Přehled tisku

0:00
/
0:00

Řidiči přišli na snadný trik, jak oklamat fotoradar měřící rychlost jedoucího automobilu, informuje deník Právo. Z vozů prostě odstraní přední registrační značku. Pokud radar vyfotí vůz při překročení povolené rychlosti, zachytí jen řidičovu tvář, podle níž lze auto jen obtížně dohledat.

Řidiči přišli na snadný trik, jak oklamat fotoradar měřící rychlost jedoucího automobilu, informuje deník Právo. Z vozů prostě odstraní přední registrační značku. Pokud radar vyfotí vůz při překročení povolené rychlosti, zachytí jen řidičovu tvář, podle níž lze auto jen obtížně dohledat. Jestliže radar vůz vyfotí zezadu, na snímku se sice objeví jeho poznávací značka, schází však řidičův obličej. Majitel vozu potom může tvrdit, že za volantem neseděl on, ale osoba jemu blízká, proti níž může odmítnout vypovídat. Řidič tak trestu za překročení povolené rychlosti unikne. Za chybějící přední registrační značku přitom hrozí jen pokuta tisíc korun a nikoliv trestné body. Policejní hlídka navíc musí dokázat, že řidič značku odmontoval úmyslně a že náhodně neupadla. Při rychlé jízdě, která v obcích představuje 38 procent všech bodovaných přestupků, přitom může postih představovat až 10 000 korun a dva až pět trestných bodů.


Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Komentáře českých deníků se vyjadřují k 46 odposlouchávaným telefonním číslům v kauze Kubice.Lidové noviny se ve svém komentáři domnívají, že státní zástupci a soudci jsou v procesu povolování odposlechů především pro okrasu. Boje o každé slovíčko, které svádí poslanci při zákonných úpravách odposlechů, se tak podle deníku ukazují zcela zbytečné. "Když dostane soudce seznam osmi jmen a šestačtyřiceti telefonních čísel, která si nemá možnost ověřit, co udělá? Odposlech samozřejmě schválí. Je tu od toho, aby pomáhal policii, a ne aby dbal na naše práva. My jsme všichni potenciální zločinci, " píše list.

Hospodářské noviny si ve svém komentáři všímají souhry podivných okolností a kladou si řadu otázek. Proč Inspekce ministerstva vnitra zahájila odposlechy v době, kdy do Strakovy akademie přicházel Mirek Topolánek, tedy více než tři měsíce "po činu"? Důležité jsou přece chvíle úniku a dny, které mu předcházejí, míní list. Proč únik informací z Kubiceho zprávy, která nesla stupeň utajení "důvěrné", byl překfvalifikován na mnohem závažnější trestný čin, aby mohlo být nasazení odposlechů vůbec ospravedlněno? Proč soudce své rozhodnutí neobhajuje a proč nejvyšší státní zástupkyně prohlásila postup za "zákonný a odůvodněný"? Na tyto otázky dokáže podle deníku odpovědět jen naprostá otevřenost policistů, státního zástupce i soudce. I kdyby se však podařilo odkrýt zločinné úmysly jen jednoho z aktérů, budeme svědky skandálu, jaký republika ještě nezažila, uvádí na závěr svého komentáře Hospodářské noviny.

Sloupek Práva soudí, že každá, i nezákonná policejní praxe má nějaký účel, a proto je třeba vyšetřit nejen, kdo o odposlechy požádal, ale také proč a s jakými výsledky. Podle listu si lze jen obtížně představit, jak policie zužitkovala rozhovory nezúčastněných osob včetně dětí a co tímto projevem neúcty k občanským právům a svobodám získala. "Tisíckrát prokletá StB kupříkladu sbírala zdánlivě irelevantní informace o lidech jen proto, aby je mohla strašit pověstnou hláškou "my o vás všechno víme". Ani ona však neodposlouchávala jmenovce "zájmových osob" nebo děti jejich vzdálených pratet, a to z prostého důvodu. Zbytečně by si přidělávala práci," píše ve svém sloupku Právo. Nezbývá než přát nové, reorganizované inspekci nového ministra vnitra, aby celý případ zcela a nemilosrdně vyřešila, neměla by však pozapomenout ani na samotnou Kubiceho zprávu, která se týkala lidí z ČSSD sedících tehdy ve Strakovce, dodává deník.

