Přehled tisku

Josef Dvořák, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Měl krycí jméno Komik a donášel hlavně na Jiřího Suchého, píše Mladá fronta Dnes o populárním herci Josefu Dvořákovi. Podle jeho svazku, který list našel v archivech StB, byl Dvořák v letech 1979 až 1981 důvěrníkem tajné policie. Informoval ji hlavně o dění v divadle Semafor, s jejími agenty ale probíral například i osobní problémy režisérky Věry Chytilové.

Josef Dvořák,  foto: ČTK
Měl krycí jméno Komik a donášel hlavně na Jiřího Suchého, píše Mladá fronta Dnes o populárním herci Josefu Dvořákovi. Podle jeho svazku, který list našel v archivech StB, byl Dvořák v letech 1979 až 1981 důvěrníkem tajné policie. Informoval ji hlavně o dění v divadle Semafor, s jejími agenty ale probíral například i osobní problémy režisérky Věry Chytilové. Předával také protisocialistické tiskoviny, které se mu dostaly do rukou. StB Dvořáka v písemném hodnocení chválila za ochotnou spolupráci. Pro Jiřího Suchého byla zpráva o Dvořákově angažmá u tajné policie nepříjemnou novinkou. Sám Dvořák spolupráci s StB kategoricky popřel.


Na Hradě opět vlaje prezidentská standarta...
Deník Právo komentuje přípravy na volbu prezidenta, k níž má dojít počátkem příštího roku. Pozastavuje se nad tím, že ČSSD ještě nepostavila kandidáta proti Václavu Klausovi, který by měl alespoň teoretickou šanci Klause porazit. Podle listu by jím mohl být Jiří Dienstbier, o něm se ale stále mluví s nejistotou. Komentátor si všímá také toho, že místopředseda KSČM Jiří Dolejš ještě neví, zda Klause podpoří komunisté. Podle Dolejše by si přáli, aby Václav Klaus před volbou navštívil jejich poslanecký klub tak, jak to udělal v roce 2003. Dolejš si je prý vědom, že hlasy komunistů nemusí být rozhodující v situaci, kdy by na Klausovo zvolení stačily hlasy zákonodárců ODS a KDU-ČSL. Pokud by ale lidovci pro Klause nehlasovali, váha hlasů KSČM by podle Dolejše posílila. Mluvčí prezidenta Petr Hájek listu řekl, že se na Hradě ještě nemluvilo o tom, zda Klaus opět navštíví všechny kluby včetně KSČM.


Tisk komentuje rostoucí počet cizinců pracujících v Česku. Podle Hospodářských novin za to může stále větší blahobyt a štědrý sociální systém. "I v bohatnoucím Česku stále častěji slyšíme o profesích, kde už na našince nenarazíte. V supermarketech zní od pokladen zvučná slovenština. Ukrajinec je téměř synonymem stavebního dělníka," píše deník. Dodává ale, že taková situace je hlavně ve velkých městech s pestrou nabídkou pracovních míst. V oblastech, kde se zatím rekordní prosperita moc neprojevila, lidé rádi nastoupí i na tato místa. Mnoho z nich ale podle listu řeší dilema, zda mají vzít těžkou práci na stavbě nebo za pokladnou, když vynese nějakých deset tisíc čistého, nebo se spokojit se sociálními dávkami, které zaručí jen o tisíc korun méně. "Když měl personální ředitel Škody Auto Martin Jahn říct, co by od politiků čekal, neváhal: zpřísnění sociálních dávek," upozorňují Hospodářské noviny.


O nové kampani ministerstva vnitra, která má pomoci ženám nuceným k prostituci, informují Lidové noviny. Neboj se to říct za ni, nazývá se reklamní kampaň, která se obrací na klienty veřejných domů, a to jak z Česka, tak ze zahraničí. Právě těm se totiž mohou dívky a ženy násilně zadržované v nočních podnicích svěřit. Účelem kampaně není podle ministerstva moralizovat, ale ukázat, že ne všechny ženy, které se živí prostitucí, ji provozují dobrovolně. Kampaň proto vyzývá zákazníky, aby nebyli lhostejní a na podezřelé případy upozornili. Telefonní linka i mailová adresa, na kterou mohou své zprávy posílat, je zcela anonymní. Podle odhadů pracuje v Česku kolem deseti tisíc prostitutek a prostitutů a až třetina může být obětí obchodu s lidmi. Nucenými prostitutkami jsou hlavně cizinky.



