Přehled tisku

Pavel Severa, foto: ČTK

Lidoveckého poslance Pavla Severu, jehož protikorupční policie podezřívá z toho, že před loňskými sněmovními volbami předal novinářům tzv. Kubiceho zprávu o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy, má podle Lidových novin usvědčovat znalecký posudek a konkrétně porovnání rukou psaných poznámek. Znalec porovnal jednotlivé výtisky Kubiceho zprávy rozdané poslancům s fotografiemi, které se loni 29. května krátce po skončení sněmovního jednání objevily na internetových stránkách Českého rozhlasu. Poslanec pak byl odhalen podle podtržených částí zprávy a poznámek, které si do výtisku vepsal, informují Lidové noviny.

Pavel Severa,  foto: ČTK
Lidoveckého poslance Pavla Severu, jehož protikorupční policie podezřívá z toho, že před loňskými sněmovními volbami předal novinářům tzv. Kubiceho zprávu o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy, má podle Lidových novin usvědčovat znalecký posudek a konkrétně porovnání rukou psaných poznámek. Znalec porovnal jednotlivé výtisky Kubiceho zprávy rozdané poslancům s fotografiemi, které se loni 29. května krátce po skončení sněmovního jednání objevily na internetových stránkách Českého rozhlasu. Poslanec pak byl odhalen podle podtržených částí zprávy a poznámek, které si do výtisku vepsal, informují Lidové noviny. Ve svém komentáři pak uvádí, že veškeré odposlechy kvůli zprávě byly zbytečné. Stačilo jen porovnat kopie zpráv poslanců s tím, co bylo na internetu. Je to tak jednoduché, že na to snad ani není třeba posudku Kriminalistického ústavu.


Vydá sněmovna poslance Josefa Vondrušku k trestnímu stíhání, ptají se Lidové noviny? Státní zastupitelství si myslí, že by se měl před soudem zodpovídat z toho, že ve své dřívější roli bachaře týral vězně. Přitom ho při posledních volbách komunisté dali na kandidátku a do sněmovny ho vynesly preferenční hlasy voličů. Teď půjde o to, zda poslanci z trestní kauzy neudělají kauzu politickou a bývalého bachaře ochrání před vyšetřováním a nezávislým sooudem. Co bude vážit víc? Hlasy voličů a kolegiální spřízněnost, anebo vláda zákona, ptají se Lidové noviny. Deník Právo píše, že komunističní poslanci podle předsedy strany Vojtěcha Filipa nedostanou žádné doporučení. Filip sám ještě neví, jak se k věci postaví. Jak řekl, neví o co jde. Jestli má jít o politické zakrytí kauzy Čunek nebo o závažná pochybení z minulosti.


Jiří Čunek,  foto: ČTK
Deníky se ještě věnují případu vicepremiéra Jiřího Čunka. Státní zástupce v minulých dnech zastavil jeho trestní stíhání kvůli obvinění z korupce. Hospodářské noviny v komentáři píší, že v tlaku na odchod Jiřího Čunka (KDU-ČSL) z vlády je třeba pokračovat, a to i z jiných obecně známých důvodů. "Na svou funkci nestačí: jazykově, vzdělanostně, kulturně. Jeho zkušenosti se světem i Evropou jsou nulové. Komentátor poznamenává, že státní zástupce sice zastavil stíhání Čunka podezřelého z korupce, ale to neznamená, že vicepremiérův případ končí. Čunek nedokáže přesvědčivě vysvětlit nesoulad mezi rodinnými příjmy a výdaji, upozorňuje autor komentáře.

Advokát Václav Vlk v Lidových novinách píše, že vadí-li někomu manýry policie a státního zastupitelství v kauze Čunek, je třeba jejich příčiny hledat na začátku 90. let a veřejně kritizovat právě takové případy. "Pokud by již tehdy bylo pranýřováno chování orgánů činných v trestním řízení, ať už k němu docházelo na objednávku, či šlo o bohapustý šlendrián, jen obtížně by mohlo docházet ke vzniku takových případů, jako je Čunkův," píše Vlk.

Komentátor Práva polemizuje s tvrzením Čunka, že média se při referování o jeho případu proti němu spikla. "Všichni komentátoři, jindy píšící z protichůdných pozic, se shodli, že kauza měla jít k soudu a že její vyřešení zanechává velké pochybnosti. Média se v takové šíři spiknout nedokážou," píše Právo.


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek chce podle deníku Právo svolat na 13. srpna jednání koaliční devítky, kde navrhne, aby se příjmy fyzických osob v příštím roce danily 13,5 procenta ze superhrubé mzdy, což by v reálu znamenalo daňové zatížení více než 20 procent, a v roce 2010 pouhými 12 procenty. Právo připomíná, že koaliční návrh reformy veřejných financí počítá s patnáctiprocentní daní. Píše, že Topolánek tak zřejmě chce reagovat na tlak poslance Vlastimila Tlustého a dalších lidí z ODS, kteří vládní návrh reformy považují za přílišný ústupek koaličním partnerům a odklon od politiky ODS. Deník uvádí, že k "měkčí formě reformy", se kterou má Topolánek jít na koaliční jednání, se kloní stále více poslanců ODS. Sněmovna by se ve druhém čtení měla vládní reformou veřejných financí začít zabývat příští úterý. Cílem vládní reformy má být podle jejích autorů zastavení dalšího zadlužování státu. Levice a odbory ji odmítají a tvrdí, že zvýhodní hlavně bohatší vrstvy společnosti.


