Přehled tisku

Pavel Bém, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vítězství v žebříčku popularity je pro politika pochybná trofej, uvádí páteční Lidové noviny. Pražský primátor Pavel Bém, který v posledním takovém výzkumu skončil na prvním místě a předčil ministryni obrany Vlastu Parkanovou, je podle listu pro většinu české veřejnosti "politikem nevyzkoušeným".

Pavel Bém,  foto: ČTK
Vítězství v žebříčku popularity je pro politika pochybná trofej, uvádí páteční Lidové noviny. Pražský primátor Pavel Bém, který v posledním takovém výzkumu skončil na prvním místě a předčil ministryni obrany Vlastu Parkanovou, je podle listu pro většinu české veřejnosti "politikem nevyzkoušeným". "Je sice viditelný, ale jeho činnost má konkrétní dopady jen na Pražáky," píše list.

Podle Práva platí, že kdo bývá v politice aktivní, bývá zároveň konfliktní, což nepřispívá k jeho popularitě mezi občany. Deník si tak myslí, že v žebříčcích popularity se na prvních místech "vždy objeví někdo, kdo se zrovna nepřetrhne". Právo uvádí, že voliči měli Parkanovou rádi, dokud si "roztomile pletla vojenské hodnosti". Jakmile se ale dopustila konfliktu kvůli písni, kterou nazpívala pro amerického prezidenta George Bushe, nastoupila cestu dolů. "Zato Pavel Bém, dýchající jí delší dobu na záda, vydělal na tom, že se v čase vážných konfliktů na politické scéně uklidil do Himaláje," píše deník.


Foto: ČTK
Hospodářské noviny se věnují summitu v Bruselu a euroústavě. "V tuto chvíli je upřímně řečeno jedno, zda v nové smlouvě bude, či nebude zmínka o symbolech EU, jako je vlajka a znak. Protože bez ohledu na to, jestli bude smlouva stará, či nová, na Hradě se nic nového třepetat nebude, zatímco ve Strakově akademii či ve městech dál budeme vídat dvanáct hvězd na modrém poli," myslí si deník.


Foto: ČTK
Mladá fronta Dnes komentuje události kolem výskytu ptačí chřipky v Česku a nelíbí se jí, že byla veřejnost ujišťována, že "nic nehrozí" dříve, než byla známa všechna fakta. "Takhle to chodí při každém nebezpečí. Sejde se nějaká bezpečnostní rada nebo krizový štáb a dohodnou se, že nic nehrozí. Nedivil bych se, kdyby o tom hlasovali," píše komentátor.


Foto: ČTK
Za 12 měsíců se na čtvrtkilometrovém úseku dálnice D1 za Humpolcem ve směru na Brno stalo 146 dopravních nehod. Místo je tak nejnebezpečnějším úsekem v Česku. Vyplývá to z výsledků projektu policie a brněnského Centra dopravního výzkumu, který využívá k označování nehod satelitní navigace. Uvádí to páteční Hospodářské noviny.

Druhým místem s největším počtem nehod v zemi je také brněnská dálnice, tentokrát jde o úsek kolem desátého kilometru při příjezdu do Prahy. Stalo se zde 113 nehod. Třetí nejrizikovější místo je v málo přehledném úseku silnice první třídy číslo 11 za Vamberkem ve směru na Žamberk, kde řidiči bourali ve 104 případech. Mezi patnáctku nejhorších lokalit s největším počtem nehod se nedostalo žádné místo přímo v Praze, píše list.

Policisté podle Hospodářských novin kvůli projektu označují místa nehod pomocí satelitní navigace. Data pak zpracovává brněnské centrum.


Češi jsou nejpověrčivější národ, napsaly páteční Lidové noviny s odvoláním na průzkum renomované mezinárodní agentury. Výzkumu se zúčastnilo šest tisíc lidí z Česka, Německa, Švýcarska a Rakouska. Téměř polovina dotázaných Čechů přiznala výrazný sklon k pověrčivosti. Každý druhý Čech věří, že černá kočka přináší neštěstí, nález čtyřlístku naopak štěstí. Češi vynikají i kladným vztahem k okultním vědám. Zřejmě nikde jinde v Evropě totiž nenajdete v novinách tolik horoskopů a inzerátů různých vědem a kartářek.