Šest zaměstnanců Fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích je zapleteno do obchodu s lidskými tkáněmi a orgány. Informuje o tom deník Právo s tím, že si už vyslechli obžalobu. Minimálně jednomu z nich údajně hrozí nejtěžší možný trest - tedy až osm let vězení. Znamená to, že na ilegálním obchodu mohl vydělat nejméně pět milionů korun nebo se podle obžaloby spolčil s mezinárodním gangem. Zřejmě první větší případ obchodu s lidskými tkáněmi v Česku odhalili detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu už v letech 2003 a 2004. Tehdy se jim podařilo zadržet jednu ze zásilek. Podle vyšetřování odebírali dva lékaři, tři zdravotníci a jeden jejich příbuzný nelegálně štěpy lidské kůže. Leteckými kurýry je pak údajně posílali na transplantace do jedné nizozemské soukromé firmy. Většina obžalovaných podle deníku Právo i přes podezření z trestného činu v brněnské nemocnici nadále pracuje. Dobrovolně odešel údajně jen vedoucí lékař příslušného oddělení.


Foto: Evropská komise
Studenti v Česku si budou moci poprvé výhodně spořit na své budoucí studium na vysoké škole. A případně si na ně i půjčit s nízkým úrokem. Jak píší Hospodářské noviny, ministerstvo školství se totiž dohodlo s Asociací stavebních spořitelen, které by takové služby s garancí státu mladým lidem nabízely. Výhodněji šetřit na vzdělání by si studenti mohli nejdříve od roku 2009. Ukládat peníze na vzdělání by mohli rodiče svým dětem od jejich narození. Stát by jim k tomu ročně přispíval dvaceti pěti procenty z uložené částky. Z úspor by studenti dostávali měsíčně nejvýše šest a půl tisíce korun. To přibližně odpovídá dnešním nákladům posluchače veřejné univerzity. Částka by měla pokrýt výdaje na bydlení, cestování, stravu i učebnice. Finance z našetřeného balíku by si student podle záměru ministerstva školství mohl vybírat kdykoliv. Nemusel by čekat jako u stavebního spoření na uplynutí doby pěti let.


Dagmar Havlová nebude v pražském Národním divadle hrát hlavní roli v novém dramatu svého manžela Václava Havla Odcházení. Exprezident přitom tuto roli psal přímo pro ni. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Dagmar Havlová se této role vzdala proto, že šéf činohry ND Michal Dočekal dal režiséru představení Davidu Radokovi najevo, že s ní nepočítá. Podle deníku Havlová ustoupila, aby neohrozila uvedení celé manželovy hry na první scéně. Odmítla přitom, že by si kladla příliš vysoké honorářové požadavky, jak tvrdili někteří lidé z divadla. Podle deníku s ní naopak nikdo o jejích finančních požadavcích nejednal. Dosud není jasné, jak se k rozhodnutí své ženy postaví Václav Havel. Deníku se ho nepodařilo zastihnout, přesto se zdá, že s Národním divadlem smlouvu o uvedení své nové hry přece jen podepíše. Divadlo zřejmě vyjde Havlovi vstříc v dalším jeho požadavku, aby v hlavní mužské roli vystoupil Jan Tříska.


Lidové noviny připomínají předvolební slib pražského primátora Pavla Béma - dostavět Staroměstskou radnici. Pro splnění slibu ale dosud neudělal nic. Neschází se ani pracovní skupina odborníků, která má připravit zadání pro budoucí architektonickou soutěž. Sešla se pouze jednou - loni v říjnu - a ještě neúplná. V jejím čele stojí renomovaný historik umění, někdejší ředitel Národního památkového ústavu Jiří Kotalík. Bém ale dodnes Kotalíka oficiálně nejmenoval. Skupina nemá termíny dalších schůzek ani žádný statut poradního orgánu primátora. Bém ale odmítá přiznat porážku, píše deník.


Zbytky zkamenělých stromů starých 250 milionů let našli ve středu dělníci v Nové Pace na Jičínsku při hloubení základů pro supermarket. Nález tří kusů stromů je největším podobným objevem za posledních několik desítek let, informuje ve svém regionálním vydání Mladá fronta Dnes. Kusy stromů pocházejí z bývalého prvohorního lesa, který se v Podkrkonoší rozkládal. V krajině tehdy rostly obrovské přesličky a plavuně. V okolí Nové Paky se našly již dříve části zkamenělých stromů, například u Suchardova domu je ve vitríně umístěný 8,2 metru dlouhý araukarit nalezený v roce 1954, který je největším nalezeným zkamenělým stromem v České republice. Město plánuje, že se celý nález zkamenělých kusů dřevin podaří přenést do muzea.