Přehled tisku

Jiří Čunek
0:00
/
0:00

Všechny české celostátní deníky komentují zastavení stíhání vicepremiéra Jiřího Čunka. Podle deníku Právo končí vyšetřování údajné Čunkovy korupční kauzy "tam, kde jsme předpokládali, totiž pod kobercem". Komentátor Lidových novin píše, že Čunkovi nebude dopřáno, aby o jeho případu rozhodl nezávislý soud ve veřejném řízení, což znamená, že "se nikdy nedozvíme pravdu". Podle komentáře Hospodářských novin je pro demokratickou kulturu nejhorší, že "už nikdy nikdo nevyvrátí spekulaci, že jihlavský státní zástupce Arif Salichov zahrál poslední part z politických not".

Jiří Čunek
Všechny české celostátní deníky komentují zastavení stíhání vicepremiéra Jiřího Čunka. Podle deníku Právo končí vyšetřování údajné Čunkovy korupční kauzy "tam, kde jsme předpokládali, totiž pod kobercem". Komentátor Lidových novin píše, že Čunkovi nebude dopřáno, aby o jeho případu rozhodl nezávislý soud ve veřejném řízení, což znamená, že "se nikdy nedozvíme pravdu". Podle komentáře Hospodářských novin je pro demokratickou kulturu nejhorší, že "už nikdy nikdo nevyvrátí spekulaci, že jihlavský státní zástupce Arif Salichov zahrál poslední part z politických not". Mladá fronta Dnes připomíná, že konec Čunkovy aféry je dobrou zprávou pro vládu. Kdyby státní zástupce Čunka obžaloval, musel by premiér Topolánek splnit svůj slib a odvolat ho z funkce. Týden před schvalováním reforem ve sněmovně by tím přišel o hlasy Čunkových věrných, píše deník.


Policie chce vyslat kriminalisty do Dánská, aby tam vyslechli Barboru Škrlovou. Uvádějí to úterní Lidové noviny. Škrlová se v tzv. kuřimské kauze vydávala za třináctiletou Aničku a je klíčovým svědkem v případu týrání dvou chlapců. Zájem policie vyslechnout Škrlovou potvrdil i její advokát Zdeněk Hrouzek. Škrlová se měla dostavit k policejnímu výslechu do Brna 13. července, zůstala ale v Dánsku u příbuzných. Policisté kromě jejího svědectví o týrání obou synů Kláry Mauerové chtěli také vědět, proč se vydávala za třináctiletou dívku bez totožnosti, která se měla narodit drogově závislým rodičům. V případu mohly podle policie hrát roli sektářské důvody.


Dům smrti Dignitas, ve kterém pomohli při asistované sebevraždě zemřít i dvěma Čechům, vyšetřuje podle Mladé fronty Dnesšvýcarská policie. Má podezření, že pracovníci Dignitas přinejmenším jednomu ze svých klientů vstříkli jed do žil injekční stříkačkou. To už je podle švýcarských zákonů aktivní zabití, ne povolená pomoc při sebevraždě. Za tu se považuje podání poháru s jedem, který pacient sám vypije. Známý žalobce Andreas Brunner má navíc podezření, že firma prováděla asistované sebevraždy kvůli zisku, a to je také zakázáno. Žalobce Brunner získal cennou svědkyni v bývalé spolupracovnici Dignitas Soraye Wernli, která byla ochotná vypovídat proti svému šéfovi Ludwigu Minellimu. Mladé frontě Dnes se s ní podařilo spojit. Potvrdila, že pacienti museli před smrtí podepsat několik dokumentů. A mezi nimi často i všeobecné zplnomocnění pro pana Minelliho ve věci vlastního majetku. Minelli totiž přiznal majetek skoro milion eur. Existuje ale podezření, že ho nashromáždil z poplatků zemřelých lidí.


Nejlepší zdravotní péči by v budoucnu mělo zajistit devět univerzitních nemocnic. Informují o tom Hospodářské noviny. O tom, které nemocnice vytvoří základní síť zdravotní péče, rozhodlo ministerstvo zdravotnictví. Jedná se o Fakultní nemocnici (FN) Motol, Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze, pražskou FN Královské Vinohrady, IKEM v Praze, FN Brno, brněnskou FN U sv. Anny, FN Hradec Králové, FN Plzeň a FN Olomouc. Tyto nemocnice zůstanou podle deníku pod dohledem státu a budou se mnohem více specializovat na medicínské obory, v nichž už nyní patří ke špičce. Na ně také budou od státu dostávat zvláštní dotace. Ze současných fakultních nemocnic se mezi univerzitní zařízení nedostanou například pražská Bulovka, o jejíž převod na metropolitní nemocnici má zájem Praha, nebo Thomayerova nemocnice, u které je podle zdrojů HN jednou z variant sloučení s pražským IKEM. Do páteřní sítě univerzitních nemocnic nebude patřit ani velká Fakultní nemocnice v Ostravě, protože tam není univerzita.


