Přehled tisku

Martin Červíček, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Raketový postup nového šéfa dopravní policie Martina Červíčka vzbudil pochybnosti Mladé fronty Dnes. V kariéře mu podle ní pomohl velmi netradiční, i když zákonný, fígl - během několika dnů povýšil hned dvakrát, aby se o post šéfa dopravní policie vůbec mohl ucházet. 15. srpna uspěl v konkurzu na řadového policejního radu na prezidiu a ještě ten den se přihlásil do výběrového řízení na šéfa dopravní policie.

Martin Červíček,  foto: ČTK
Raketový postup nového šéfa dopravní policie Martina Červíčka vzbudil pochybnosti Mladé fronty Dnes. V kariéře mu podle ní pomohl velmi netradiční, i když zákonný, fígl - během několika dnů povýšil hned dvakrát, aby se o post šéfa dopravní policie vůbec mohl ucházet. 15. srpna uspěl v konkurzu na řadového policejního radu na prezidiu a ještě ten den se přihlásil do výběrového řízení na šéfa dopravní policie. Konkurz sice byl oficiálně vyhlášený od začátku srpna, nikdo se ale do něj v prvních dvou týdnech nepřihlásil. V pátek už měli podle Mladé fronty Dnesčlenové komise na stole přihlášku Martina Červíčka a jako jedinému kandidátovi mu vysokou funkci okamžitě přiklepli. Sám Červíček odmítá, že by něco bylo dopředu připravené. Tvrdí, že to pro něj byla výzva, ve které uspěl.


Jiří Čunek  (vpředu) a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Prosazení reformy veřejných financí bylo chaotické, ale kabinet premiéra Mirka Topolánka dosáhl svého, myslí si deníky. Podle tisku však jde pouze o první krok a další podstatnější změny by měly Česko ještě čekat. Mladá fronta Dnes se domnívá, že reforma veřejných financí posiluje konkurenceschopnost země a měla by podpořit rozvoj hospodářství. Deník považuje prosazení vládních návrhů za triumf ODS, který ale prohlubuje propast mezi koalicí a opozicí. Rovněž si myslí, že Topolánek potvrdil, že je nejúspěšnějším politikem poslední doby. "Topolánek by se patrně spokojil s reformou, která právě prošla sněmovnou, a věnoval se svému synkovi. Ale ODS bude tlačit na pilu a bude ho hnát k zásadnějším krokům," píše Mladá fronta Dnes.

Lidové noviny v této souvislosti uvedly: "Ačkoli předseda vlády Mirek Topolánek postupoval v uplynulých měsících, jako by měl nabiflovanou příručku Jak neprosadit reformy, zase byl tím, kdo se nakonec usmíval." Podle deníku je výsledek pro premiéra uspokojivý, i když to, co vedlo k přijetí reformy, bylo chaotické. Také Hospodářské noviny si myslí, že celkový dojem z "přetahování" o reformu je žalostný, ale v politice se počítá jen výsledek. "Slabý šéf slabé vlády prosadil téměř vše ze svých plánů," uvádí list. Rovněž podotýká, že Topolánkův kabinet má málo sil a málo času. Aby vláda své další plány prosadila, musí poslance a hlavně voliče přesvědčit, že se reformy vyplatí.


Neprůstřelné vesty české výroby skončily v rukou iráckých povstalců. Americké bezpečnostní složky proto požádaly o pomoc českou policii. Jak informují Hospodářské noviny, případem se začal zabývat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Čeští kriminalisté zjistili, že vesty se do Iráku dostaly legální cestou. Šlo o materiál z první velké zakázky, kterou české firmy získaly ve válkou poničeném Iráku. Na konci roku 2003 společnost Mars Jevíčko uzavřela s iráckými úřady smlouvu na dodávku téměř 6000 neprůstřelných vest za 2,7 milionu dolarů. Vesty měly sloužit k ochraně iráckých policistů. Zmizely s největší pravděpodobností z muničních skladů přímo v Iráku. Obdobný osud postihl i desítky dalších zbraní, určených původně pro vládní jednotky, uvádí Hospodářské noviny.


