Přehled tisku

Ministr vnitra Ivan Langer
0:00
/
0:00

Ministr vnitra Ivan Langer chce vládě do konce roku předložit nový zákon o policii, který by umožnil přísnější kontrolu policistů. Cílem je potírání korupce v jejich řadách. Pokud zákon, jenž má být jedním z pilířů chystané reformy policie, projde sněmovnou, začne v praxi platit od 1. ledna 2009.

Ministr vnitra Ivan Langer
Ministr vnitra Ivan Langer chce vládě do konce roku předložit nový zákon o policii, který by umožnil přísnější kontrolu policistů. Cílem je potírání korupce v jejich řadách. Pokud zákon, jenž má být jedním z pilířů chystané reformy policie, projde sněmovnou, začne v praxi platit od 1. ledna 2009. Jak píší Lidové noviny, ministr svou vizi představil poté, co vláda schválila jinou novelu trestního řádu, jež umožní nasazení policejních agentů při potírání korupce například ve státní správě. Provokace policistů jejich kolegy by se podle listu měly týkat vedle dopravní například i cizinecké policie. K prověřování, zda její příslušníci neberou úplatky třeba za poskytnutí povolení k trvalému pobytu, by si inspekce podle Langrových představ mohla dokonce najímat Ukrajince nebo Vietnamce. Ministr odmítá, že by se jednalo o provokaci. Jak řekl, jde jen o vytvoření situace, ve které, když ten policista zareaguje standardně, tak se nic neděje. Záleží jen na policistovi či policejním zaměstnanci, zda učiní první krok k protiprávnímu jednání.


Předseda ČSSD Jiří Paroubek
Spěch a taktika předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který chce prosadit volbu šéfa strany již před krajskými volbami, jsou podle komentáře Lidových novin pochopitelné a jasné. "Chce být zvolen. Kromě malého rizika, že se stačí za rok vyprofilovat mezi straníky kandidát, který by měl šanci bývalého premiéra zastínit, je Paroubkův postup sázkou na jistotu. Koneckonců každý politik, když může, aranžuje si podmínky pro sebe co nejvýhodnější," píše list. Dodává, že neúspěch v několikerých volbách a nulová efektivita dosavadní předsedovy politiky může vedení i členstvo rychle omrzet. Proto Jiří Paroubek s volbou spěchá. "Avšak v popravování nepohodlných předsedů byli sociální demokraté v posledních letech dost efektivní. Zpravidla bez jakéhokoli ohledu na předsedovy řeči o síle jeho mandátu," upozorňuje autor.

Skutečnosti, že šéf ČSSD nově hledá vyřešení situace v nápadu, že by se nechal zvolit předsedou - tentokrát všemi členy - o půl roku dřív, než bylo plánováno, si všímá i dnešní komentář Práva. Poukazuje na to, že straničtí funkcionáři však nejsou této myšlence nakloněni. I proto, že prubířským kamenem Paroubkových schopností se má stát právě výsledek krajských voleb, dodává. "Řádné volby do sněmovny se mají konat až v roce 2010. Čas, který do nich zbývá, může hnout s postavením Jiřího Paroubka v ČSSD jak k nezpochybnitelnosti jeho lídrovství, tak opačným směrem. Záleží jenom na něm," uzavírá autor komentáře.


Soud zrušil povolení k těžbě černého uhlí pro OKD v části obce Doubrava na Karvinsku. Podle verdiktu soudu se musí společnost dohodnout se všemi vlastníky domů a nemovitostí, kterých se těžba dotkne, jinak nesmí Český báňský úřad ražbu povolit. Podle právníků jde o precedentní rozhodnutí, píše moravskoslezské vydání deníku Právo. Proti povolení těžit v části Doubravy se v roce 2004 odvolalo osm rodin. Chtěly těžbě uhlí zabránit, protože se s nimi společnost OKD odmítala dohodnout na přijatelných kompenzacích. Přidala se k nim i obec. Český báňský úřad však jejich odvolání zamítl, proto se některé rodiny obrátily na soud, který jim dal zapravdu. Problém je v tom, že firma už začala v Doubravě těžit a báňský úřad rozšíření těžby dále povoloval. Podle právníka žalujících rodin Stanislava Blažka jde o důležité rozhodnutí směrem do budoucna. "Společnost OKD dosud rozdělovala nemovitosti na těžbou ovlivněné a ohrožené. Pokud se rozhodlo, že jde o nemovitost pouze ovlivněnou, tak firma tvrdila, že se s jejím vlastníkem nemusí dohodnout," vysvětlil právník.


Dohoda české energetické firmy ČEZ s maďarskou petrochemickou společností MOL o strategické alianci je výsledkem politických jednání české a maďarské vlády. Tato jednání začala letos v květnu a podílely se na nich kromě samotných firem i vládní špičky. S odvoláním na zdroje z obou vlád to píšou Hospodářské noviny. Podle jednoho ze zdrojů je dohoda součástí strategie menších středoevropských států zabezpečit svůj energetický trh. Spojenectvím ČEZ a MOL vznikne silnější hráč na středoevropském energetickém trhu. Ten bude mít větší šance bránit se před vstupem ruského kapitálu, z jehož dominance v energetice mají čeští i mnozí další evropští politici značné obavy. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) však na dotaz deníku popřel, že by se vláda v jednáních angažovala. Jednání politiků naopak potvrdil vysoce postavený maďarský vládní zdroj.


Více než pětina všech dětí v ČR vyrůstá bez jednoho z rodičů...
Na trhu jsou k dostání hračky plné jedů. Ve třech z pěti hraček, které na tržištích a v prodejně levného zboží zakoupila Mladá fronta Dnes, odhalily testy jed. Dvě policejní autíčka obsahovala olovo, pískací rybičky zase nebezpečné ftaláty. Ve všech případech šlo o čínské výrobky, informuje Mladá fronta Dnes. Test ukázal, že z oranžového nátěru policejního autíčka se uvolňuje 23krát víc olova a desetkrát víc chromu, než kolik dovolují předpisy. Podle Jitky Sosnovcové ze Státního zdravotního ústavu by taková hračka vůbec neměla být na trhu. Hygienici chtějí kvůli výskytu nebezpečných hraček zpřísnit kontroly dovozců i výrobců.


V pondělí 3. září začíná školská reforma. Jak píše Právo, největší změny ve způsobu výuky čekají prvňáky a žáky šestých tříd. Měli by skoncovat s biflováním. Budou se od září povinně učit podle školních vzdělávacích programů, které si jednotlivé školy samy vytvořily. V příštích letech se k nim budou přidávat další ročníky. Podle ministryně školství Dany Kuchtové nyní hodně záleží na tom, jak bude reforma fungovat v praxi. Ne všichni učitelé se totiž s reformou ztotožňují.