České zdravotnictví kritizují Lidové noviny. Statistiky vyléčených nás sice řadí mezi nejlepší na světě, průběh léčení má ale k světové úrovni daleko. Pacienti odcházejí z nemocnic zdraví, ale také ponížení a vystrašení. Lékaři nerespektují soukromí ve 40-ti procentech případů. Běžné jsou i při zákrocích otevřené dveře, intimní dotazy zdravotnického personálu kladené před ostatními pacienty a podobně. Nedostatečnou ochranu soukromí potvrzuje i Svaz pacientů. Nejhorší je pro lidi nahota. Stydí se a navíc jsou ve stresové situaci, takže nevhodné zacházení snášejí hůř. Lidové noviny připomínají, že pacient má svá práva. Může před výkonem odmítnout přítomnost osob, které se na něm přímo nepodílejí, nemusí strpět stážisty nebo studenty, a to ani ve fakultních nemocnicích! Nebezpečným nešvarem je vyvěšování jmen jednotlivých pacientů na chodbách nebo jinde na oddělení. Výjimkou nejsou případy, kdy si někdo přečetl jméno pacienta v nemocnici a vykradl mu byt.


Lidé v Česku si ve stále větší míře berou místo neschopenky dovolenou, uvádějí Hospodářské noviny. Na dovolenou místo k lékaři jde například s chřipkou už skoro každý, jehož výdělek se pohybuje nad průměrnou měsíční mzdou, tedy nad 20 000 korun. Nemocenské dávky by totiž na pokrytí jejich požadavků podle deníku nestačily. Čím vyšší je výdělek, tím větší ztrátu nemocenská znamená. Její maximální výše za měsíc činí asi 13 000 korun. I to je jeden z důvodů, proč v Česku klesá počet prostonaných dnů. Oproti loňsku se podle nejnovějších údajů snížil v prvním pololetí v průměru o dva dny. Velké firmy už také podle Hospodářských novin pochopily, že zaměstnanci ocení, když jim ztráty z nemoci nějak vynahradí. Například pracovníci České spořitelny si mohou během roku vybrat pět dní placeného zdravotního volna.


Podle Mladé fronty Dnes královéhradecká soudkyně Anna Bímová nesmyslně protahovala případ bývalého sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského. Shodly se na tom vrchní soud i státní zastupitelství. Podle usnesení vrchního soudu udělala Bímová v jeho kauze několik hrubých chyb, nehrozí jí však za to zřejmě žádný trest. Kulínský čelí obvinění z pohlavního zneužívání členek dětského pěveckého sboru. Vrchní soud v Praze zrušil minulý týden rozsudek královéhradeckého soudu, který Kulínského obžaloby ze zneužití dvou členek sboru zprostil. Bývalý sbormistr se musí před soud v Hradci Králové znovu vrátit. Soud také nařídil spojit všech 49 původně žalovaných skutků do jediného hlavního líčení. Případ už ale nesmí projednat senát soudkyně Bímové, připomíná deník.


Radek Banga,  foto: David Vaughan
Zpěváka romské hiphopové kapely Gipsy.cz Radka Bangu bombardují podle Mladé fronty Dnes Romové výčitkami. Nelíbí se jim totiž, že se v rozhovoru pro server idnes.cz ostře postavil proti Romům, kteří zneužívají sociální systém v Česku. V rozhovoru mluvil také o pozitivní diskriminaci, o šanci Romů získat práci a kritizoval některé romské organizace. "Jsem trochu radikální a dost Romů moje názory těžko skousává," uvedl Banga. Mnozí Romové se teď podle něj cítí ukřivděni a vyhrožují mu. Policie však případ nevyšetřuje a Banga ani nežádá o ochranku. "Nechci jít proti svým lidem," uvedl pro Mladou frontu Dnes. Řada romských aktivistů jeho názory chápe, nelíbí se jim ale Bangův drsný slovník, typický pro hiphopovou kulturu. Myslí si to i jeho kolega z kapely Gipsy.cz Vojtěch Lavička. "Radek byl veden dobrým úmyslem, pokud chce ale pomáhat menšinám, bude muset volit mírnější slova," cituje deník Lavičku.


Skandály kolem plánovaného mistrovství světa v lyžování v Liberci 2009 nekončí. Mezi blízkými spolupracovníky nové prezidentky Kateřiny Neumannové jsou lidé s kontroverzní minulostí. Tvrdí to úterní Deník. Například nový ekonomický ředitel mistrovství Tomáš Dán dříve působil ve společnosti AutoCont, která vytvořila sporný projekt Internet do škol. Při něm ministerstvo školství přišlo o jednu miliardu korun. Deníku prezidentka řekla, že o této spojitosti ví a s ředitelem Dánem o tom mluvila. Tomáš Dán ji ale ubezpečil, že všechny kontroly, které se vztahovaly k jeho osobě, nenalezly žádné pochybení.


Češi mění návyky a tradičním svatebním síním pomalu zvoní hrana. Trendy jsou dnes louky a neobvyklá místa - létající balóny, mořské jachty nebo horské štíty. Tuzemští snoubenci si své ANO říkají čím častěji v exotických zemích a na řeckých ostrovech. Jak v cestovních kancelářích vypátraly Hospodářské noviny, ročně chystají svatbu v cizině desítky klientů. Ceny jsou velmi individuální podle požadavků snoubenců. Mezi nejčastější patří romantická večeře na pláži.