Přehled tisku

Jiří Čunek
0:00
/
0:00

Kauzu Čunek spustil bývalý ministr ODS, informuje Mladá fronta Dnes. Exministr spravedlnosti a dnes vlivný právník Jiří Novák z advokátní kanceláře, kterou má spolu s bývalým minstrem vnitra Tomášem Sokolem, deníku přiznal, že loni 30. října iniciativně přišel na policii a oznámil, že jedna jeho klientka ví o tom, že starosta Vsetína dostal před čtyřmi lety úplatek ve výši půl milionu korun.

Jiří Čunek
"Moje role v případu byla okrajová. Jen jsem kontaktoval policii. Nic víc,"říká novinám Novák, který sice s odvoláním na advokátský závazek mlčenlivosti nechce mluvit o podrobnostech, ale popírá spekulace o hře mocných nebo politické hře. Ať měl Novák úmysly jakékoli, díky jeho iniciativě se vicepremiér dostal do "mlýnice politických her", dodává deník.


Foto: ČTK
Vedro zvedá počty nehod, informují na své titulní straně Lidové noviny. Podle odborníků se totiž řidiči hůře soustředí, jsou ve stresu a náchylnější k chybám. Na rozpálených silnicích a dálnicích by měli řidiči podstatně zvýšit svou obezřetnost, připomíná deník. I policejní statistiky z uplynulých tropických dnů totiž podle nich potvrzují tvrzení lékařů, že horko negativně ovlivňuje psychickou pohodu a soustředěnost osob za volantem. Smutným důkazem toho je i poslední pondělí, kdy se stalo celkem 650 nehod, při nichž zemřelo osm lidí, což je jedna z nejhorších bilancí letošního roku.


Cyklisté riskují, umírá jich stále víc, přispívá k tématu z jiného úhlu pohledu Mladá fronta Dnes. Podle ní prudce přibylo nehod, které zavinili cyklisté, a v drtivé většině případů také byli obětí. V prvním pololetí letošního roku zemřelo na českých silnicích 45 cyklistů, z nichž 36 bylo viníkem osudné nehody. To představuje 80 procent oněch tragédií, zdůrazňuje Mladá fronta Dnes. Podle vysvětlení dopravního policisty za to může stále riskantnější chování cyklistů.


Pití alkoholu pevně zakotvilo v týdenním rozvrhu českých dětí, píší Hospodářské noviny. Potvrzuje to nejnovější mezinárodní průzkum HBSC, podle kterého pije alespoň jednou týdně v Česku alkohol téměř každé třetí patnáctileté a každé osmé třináctileté dítě. "Je to dlouhodobější trend a statistiky se proti letům minulým příliš nemění. Více pijí děti na učilištích a z neúplných rodin. Nejoblíbenější je pivo," cituje deník Ladislava Csémyho z Psychiatrického centra Praha. Čeští šestnáctiletí patří dokonce společně s Dány, Nizozemci, Rakušany a Brity k největším konzumentům alkoholu v Evropě. Podle amerických odborníků na to má vliv i reklama. Až o padesát procent více pijí děti, které jsou vystaveny marketingovým kampaním na alkohol, především v televizi, uvádějí Hospodářské noviny a podporují toto tvrzení i slovy dětské psycholožky. České děti jsou navíc tomuto riziku vystaveny mnohem více než jejich vrstevníci v zahraničí. Reklamu na alkohol mohou v televizi vidět v kteroukoli hodinu, zákon ji nijak neomezuje. Podle loňského průzkumu o vlivu alkoholové reklamy mají české děti i svoje oblíbené spoty na alkoholické nápoje, uzavírá deník.


Kdo skončil školu, práci najde snáz, hlásí titulek Mladé fronty Dnes. Podle novin počet volných míst pro vysoko- a středoškoláky poprvé v historii překonal množství nezaměstnaných absolventů. Zatímco ještě před pár lety se úřady práce děsily sklonku léta, kdy se počet nezaměstnaných absolventů šplhal přes 50 tisíc, letos by pro většinu z nich nemělo být nalezení práce větším problémem. "Naopak se zhoršuje pozice firem, mnohé z nich mají obrovské problémy se sháněním mladých lidí," cituje deník rektora Českého vysokého učení technického Václava Havlíčka. Jeho slova dokládá i statistikou: letos v květnu české úřady práce poprvé v historii nabízely více absolventských míst, než kolik měly nezaměstnaných absolventů. Za ně jsou považováni lidé, kteří dokončili školu před méně než dvěma lety. Počet absolventských míst strmě roste od loňského ledna. Svoji atraktivitu přitom začínají absolventi poznávat i na výplatních páskách. "Třeba v Praze si dnes může říct čerstvý vysokoškolák o nástupní plat 25 tisíc a nikdo se nebude divit," cituje slova pracovníka personální agentury Mladá fronta Dnes. I mezi absolventskými platy ale existuje výrazný rozdíl mezi hlavním městem a zbytkem Česka, který může dosahovat i třetiny platu.