Přehled tisku

0:00
/
0:00

Komentátor Lidových novin soudí, že by stálo za to ´vyhandlovat´ něco za americkou radarovou základnu v Česku. Polsko, kde by měla být raketová část základny, je sice podle autora jeden z nejvěrnějších spojenců Američanů, "ale ani ten nejvěrnější spojenec nedělá nic zadarmo".

Komentátor Lidových novin soudí, že by stálo za to ´vyhandlovat´ něco za americkou radarovou základnu v Česku. Polsko, kde by měla být raketová část základny, je sice podle autora jeden z nejvěrnějších spojenců Američanů, "ale ani ten nejvěrnější spojenec nedělá nic zadarmo". Poláci si proto "nechali v ruce všechny karty a s tváří hráčů pokeru zkusí získat pro Polsko k základně ještě nejmodernější protiraketový systém Patriot". Pokud tedy Poláci získají od USA zbraně za miliardy, "měli by i čeští vyjednavači z Ameriky něco přivézt. I českým voličům bude potřeba americký radar nějak prodat," uzavírá komentátor Lidových novin.


Snaha vytlačit kuřáky z veřejných prostor sílí. Poslanci přišli v úterý s úplně novým návrhem zákona, který by měl omezit kouření v restauracích. A navíc by dal obcím možnost zakazovat kouření na místech, která si samy vyberou. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Autory návrhu jsou podle listu poslanci ODS. Ti počítají s podporou lidovců a zelených. Naopak si ale nejsou jisti podporou z vlastní strany. ´V ODS a ČSSD je to tak půl na půl,´ řekl deníku jeden z poslanců ODS.


Miloš Melčák,  foto: ČTK
Zlínská organizace ČSSD nevyloučila ze strany poslance Miloše Melčáka. Podle deníku Právo to lze považovat za porážku šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Deník zároveň soudí, že je to také první rána ohlášené modernizaci ČSSD, protože jedním z pilířů tohoto procesu se měl stát větší vliv veřejného mínění na dění v sociální demokracii jako protiváha bratrstvům místních funkcionářů. Právo ale píše, že Paroubek je rozhodnut dostat Melčáka ze strany. A k tomu by mohlo dojít na březnovém sjezdu strany. "Melčákova kauza tak může získat rozměr klíčového střetu mezi Paroubkem a jeho stranickými odpůrci," uvádí Právo.

Lidové noviny zase komentují napětí mezi Melčákem a ostatními poslanci ČSSD. Deník poznamenává, že sociální demokraté s ním nechtějí "sedět v lavici" a patrně ho "vypakují ze své ohrádky" ve sněmovně i z kanceláře. Podle listu si chtělo vedení ČSSD na Melčákovi "smlsnout", jeho plány však zhatila Melčákova mateřská organizace ve Zlíně. "Možná, že by teď bylo dobré potrestat i zlínskou organizaci za to, že nepotrestala Melčáka. A když už by bylo u toho trestání, mohlo by se potrestat město Zlín za to, že umožnilo vznik zlotřilé organizace, která nechce potrestat zlotřilého poslance," píší sarkasticky Lidové noviny.


Šéf poradců ministryně školství Petr Matějů připravil konkrétní plán školného na univerzitách. Plán předpokládá, že každý student uzavře při přijetí s univerzitou smlouvu. Účty za studia by však neplatil hned, ale až když začne vydělávat. Poplatky by se lišily podle škol a fakult. Rozhodne o nich atraktivita oboru, zájem studentů i výše platu, kterou konkrétní diplom zaručuje. Informují o tom Hospodářské noviny. Podle ministryně školství Dany Kuchtové, ale není školné v příštích několika letech aktuálním tématem. "Možná tak za pět či více let, až se zvýší životní úroveň lidí a jejich příjmy,"řekla listu Kuchtová.


Čechům končí "lékový ráj", píší Lidové noviny. Vyjádřeno penězi, lidé a zdravotnická zařízení utratili za léčiva o 200 milionů korun méně než v roce 2005, což je půlprocentní pokles. V minulých letech přitom finanční objem vždy oproti předchozímu roku rostl. Ani odborníci se však podle listu nedokážou shodnout, zda je to pro pacienty dobrá, či špatná zpráva. Z podrobnějších dat vyplývá, že za nebývale razantním snížením spotřeby stojí limity, jež lékařům loni nařídil tehdejší ministr zdravotnictví David Rath. Ten to také považoval za ojedinělý výkon i v celé Evropské unii. Podle Ratha pokles prodeje léků pacienty neohrozil. Zkraje loňského roku se však objevila řada stížností lékařů i pacientů. Lékaři totiž ve strachu z přísné normy někdy odmítli léky předepsat, případně pacientům dali jiné, levnější. Vyhláška byla tak přísná, že sám Rath už po třech měsících vydal novou, mírnější. Odůvodnil to navýšením příjmů zdravotních pojišťoven. V tom, zda je tak drastický propad pozitivní, či ne, nemá zatím jasno ani ministerstvo zdravotnictví. I místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek se zdráhá podle Lidových novin vydat jednoznačný soud. ´Neupírám panu Rathovi body za to, že tento pokles je důsledkem jeho vyhlášek. Ale domnívám se, že větší část tohoto efektu odnesli pacienti. Že jim lékaři museli kvůli limitům odkládat nebo zjednodušovat léčbu. Jen malou část z toho bych viděl jako skutečnou úsporu, kdy se lékař zamyslel a zjistil, že pacient tento lék nepotřebuje,´ řekl Jelínek v Lidových novinách.