Letadlům se na pražském ruzyňském letišti opotřebovávají pneumatiky mnohem rychleji než na jiných letištích, což aerolinkám zvyšuje náklady. Napsala to Mladá fronta Dnes. Na vině je podle deníku nová protiskluzová vrstva na hlavní přistávací dráze. Podle Letiště Praha se ranvej provozem postupně obrousí a problém s opotřebením pneumatik zmizí. "U letadel, která létají do Prahy, je opotřebení pneumatik zhruba o 40 procent větší,"řekl deníku mluvčí SkyEurope Jan Čamek. Problémy s pneumatikami Mladé frontě Dnes potvrdila i mluvčí Českých aerolinií Daniela Hupáková.

Podle Letiště Praha je přistávací dráha v pořádku. "Vrstva tam musí být, aby bylo přistání bezpečné. Splňuje všechny mezinárodní normy," uvedla pro deník mluvčí společnosti Eva Krejčí. V Praze ale v současnosti musí letecké společnosti měnit pneumatiky zhruba po 200 přistáních, zatímco běžně vydrží kolem 400 doteků se zemí, píše Mladá fronta Dnes. Jedna pneumatika přitom stojí kolem 1700 dolarů, tedy více než 35.000 korun.

Protiskluzová vrstva se mění jednou za dva až tři roky. Po každé zimě se navíc z ranveje odstraňuje guma, která po letadlech zůstává. Letos musela být část hlavní ruzyňské přistávací dráhy uzavřena i mimořádně, počátkem tohoto týdne. Po výměně povrchu totiž část protiskluzové úpravy na některých místech ranveje zmizela a musela být doplněna.


Jedním ze tří podezřelých, které policie o víkendu zatkla a obvinila z brutální vraždy pětatřicetiletého německého turisty, je i příslušník české elitní vojenské jednotky. Píše to páteční Právo. Podle deníku čtyřiadvacetiletý muž, který prošel speciálním výcvikem, slouží u 4. brigády rychlého nasazení v Žatci. Ministerstvo obrany deníku řeklo, že voják zatím zůstává členem jednotky, nebude ale vykonávat běžnou pracovní náplň a dostávat bude jen část mzdy. Žatecká jednotka disponuje v rámci české armády moderní výzbrojí a technikou. Může být nasazena nejen v Česku, ale i při operacích NATO a při mírových misích OSN.

Obviněný voják je spolu s dalším mužem a ženou od úterý ve vazbě. Všichni jsou podezřelí, že začátkem června na Karlovarsku zabili a oloupili německého úředníka z pojišťovny. Tělo pak rozčtvrtili a v igelitových pytlích zahrabali v lese u Krásna na Sokolovsku.


Ivo Kokrment z Prahy se ve středu dočkal osvobozujícího rozsudku v případu údajného napadení policistů, kteří zasahovali proti účastníkům předloňského CzechTeku v Mlýnci na Tachovsku. Píše to páteční Právo. Podle deníku tak byl zřejmě ukončen poslední spor, který se týkal kontroverzního zásahu policistů na technoparty. Kokrment už byl jednou obžaloby z útoku na veřejného činitele zproštěn, ale státní zástupce proti dubnovému rozsudku tachovského okresního soudu podal odvolání. Ve středu ho ale u plzeňského krajského soudu vzal zpět. Původní osvobozující rozsudek tak nabyl právní moci, píše deník.

Kokrment byl obžalován za to, že svým vozem údajně najel na policistu u výjezdu z dálnice ve směru na Mlýnec na Tachovsku. Policistovi se tehdy nic nestalo. Technař vinu od počátku odmítal.

Proti asi 5000 technařům zasáhla při akci tisícovka policistů, převážně těžkooděnců. Zraněno bylo 35 účastníků technoparty a 47 policistů. Zásah policie tehdy vyvolal odmítavé reakce veřejnosti, konalo se kvůli němu i několik protestních shromáždění.