Přehled tisku

Petr Nečas
0:00
/
0:00

Lidem, kteří zneužívají sociální dávky, budou hrozit tresty, především formou pokut. Mladé frontě Dnes to řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, který připravuje změny v českém sociálním systému. Zatím lidem, kteří si nechávají od státu neoprávněně vyplácet dávky, hrozí pouze to, že je budou muset vrátit. Podle jeho odhadu připraví podvodníci stát na dávkách ročně o několik miliard korun.

Lidem, kteří zneužívají sociální dávky, budou hrozit tresty, především formou pokut. Mladé frontě Dnes to řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, který připravuje změny v českém sociálním systému. Zatím lidem, kteří si nechávají od státu neoprávněně vyplácet dávky, hrozí pouze to, že je budou muset vrátit. Podle jeho odhadu připraví podvodníci stát na dávkách ročně o několik miliard korun. Nečas také deníku řekl, že chce, aby byly dávky adresnější. Některé dávky, které jsou ve výši stokorun, budou podle něj zrušeny. "Změnou bude také negativní daň. Ta znamená, že po přeskočení určité hranice příjmu člověk automaticky přichází o všechny možné sociální transfery. To chceme naopak zmírnit, aby to bylo plynulejší,"řekl Mladé frontě Dnes ministr. Jeho hlavním cílem je změnit systém tak, aby se lidem vyplatilo pracovat.


Ke stejnému tématu se Mladá fronta Dnes vrací i v komentáři. Autor píše, že tuzemská ekonomika roste, přicházejí investoři, přinášejí práci, ale personalisté mnoha firem nespí, protože doslova a do písmene shánějí zaměstnance. Opět se tedy podle autora ukazuje, že stát neumí motivovat lidi k tomu, aby pracovali, a neumí rozlišit mezi lidmi, kteří pracovat chtějí, a těmi, kterým vyhovuje být na podpoře. "Jeden příklad za všechny: když jste bez práce a odmítnete se rekvalifikovat na obor, o který je zájem, nic se neděje. Komu se na podpoře líbí, nemá tedy důvod na tom nic měnit," vysvětluje autor. Problém je podle něj horší, než se zdá. Politici si pomalu uvědomují, že mohutně zadlužený stát bude mít velký problém se stárnoucí populací. Jenže pokud se stát nezačne bránit, budou ti, kteří pracují, vydělávat nejen na čím dál větší populaci důchodců, ale i těch, kteří nikdy do státní pokladny nepřispěli a celý život z ní naopak čerpali. "Kousnout do tohoto kyselého jablka bude problém. Vláda, jež s tím začne, si zadělá na prohru v dalších volbách. Nicméně politici to budou muset jednou udělat, protože už teď na zdejší socialismus marně shánějí peníze," uzavírá komentátor Mladé fronty Dnes.


Prezident Václav Klaus,  foto: ČTK
Oznámení Václava Klause, že bude podruhé kandidovat na prezidenta republiky, podle komentářů tisku asi nikoho nepřekvapilo. Podle Lidových novin bylo Klausovo první prezidentství obsahově prázdné. Druhé zvolení by ale slibovalo Klause nesvázaného ohledy k politickým stranám. "Bude 'inspirovat' mnoha radikálními úvahami a nikdy nekončící sérií tenisových vítězství," píše list. Deník Právo se domnívá, že Klaus své znovuzvolení jisté nemá. "Nejen sociální demokraty, ale i ty občanské Klaus v průběhu povolebního vyjednávání iritoval, řekněme, svérázným výkladem některých ústavních odstavců. V samém závěru martyria politických jednání pak spor s lidmi kolem Mirka Topolánka byl již otevřený," konstatuje Právo.


Jiří Čunek
"Jiří Čunek se s valašskou tvrdohlavostí drží vládního křesla. Není divu - k odchodu ho netlačí ani vlastní strana, ani premiér," uvádí Hospodářské noviny. Podle deníku vládní partneři kalkulují, že pro "křehkou koalici i rozložené lidovce" je výhodnější vicepremiéra podržet. Hospodářské noviny si ale myslí, že Čunek lpěním na křesle ve vládě škodí sobě, lidovcům i kabinetu. "V zemi, kde musí ministerskou židli opustit nevinný, se žije lépe než tam, kde vládnou obvinění. Čunek může na osvobozující rozsudek počkat v křesle senátora i předsedy strany. Obviněný z korupce však nemá rozhodovat o státních miliardách," píše deník. Rovněž podle Práva politici v "civilizovaných zemích" podávají demisi pro mnohem méně závažná obvinění, než kterému čelí Čunek. Deník kritizuje i koaliční partnery lidovců, kteří Čunkův odchod nepožadují.


Zhruba pětina mladých Čechů plánuje pouze jedno dítě a asi tři procenta nechtějí mít děti vůbec. Jak píše Právo, podle demografů to může mít v budoucnu katastrofální důsledky. Česká republika se bude potýkat vůbec s největším nedostatkem pracovní síly v celé Evropské unii. Odborníci tvrdí, že jako národ vymíráme. Právo to bere i z jiného úhlu pohledu. Cizinku za manželku si ročně vezmou tisíce Čechů. Česko bude mít za pár desítek let starosti, jak vlastně definovat pojem Čecha a Moravana. Je jím ten, který má české a moravské předky, nebo ten, který v tuzemsku bude dlouhodobě žít, pracovat a odvádět daně? - ptá se Právo. Deník ale upozorňuje, že podobné problémy mají téměř všechny země Evropské unie. Jediné evropské země, které nevymírají jsou Francie a Irsko.