Mladá fronta Dnes v komentáři jednou větou poznamenává, že pokud budou odposlechy školáků pokračovat, bude muset Inspekce ministra vnitra odposlouchávající často střídat, neboť normální člověk mluvu dnešních dětí příliš dlouho nevydrží.


Pozemkový fond nezabránil další spekulaci s lukrativními parcelami za stamiliony korun, píší Hospodářské noviny. Když totiž pražský podnikatel Rostislav Kopecký požádal v roce 2005 o vydání zahrad v Dejvicích a Troji v takzvaných restitučních náhradách, měli úředníci Fondu požádat soud o zamítnutí takové žádosti. Čtrnáctidenní lhůtu na podání žádosti o zastavení převodu však loni v květnu promeškali. Stát tak přišel o peníze, neboť za nejcennější parcely platí spekulant nároky v mnohem nižší hodnotě.

Problémy s převodem pozemků na spekulanty se v souvislosti s Pozemkovým fondem vyskytly už dříve a stály post exministra zemědělství Petra Zgarbu. Ministr zemědělství Petr Gandalovič deníku řekl, že plánuje změnit strukturu řízení Fondu, neboť v současnosti se pracovníci odvolávají na kolektivní zodpovědnost a konkrétní viníky nelze dohledat.


Mladá fronta Dnes zjistila, že pod žádostmi o odposlech šestačtyřiceti telefonních čísel v souvislosti s tajnou Kubiceho zprávou byli podepsáni dva policisté z Inspekce ministra vnitra, Jiří Volek a jeho podřízený Zdeněk Bureš. Oba na Inspekci nadále působí, ačkoliv vědomě zatajili jména většiny majitelů telefonů. Čísla jednoduše připsali jiným osobám, s devíti jmény tak ztotožnili 46 čísel. Inspektoři přitom skutečné majitele čísel znali, neboť si je nechali zjistit u policejního Útvaru zvláštních činností, který odposlechy technicky zajišťuje. Státní zástupce Michal Zachystal ani soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Jan Novotný se nepozastavili nad skutečností, že odposlouchávaní lidé používají tolik telefonů najednou. Zarazilo to až ředitele Útvaru zvláštních činností Tomáše Almera, který na případ upozornil dopisem adresovaným poslancům, ministrům vnitra a spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyni. Bureš a Volek si na postup Almera stěžovali na Inspekci ministra vnitra, která však rozhodla, že Almer žádný předpis neporušil.


Řidičům kamionů, kteří se vyhýbají platbě mýtného, bude hrozit pokuta až půl milionu korun, píše deník Právo. Informace o podvodech řidičů, kteří při průjezdu běžnými mýtnými branami překrývají palubní jednotky alobalem a znemožňují účtování mýtného, přinesla TV Nova. Ředitelství silnic a dálnic upozorňuje, že se tak řidičům sice může podařit ušetřit při jednotlivém průjezdu třeba 500 korun, avšak podle archivovaných dat lze prokázat, kudy a jakou rychlostí kamion jel, a podvody zpětně stíhat. Ministerstvo dopravy se chystá s neplatiči mýtného bojovat instalací bočního laseru. Podle údajů České televize stát měsíčně na neplacení mýtného přichází o zhruba o třicet milionů korun.


