Přehled tisku

0:00
/
0:00

S podporou vládní reformy váhá deset poslanců koalice. Vyplývá to z průzkumu, který mezi zákonodárci udělala Mladá fronta Dnes. Kromě hlasitého kritika Vlastimila Tlustého (ODS) nemusí chystané změny v Poslanecké sněmovně podpořit ani další členové ODS, ale také lidovců a zelených.

S podporou vládní reformy váhá deset poslanců koalice. Vyplývá to z průzkumu, který mezi zákonodárci udělala Mladá fronta Dnes. Kromě hlasitého kritika Vlastimila Tlustého (ODS) nemusí chystané změny v Poslanecké sněmovně podpořit ani další členové ODS, ale také lidovců a zelených. Tlustý požaduje snížit rovnou daň až pod 15 procent, chce také zjednodušit daňový zákon zrušením výjimek a zrychlit snižování firemních daní. "Pokud ty návrhy prosadím, podpořím vládní reformy. V opačném případě ne,"řekl Tlustý. V občanské demokratické straně to docela vře. Svědčí o tom i hádka mezi exministrem financí Vlastimilem Tlustým a premiérem Mirkem Topolánkem, která se v úterý odehrála při jednání poslaneckého klubu. Jakákoli nejednota koaličního tábora by přitom mohla být pro kabinet kritická. Opozice totiž považuje reformu za nespravedlivou a nevyváženou a nepodpoří ji.


Ivan Langer s fotografiemi zadrženého Radovana Krejčíře,  foto: ČTK
Hádka mezi ministrem vnitra Ivanem Langrem (ODS) a předsedou ČSSD a bývalým premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD) o to, kdo dopadl Radovana Krejčíře, je absurdní. Jak píší Lidové noviny, je příliš brzo na to, aby politici mezi sebe dělili Krejčíře jako "medvědí kůži". "Když na tiskové konferenci ministr Langr oznamoval dopadení desperáta Krejčíře, naparoval se tak, že moc nescházelo, aby se vznesl. Nebyl by to ovšem budoucí prezident ČR Paroubek, aby Langra neupozornil, že to jeho těžká pravice dopadla na Krejčířovo rámě," píše list. Podle deníku je to však ještě předčasné, protože k případnému Krejčířovu odsouzení je ještě daleko.


Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který vede Jan Kubice, trvá na tom, že organizovaný zločin prorůstá do státní správy. Za největší hrozbu to označili analytici jednotky v dosud nezveřejněné výroční zprávě za loňský rok. Policisté tak podle Hospodářských novin v podstatě zopakovali tvrzení, jež se objevila v takzvané Kubiceho zprávě, zveřejněné před loňskými parlamentními volbami. Dokument rovněž hovoří o nebezpečí ruskojazyčné mafie, která údajně proniká do státní správy a zvyšuje svůj vliv na ni. Legislativně obcházet a korumpovat státní správu dokáže podle detektivů i vietnamský organizovaný zločin. Zveřejnění takzvané Kubiceho zprávy před loňskými volbami se stalo předmětem boje mezi ČSSD a ODS. Šéf elitního policejního útvaru Kubice tehdy prohlásil, že tehdejší premiér Jiří Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivňovat vyšetřování některých závažných případů. Analytická skupina Vrchního státního zastupitelství ve středu uvedla, že postup při zveřejnění zprávy o údajném prorůstání organizovaného zločinu do státní správy nebyl v souladu se zákonem o policii. Zároveň ale nenašla důkazy o záměrném publikování zprávy s úmyslem ovlivnit volby do sněmovny.