Nynější teplá zima pomohla rekordně snížit spotřebu elektřiny, plynu i tepla. Největší pokles spotřeby se projevil v lednu a únoru. Například teplárny v této době prodaly o čtvrtinu méně tepla než za neobvykle tuhé loňské zimy. Spotřeba plynu se snížila o deset procent a elektřiny jen v lednu o 9,2 procenta. Hodnota ušetřeného proudu se za leden vyšplhala na šest miliard korun. Píše to Mladá fronta Dnes. Tržby elektráren, plynáren a tepláren klesly za celou zimu řádově o desítky miliardy korun. Domácnost a firmy naopak tuto sumu ušetřily. Podle Pavla Kaufmana z Teplárenského sdružení mohou domácnosti vytápěné z tepláren ušetřit za rok až 4,5 tisíce korun. Zároveň ale paradoxně hrozí, že teplo kvůli nízké spotřebě podraží. Podle Kaufmana by zdražení bylo jen mírné: v řádu stokorun ročně. Elektřina ani plyn by kvůli teplé zimě podražovat neměly.


Česká republika nemá na rozdíl od Švýcarska nebo Japonska důvod udržovat nízké úrokové sazby. Růst tuzemské ekonomiky zůstává přes mírné zpomalení jedním z nejvyšších v Evropě, meziroční inflace je sice nízká, nikoli však nulová. Politika nízkých sazeb navíc pomáhá rozjíždět vlak, která může být těžké zastavit. V Hospodářských novinách to napsal hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. "Na obranu politiky nízkých sazeb lze říci, že úroky mají být tak nízké, jak jen ekonomika unese. Jistě. Dvacetiprocentní růst objemu klientských úvěrů v ekonomice svědčí o tom, že domácnosti i podnikatelská sféra na nabídku levných peněz dobře slyší," píše Sobíšek. "Otázkou zůstává, zda jim politika nízkých úroků dává správný signál pro zvažování rizik při sjednávání úvěrů," dodává. Nízké úroky na vrcholu ekonomického cyklu podle něj vytvářejí budoucí dilema. "Připusťme, že inflace zůstane bezproblémová až do okamžiku, když ekonomický růst oslabí. Zatímco jiné centrální banky ve světě v takové situaci podpoří své ekonomiky citelným uvolněním měnové politiky, česká ekonomika se bude muset spokojit od ČNB se symbolickým gestem," varuje hlavní ekonom HVB Bank.


Německá firma má v Lískové na Domažlicku podle deníku Právo monopol na provozování čerpací stanice stojící jen desítky metrů od hraničního přechodu. Nemusí mít strach z konkurence. Obec Nemanice se v roce 1999 jejímu tehdejšímu provozovateli zavázala, že deset let nedovolí ve svém katastru další čerpací stanici. Několik zájemců o výstavbu další pumpy už neuspělo. Obci z pumpy údajně žádné prostředky neplynou. "Je to porušení zákona na ochranu hospodářské soutěže. Ale ze zákona nemůžeme za porušení hospodářské soutěže postihnout obec,"řekl Filip Vrána z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Tehdejší starosta Ivan Bartošek podepsal smlouvu na prodej tří pozemků s německou firmou C1 Linie, která v ČR obchodovala s ropnými produkty. Obec se zavázala, že nejméně deset let nepovolí v Lískové stavbu jiné čerpací stanice. Jinak musí zaplatit pokutu čtyři miliony korun. "Závazku jsem si všiml, až když byla smlouva podepsaná," tvrdí Bartošek. Jak píše Právo, o pumpu je velký zájem, klientelu tvoří téměř výhradně Němci.


Šéf KSČM Vojtěch Filip se možná bude muset v dohledné době dostavit na policii, aby vysvětlil, jak myslel svá víkendová slova, že by se komunisté mohli postavit "do čela eventuálních revolučních procesů". Informují o tom Lidové noviny. Detektivové z protiextremistického oddělení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu totiž prověřují, jestli Filip svým sobotním projevem na zasedání ústředního výkonného výboru KSČM neporušil zákon. Předseda KSČM podle deníku své soudruhy kromě jiného vyzval k návratu k marxismu a Vladimiru Iljiči Leninovi, chválil reálný socialismus a odvolával se na možnou revoluci. Filipa - podle Lidových novin - zpráva o policejním vyšetřování rozesmála. A teď dokonce prý zvažuje stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva.


Policie loni na podzim dopadla bombového anonyma, kvůli kterému musela v roce 2004 vyklidit pražskou centrálu Komerční banky. Muž v telefonátu požadoval 15 milionů korun, šlo však pouze o trik. Ve skutečnosti chtěl bombovou výhrůžkou krýt úvěrové podvody své a svých společníků. Píše to Mladá fronta Dnes. Podle deníku policisté vyšetřovali případ, ve kterém tři pachatelé vylákali z lidí celkem 30 milionů korun. V roce 2004 lákali pomocí inzerce zájemce a slibovali, že jim zajistí úvěr u zahraničních investorů. Požadovali za to provizi nejméně 20.000 korun a později od nich chtěli další peníze. Nejméně 50 lidí jim uvěřilo a o peníze přišli. Komplikace podvodníkům způsobila jedna z žen, která chtěla z transakce vycouvat a peníze vrátit. Jeden z pachatelů s ní proto šel do Komerční banky. Ještě před tím, ale svému komplicovi řekl, aby do banky zavolal, že je tam uložena bomba. Policisté si později případ podvodů a bombové výhrůžky spojili. Policie na podzim 2006 podvody objasnila a dopadla i jejich organizátora, vyšetřování však zatím stále pokračuje, píše Mladá fronta Dnes.