Mirek Topolánek
Právo a Mladá fronta Dnes se ve svých komentářích pozastavují nad slovními a fyzickými útoky premiéra Topolánka. Mladá fronta Dnes soudí, že Topolánek chce svým vyjadřováním navázat nikoliv na komisního Špidlu, rozjíveného Grosse či funkcionáře Paroubka, ale na dva silné premiéry, Klause a Zemana. Zeman býval za své výroky o novinářích kritizován, dnes se však za ně těší přinejmenším obdivu a pravděpodobně vstoupí do dějin jako vtipný muž, ačkoliv toho mnoho nedokázal, konstatuje list. Hodnotit Topolánka je ještě předčasné, zatím se jeví jako humorista amatér, který na rozdíl od bývalého premiéra Paroubka nevystupuje na divadelních prknech, ale omezuje se na Sněmovnu, uzavírá svůj komentář Mladá fronta Dnes. Právo se domnívá, že Topolánek svými útoky na novináře už překonal i slavného bijce žurnalistů Miloše Zemana, jemuž nebylo možné upřít vtip, který Topolánkovi chybí. Chybu je však podle deníku třeba hledat i na straně českých novinářů, kteří svého premiéra chovají jako v bavlnce. Za nezbednosti jej kárají jen tytyty, zatímco v jakékoliv západní zemi by jej žurnalisté už dávno poslali do polepšovny, podotýká list.


Pokud se lidem, ale i firmám nelíbí název ulice, v níž bydlí či sídlí, mohou její pojmenování zdarma změnit. Deník Právo si všiml, že tak po roce 1989 učinily desítky lidí i společností, kterým jméno ulice připomínalo dobu před listopadovou revolucí. Tvůrčím nápadům se úředníci nebrání, platí jen dvě podmínky: nový název ulice se nesmí v dané obci vyskytovat a nesmí nést jméno ještě žijící osobnosti. Češi volí nezřídka i fiktivní postavy, mezi nejoblíbenější patří Jára Cimrman a s ním spojené adresy (Němého Bobeše či K Severnímu pólu) nebo Rychlé šípy. Některé firmy dokázaly prosadit pojmenování související s jejich činností či původem. Elektrárenská společnost ČEZ tak sídlí v pražské ulici Duhová, která evokuje její produkt Duhová energie, švédská nábytkářská společnost IKEA v ulici Skandinávská. Úřady přiznávají, že pojmenovat všechny nové ulice není jednoduché. Nejčastěji nesou polohopisné názvy, jména osobností nebo obcí a zahraničních měst. Inspiraci hledají úřadníci i v historii či názvech květin.


Mladá fronta Dnes upozorňuje, že lidé trpící chronickou myeloidní leukémií, tedy druhem rakoviny krve, mají dnes daleko větší šanci na přežití díky novému léku. Těm, kterým nepomáhá dnes předepisovaný Glivec, se Všeobecná zdravotní pojišťovna rozhodla hradit jiný lék, Sprycel. Před několika lety přitom znamenala tato diagnóza téměř jistý konec života. Nemoc ve skryté podobě, kdy se nijak neprojevuje, trvala zhruba pět až šest let. Poté obvykle přešla do pokročilé fáze, kdy nemocní umírali do roka. Před osmi lety jí podlehl i lidovecký politik Josef Lux. Každý rok je v České republice tato zhoubná porucha krve diagnostikována u 150 lidí, dnes se jich léčí zhruba 800. Jejich léčba stojí měsíčně 80 tisíc korun, jeden pacient tak zdravotní pojišťovny přijde ročně na milion korun. Hrazení nákladných chorob pojišťovnami se odrazí ve zdražení některých běžných léků.


Češi si oblíbili golf, uvádějí Lidové noviny. 23 tisíc registrovaných českých hráčů golfu představuje více než polovinu hráčů ve východní Evropě. V České republice se navíc nabízí 75 golfových hřišť, tedy nejvíce v regionu. Zájmu se proto rozhodly využít i tuzemské obchodní řetězce a diskontní prodejny a zařadily golfové vybavení do své nabídky. Zatím bylo možné pořídit golfové potřeby jen ve specializovaných prodejných.