Při převozu zbraní do USA se podle deníku Práva ztrácejí pistole. Za poslední rok řeší policejní vyšetřovatelé již třetí obdobný případ. Policejní mluvčí z Uherského Hradiště Jitka Zámečníková řekla, že v minulých dnech zmizelo České zbrojovce Uherský Brod při jejich převážení do USA 12 pistolí. Škoda činila přes 80.000 korun. Podle Práva je to za poslední měsíc druhá krádež zbraní při cestě přes Atlantik a třetí během jediného roku.


Ministerstvo práce a sociálních věcí opět povolilo osvojení českých dětí zahraničními páry. Po tragické smrti tříletého českého chlapce Erika, kterého adoptoval švédský pár, se osvojení dětí na několik měsíců zastavilo. Tříletá dívenka z jednoho pražského kojeneckého ústavu je nyní jedním z prvních dětí, které po několika měsíční pauze adopcí do zahraničí, zamíří za svými novými rodiči do Německa. Adopce se ale uskuteční již podle nových přísnějších pravidel. Podle Mladé fronty Dnes, bude vedení ústavů a domovů přísně sledovat chování rodičů i dětí pomocí psychologických testů, kterými zjistí, zda je dítě k adopci do ciziny vhodné. České úřady by měly být nyní i více informovány o tom, v jakých podmínkách české děti žijí. I když adopce do zahraničí podle ministerstva přináší určitá rizika, nechce je zakázat, mnohdy je to totiž jediná šance dětí na opravdový domov.


Lékaři podvádějí a nechávají si od pojišťoven zaplatit i za zákroky, které pacientům nikdy neudělali. A přijdou si tak na stovky milionů. Zdravotní pojišťovny, lékařská komora i pacienti se teď spojili a chtějí se proti tomu bránit. Mladá fronta dnes doplňuje, že Všeobecná zdravotní pojišťovna i další pojišťovny zvažují, že budou zasílat lidem zjednodušené roční výpisy s tím, co si na ně jednotliví lékaři vykazovali.


Mohutné hejno krkavců zničilo v minulých dnech farmářům v Záměli na Rychnovsku balíky senáže hrachu. Ptáci na poli proděravěli téměř polovinu z 200 balíků. Škodu farmáři odhadli na asi 100.000 korun, uvádí Mladá fronta Dnes v příloze pro hradecký kraj. Fólie za normálních okolností zajistí neprodyšné uzavření krmiva, které pak vydrží i deset měsíců. Když se obal prorazí, dovnitř se dostane vzduch a senáž se zkazí. Krkavec velký je zvlášť chráněný živočich. Po stoleté pauze se v Čechách poprvé objevil v první polovině 70. let minulého století. Později tu už pravidelně hnízdil. Přestože lze stavy krkavců i dalších chráněných ptáků regulovat jen na základě povolení, ochránci přírody tvrdí, že tito velcí ptáci jsou nezákonně likvidováni.


Nejoblíbenější trik řidičů, jak se vyhnout pokutám a trestným bodům, dostává trhlinu. Hospodářské noviny z verdiktu Nejvyššího správního soudu vyčetly, že nestačí, aby řidič tvrdil, že neřídil on, ale osoba blízká, kterou nechce vydat stíhání. Naopak - pokud se cítí nevinný, měl by mít sám zájem přinést důkazy ve svůj prospěch a úředníci zase mají pečlivě zvažovat, kdy řidič evidentně lže, aby se vyhnul trestu. Proto by neměli přestupky omluvené osobou blízkou házet automaticky do koše.


Předseda opoziční ČSSD a expremiér Jiří Paroubek chystá v nejbližší době svatbu se svou přítelkyní Petrou Kováčovou. Informuje o tom deník Právo s tím, že se čeká jen na rozvod s jeho dosavadní manželkou Zuzanou. "Za několik týdnů po mém rozvodu se i hulváti budou muset vyjadřovat slušně o slečně Kováčové. A až se Petra v krátké době stane mou manželkou, budou to muset vzít na vědomí," řekl Paroubek Právu v narážce na články některých deníků o Kováčové, jež se mu nelíbily. Čtyřiapadesátiletý Paroubek začátkem července oznámil, že jeho novou partnerkou je o 20 let mladší tlumočnice Kováčová. S manželkou Zuzanou se Paroubek po 28 letech soužití rozvádí, manželství má být ukončeno nejpozději v září.


O několik týdnů dříve začala letos sezona v pálenicích na střední Moravě. Většina ovoce díky teplému počasí dozrává rychleji než v minulých letech. Majitelé palíren mají v těchto dnech plné ruce práce. Lidé nosí kvasy z letošní velké úrody třešní, která je nejlepší za poslední roky, píše středomoravská příloha Mladé fronty Dnes. Pálí se třešně, meruňky, ale i jahody. Zájem je velký. Začínáme ráno a končíme o půlnoci," řekl majitel pálenice ve Velkém Týnci Pavel Hnilica. Špatná podle pěstitelů nebude ani úroda švestek nebo meruněk, které lidé nejčastěji pálí. Zájem získat z vlastního ovoce kořalku podle majitelů palíren pořád roste. Lidé už nezavařují tolik jako dříve a vozit ovoce do výkupen se jim nevyplatí. Palírny v regionu každoročně vyrobí desítky tisíc litrů alkoholu především z jablek, švestek, hrušek, meruněk a jiného měkkého ovoce. Pálí se ale i jahody, ryngle, hroznové víno nebo šťáva z černého rybízu či bezinek.