Josef Tošovský,  foto: ČTK
Bývalý šéf České národní banky a bývalý premiér Josef Tošovský údajně přijal kandidaturu na post výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu /MMF/. Informují o tom Hospodářské noviny s odvoláním na zprávu tiskového oddělení současného Tošovského působiště. Ekonoma, který nyní ve švýcarské Basileji řídí Ústav finanční stability Banky pro mezinárodní platby, chce podle zdrojů MMF do funkce nominovat Rusko. Podle listu chce nominací Tošovského, který má mezi finančníky dobrou pověst, "vrazit klín" mezi země Evropské unie. Nejvyšší post totiž v posledních letech obsazovali výhradně kandidáti z velkých západoevropských zemí. A to s aktivní podporou Spojených států, kterým zase patřilo vedení Světové banky. Proti zpolitizovanému výběru je tendence jmenovat odborníka a Tošovský má ve světě vysoký odborný kredit, píší Hospodářské noviny.


Česko prý patří v Evropě ke státům, které jsou nejhorší v léčbě rakoviny. Uvádí to deník Právo s odkazem na mezinárodní studii Eurocare-4. Čeští onkologové si ale myslí, že se studie opírá o chybné údaje, jež poskytly české úřady. Studie podle Práva zahrnuje 20 zemí Evropy a USA. Hodnotí přežívání pacientů u 11 druhů rakoviny. Opírá se o vyhodnocení 2 miliónů 700 tisíc nemocných, jimž byla rakovina diagnostikována v letech 1995 až 1999. Podle studie v Česku přežije onemocnění rakovinou jen asi polovina žen a necelé dvě pětiny mužů. Pokud jde o přežití mužů, je Česko na třetím místě od konce, horší už je jen Slovinsko a Dánsko. V léčení rakoviny u žen je Česko na předposledním místě před Polskem. Podle předsedy České onkologické společnosti Jiřího Vorlíčka ale tato čísla neodpovídají skutečnosti.


Zhruba dvě desítky cestovních kanceláří podle Mladé fronty Dnesčekají pokuty za to, že neuvádějí kompletní ceny zájezdů. Česká obchodní inspekce kontrolovala v minulých týdnech víc než 30 cestovních kanceláří a se 70 procenty z nich zahajuje správní řízení kvůli porušení zákona na ochranu spotřebitele. "Zákon mluví o tom, že informace o ceně nesmí vzbuzovat zdání, že cena je nižší, než jaká ve skutečnosti je," uvedla ředitelka inspekce Jana Příhodová. Lidé nalákaní na zájezd přitom podle deníku většinou zaplatí o 3000 až 4000 korun více na dalších příplatcích. Státní úřady podle listu mají rozdílné názory na to, jestli současná praxe většiny cestovek je v souladu, nebo v rozporu se zákonem. Za pravdu zatím cestovkám dalo ministerstvo financí a pražský živnostenský úřad.


Foto: ČTK
Praha nemyslí na cyklisty. Lidové noviny chválí opravu Šrefanikova mostu, ale zároveň upozorňují na sliby magistrátu, že při jakékoliv výstavbě či rekonstrukci nebude chybět pruh cyklostezky. Pražští radní v čele s Pavlem Bémem na Štefánikově mostě nevyhradili bicyklům ani proužek. Lidé na kolech se tak budou muset i nadále nebezpečně proplétat mezi auty. Magistrát chybu přiznal - komise pro rekonstrukci mostu se prý nikdy nesešla s komisí, která plánovala cyklostezku. Řešení, které bude následovat, připomíná Lidovým novinám Kocourkov. Pár měsíců poté, co se na most vrátí auta a tramvaje, na něj opět přijdou dělníci a zřídí zapomenutou cyklotrasu.


Muže víc přitahují domácí typy, než krasavice. Vyplývá to z průzkumu agentury SC&C, která pro Mladou frontu Dnes oslovila tisíc českých mužů. Když muž stojí před výběrem, jestli si za partnerku vybrat spíše atraktivní, ambiciózní a sebevědomou ženu nebo hodnou a věrnou "pečovatelku", která se stará o rodinu, mají jasno. Plných 77 procent by si raději vybralo tu druhou. Pohled na ženy přitom souvisí s věkem. Čím je muž starší, tím více doma oceňuje ženu, která se umí postarat o něj i o domácnost. Podle psychologa Jeronýma Klimeše dochází k podobnému vývoji v názorech i u žen. Názory českých mužů na ideální ženu se neliší jen podle stáří. Jejich vkus se různí i podle toho, který lístek házejí do volební urny. Zatímco 63 procent komunistů chce, aby ženy dávaly přednost domácnosti před kariérou, tento názor zastává pouze 28 procent zelených a jen o málo více voličů ODS.