškolsky vzdělaných lidí zdaleka špatně. Počet lidí s vysokoškolským diplomem několikanásobně narůstá. Oproti roku 1990 studuje na vysokých školách trojnásobek studentů, mnozí z nich skončí s titulem bakalář, což Česko v mezinárodních statistikách posune výrazně dopředu. Důvodem výsledku průzkumu OECD může být podle komentátorky také to, že diferenciace studia na magisterské a bakalářské programy proběhla teprve nedávno a jejich absolventi se do statistiky, která se týkala školního roku 2004/05 nedostali.


Deník Právo informuje o návrhu novely trestního řádu, podle kterého by měly být do rukou policejních agentů vloženy větší pravomoci. V krátké době jde o další rozšíření kompetencí agentů. Zatím se agenti mohou mezi podezřelé jen infiltrovat a sledovat jejich činnost. V budoucnu by mohli, za splnění určitých podmínek, také projevovat zájem se na zločinech podílet. Ministerstvo vnitra navrhuje také přísnější pravidla pro ochranu identity agentů a posílení jejich pravomocí vůči policistům. Roman Šlachta z Národní protidrogové centrály návrh vítá. Podle něj to "dává policii možnost aktivně vstupovat do jednání podezřelých osob, což zatím není možné." Návrh se setkal s pozitivním ohlasem také u ČSSD. Že jde o citlivý problém však upozorňuje ředitelka české pobočky Transparency International Adriana Krnáčová: "Musí se dbát na to, aby policie této možnosti nezneužívala,"řekla Krnáčová.