Privatizace sedmi procent akcií energetické společnosti ČEZ proběhne podle Hospodářských novin tajně. Neveřejnými informacemi budou jak jména prodejce akcií, tak i způsob a doba jejich prodeje. Stát chce za akcie získat více než 30 miliard korun. "Vláda projedná prodej ČEZ na vyhrazeném zasedání. Informace zveřejníme až poté, co celý proces skončí,"řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Tajit postup při prodeji podílu ve státní firmě není ve světě zvykem. Privatizace prostřednictvím kapitálového trhu je obvykle jednou z nejprůhlednějších, píšou Hospodářské noviny. Podle nich stát rovněž nevypíše veřejné výběrové řízení na prodejce balíku akcií. Místo tendru již ministerstvo podle informací Hospodářských novin oslovilo vybrané brokery, aby předložili své nabídky. Ministr Kalousek tuto informaci odmítl komentovat. Ministerstvo financí obhajuje svůj přístup tím, že chce zamezit rozkolísání cen akcií.


Bývalý disident Petr Uhl podal trestní oznámení na tvůrčí tým pořadu Nedělní partie na televizi Prima. Podnětem mu bylo divácké hlasování, kde se diváci dvakrát vyjadřovali ke kontroverzním výrokům vicepremiéra a šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka o Romech.


Časy se mění, ale některé věci zůstávají. Deník Právo píše, že tak jako se za starého režimu pokoušeli vstřícní čeští politici mluvit se svými ruskými partnery jakousi zvláštní slovanštinou, teď se tento obyčej vrátí při návštěvě prezidenta Václava Klause v Moskvě. Klaus, který mluví rusky velmi dobře, totiž dal na vědomí ministrům a dalším členům své delegace, kteří ho doprovázejí na státní návštěvě Ruska, že se při společenských akcích s Rusy bude mluvit jejich jazykem bez tlumočníků. Pro některé z nich to určitě bude šok. Většina si už oprašuje často zapomenuté školní znalosti. Někteří ale prý spoléhají na to, že když použijí ruský přízvuk, ruce a nohy, budou jim hostitelé rozumět i tak - píše deník Právo.


Personál nemocnic, kde se chovali nevhodně či hrubě k redaktorce Mladé fronty Dnes, čeká trest. Deník při průzkumu navštívil pět nemocnic, zkoumal chování lékařů a sester k pacientům. Redaktorka do nemocnice přišla vždy večer, stěžovala si, že ji bolí břicho a uvedla, že nemá pojištění, protože právě přiletěla z USA. Špatné chování zdravotnického personálu zaznamenala v Nemocnici s poliklinikou Havířov a Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Lékaře havířovské nemocnice musela sestra podle listu několik minut telefonicky přesvědčovat, aby se šel na pacientku podívat. Ten poté vyšetření nevybíravě komentoval a požadoval po ženě údaje, na které neměl právo. Zeptal se jí mimo jiné, s kým žije. Sestra z Ústřední vojenské nemocnice v Praze zase nevhodně komentovala fakt, že žena neměla doklady. Mladá fronta Dnes uvedla, že lékaře z Havířova a sestru z pražské vojenské nemocnice stihne za jejich neprofesionální chování trest. Jejich nadřízení ho blíže nespecifikovali, podle deníku by však mohlo lékaři a sestře hrozit i propuštění.


Šestnáctiletý hoch našel zlatý poklad a odevzdal ho státu, píše deník Právo. Téměř čtvrt kilogramu zlata zakrouceného do spirálek a čtyři bronzové sekyrky z doby 1300 let před naším letopočtem - to je nález nevyčíslitelné hodnoty, který se podařil studentovi z Mladé Boleslavi Adamu Koutovi. Poklad našel detektorem kovu u lesa na Mladoboleslavsku, sotva dvacet centimetrů pod zemí. Jak se shodují pracovníci muzea, tohle se většině archeologů nepovede za celý život. Díky vzácnému objevu se teď začalo v lokalitě více bádat. Mohlo by se také potvrdit, že právě tady bylo hradiště, opevněná osada, o níž se dosud nevědělo. Pod zemí ležely historické artefakty zhruba 3300 let. Teď je čeká důkladná analýza. Svitky zlatého drátu se mohly používat i jako spony ve vlasech. Sekyry vypadají neopotřebovaně, což by mohlo posílit verzi o tom, že poklad zakopal obchodník, který si šel osadu nejdřív obhlédnout, aby věděl, co ho tam čeká.