Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Na otázky o potřebnosti či nepotřebnosti reformy veřejných financích ve svém komentáři si v dnešní Mladé frontě dnes odpovídá ekonom Pavel Kohout. Dochází k závěru, že reforma je nutná, dokonce by měla být mnohem hlubší a důkladnější, než navrhuje vláda.

Foto: Evropská komise
Na otázky o potřebnosti či nepotřebnosti reformy veřejných financích ve svém komentáři si v dnešní Mladé frontě dnes odpovídá ekonom Pavel Kohout. Dochází k závěru, že reforma je nutná, dokonce by měla být mnohem hlubší a důkladnější, než navrhuje vláda. Příznivé ekonomické podmínky totiž podle Kohouta nebudou trvat věčně a navíc je třeba řešit zadlužení, které je dědictvím populismu vlády, která sestavovala rozpočty na roky 2006 a 2007. Zdrojem růstu je podle Kohouta zejména nebývale silná monetární expanze v eurozóně. Investice z EU a český export do EU jsou tahounem české ekonomiky. Ale ideální prostředí globální ekonomiky nebude trvat věčně. Nikdo například podle Kohouta neví, jak se může projevit očekávaná korekce čínského akciového trhu.


Jiřího Čunka a Renata Vesecká,  foto: ČTK
Tisk se také vrací k zásahu nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké do případu vicepremiéra Jiřího Čunka podezřelého z úplatkářství. Vesecká vyměnila státního zástupce a nyní chce předstoupit před poslance a svůj krok ve sněmovně vysvětlit. Podle komentátora deníku Právo Vesecká závažně porušila zákon o státním zastupitelství, který nejvyššímu státnímu zastupitelství výslovně zakazuje zasahovat do pravomocně neskončené věci. Není jasné, která z verzí v případu kauzy Čunek je správná: zda "zkorumpovaný starosta, jemuž pomáhá obchodník s lehkými topnými oleji", anebo "záštiplná svědkyně, která chtěla vydírat bývalého šéfa". Konečný verdikt nyní podle komentátora Hospodářských novin musí říci soud, a to po veřejném slyšení všech svědků. "Kdyby místo toho nový žalobce zastavil stíhání, pak už bohužel nikomu nevysvětlí, že nechtěl Čunkovi nadržovat; i kdyby to nakrásně byl nepodjatý expert třeba z Arizony. Jiří Čunek získal čas. Ale jen k tomu, aby si rozmyslel, zda má v české vládě skutečně poprvé v historii zasedat obžalovaný vicepremiér," míní.


Ministerstvu spravedlnosti se nedostávají peníze na to, aby platilo firmám, které od něj v minulosti dostaly zakázky za stamiliony korun. Vše došlo až tak daleko, že jedna ze stavebních společností prodala šedesátimilionový dluh zahraniční bance. Píšou to Hospodářské noviny s tím, že velkorysé investice do oprav soudů nebo stavby Justičního paláce v Brně zahajoval bývalý ministr Pavel Němec (US-DEU), který už dříve čelil nařčení, že v úřadu plýtval penězi. Pohledávka vznikla během opravy budovy olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Když nový ministr Jiří Pospíšil a jeho tým lidí nastoupili v září na ministerstvo, chyběla v rozpočtu podle deníku miliarda pro justici a 300 milionů na vězeňství. "Být to soukromá firma, tak je zralá na konkurz pro předlužení,"řekl listu ekonomický náměstek František Steiner.


Tresty ve školách jsou nedostatečné, míní většina Čechů. Píše to na základě průzkumu agentury Median Mladá fronta Dnes. Tři pětiny lidí věří, že by pomohlo, kdyby učitelé měli větší právo trestat děti. Čtvrtina lidí si dokonce myslí, že by se do škol měla vrátit jako kázeňský trest i facka. Většina soudí, že učitel by měl mít právo potrestat dítě třeba úklidem školy nebo speciálním domácím úkolem, což je nyní také zakázáno. Učitel má podle většiny Čechů právo trestat zvláště v případě, že kázeňské problémy ratolestí neřeší jejich rodiče. Nejvíce odpůrců mají jakékoliv tresty mezi učiteli a těmi, jichž se přímo týkají, tedy dětmi a dospívajícími od 12 do 17 let.


Obcházení nového zákoníku práce zvýšilo příjmy lékařů v nemocnicích až o pětinu. Píšou to Lidové noviny. Normu, podle které mohou lékaři od Nového roku sloužit přesčas ročně jen 416 hodin místo 816, nemocnice totiž většinou dodržet nedokážou. Lékaři proto využili nového zákoníku práce, který již neobsahuje dříve běžný pojem "čekání na práci", jako šance, jak poskytovat zaměstnavatelům práci přesčas co nejdráž. Nejčastější finta, jak zákoník přelstít, je podle Lidových novin ta, že lékař pracuje přes den v nemocnici jako její zaměstnanec a večer tam slouží jako soukromý podnikatel. Tato finta - zvláštní dohody na přesčasy - přitom podle deníku dala do rukou lékařům silnou zbraň, jak si vymoci vyšší příjmy. Peníze z dohody nejsou omezeny tabulkovými pravidly odměňování.