Od dubna zaplatí lidé za léky na předpis o stovky korun měsíčně navíc, oznamuje Právo s tím, že na zdražení doplatí především chronicky nemocní pacienti. Podle prezidenta Svazu pacientů Luboše Olejára to vyplývá z nové lékové vyhlášky, která začne platit od 1. dubna. Ministerstvo zdravotnictví jeho tvrzení ale odmítá. Podle deníku se bude zdražení léků týkat hlavně medikamentů, které užívají pacienti s nemocí srdce a cév, revmatici, dále léků na žaludeční a dýchací potíže, bolest, ale i deprese. Podraží i generika, tedy levné kopie originálů. Příští čtvrtek má o celé záležitosti jednat ministr zdravotnictví Tomáš Julínek s pacientskou radou, dodává Právo.


Policisté dostali nové vybavení, za které policejní prezidium zaplatilo na 80 milionů korun. Nemohou ho však využívat. Mají například velmi výkonné motocykly, ale nedostali k nim speciální kombinézy. Pro přenosné počítače policistům zase chybějí programy, přes které by se v terénu mohli dostávat do evidence řidičů a dalších databází. Píše to Mladá fronta Dnes. Náměstek policejního prezidenta Pavel Boubele ale kritiku odmítá. Uvedl, že kombinézy už jsou ve skladech, ale ještě se je nepodařilo rozvézt do jednotlivých regionů. Stihne se to prý do jara. A pokud jde o chybějící programy do počítačů, problém je prý pouze v tom, že policejní prezidium zatím pouze nevybralo dodavatele pro software sloužící na kontrolu kamionů. Ostatní programy už prezidium zakoupilo, a pokud je někteří policisté ještě ve svých počítačích nemají, měli by se obrátit na specialisty policejního prezídia.


Policejního prezidenta Vladislava Husáka by mohl ve funkci nahradit Martin Kotlan, který na prezidiu v minulosti pracoval jako náměstek bývalého policejního šéfa Jiřího Koláře. Informuje o tom Právo s odvoláním na politické a policejní zdroje. Ministr vnitra Ivan Langer deníku nejdříve tuto informaci popřel, pak ale uvedl, že ´nic není definitivní´. Langer také zopakoval, že má vizi, jak policii reformovat, a pokud Husák tuto jeho vizi sdílí, nevidí ministr důvod, proč by měl policejní prezident svůj úřad opustit. Právo ale v této souvislosti uvádí, že se ministr zpočátku podobně vyjadřoval i o případném odvolání šéfa rozvědky Karla Randáka. A krátce nato byl Randák odvolán.


Tchajwanská společnost Foxconn, která patří mezi největší průmyslové podniky v Česku, hledá vedle současného sídla v Pardubicích místo pro stavbu dalšího závodu na výrobu počítačů. Mezi pěti vytipovanými lokalitami jsou Svitavy v Pardubickém kraji. Uvedla to regionální Mladá fronta Dnes. Rozhodnutí Foxconnu investovat mimo krajské město není podle deníku překvapivé. V Pardubicích totiž firma bojuje s nedostatkem lidí. V současnosti zaměstnává přes 3000 pracovníků a zakázek má tolik, že chystá nábor několika stovek lidí. Nemá už je ale kde brát. O práci u linky na Pardubicku už nikdo příliš nestojí. Lidi proto firma sváží do Pardubic ze širokého okolí a musejí zaměstnávat dělníky ze Slovenska či Ukrajiny. Mladá fronta Dnes připomíná, že Foxconn začal v Pardubicích podnikat v roce 2000, když získal areál zkrachovalé HTT Tesla Pardubice.


Dopravní společnost Autobusy Karlovy Vary připomene lidem přesně po 50 letech uvedení tehdy velmi úspěšného českého filmu Florenc 13:30. V červenci vyjede z pražského terminálu Florenc do lázní historický autobus Škoda 706 RTO a za volant usedne řidič ve stejné uniformě, jakou měl na sobě v roce 1957 filmový šofér Josef Bek. Uvádí to Mladá fronta Dnes v regionální příloze. S nápadem na vzpomínkové jízdy přišlo vedení podniku už před třemi lety. ´V historickém autobuse bychom při nostalgické jízdě nejraději svezli Danu Medřickou, Karla Effu, Jiřího Sováka a další herce. Většina z nich už bohužel nežije. Snad se to podaří u paní Bohdalové,´ řekl listu ředitel firmy Autobusy Karlovy Vary Zdeněk Suchan. Připouští, že vzpomínání na staré časy nebude asi jednoduché. Velká část cesty vede po nové silnici. Nezměnilo se však podle něj okolí Florence ani filmová trasa po staré pražské silnici v Karlových Varech, odkud je nádherný výhled na sanatorium Imperial a lázeňské centrum.


Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo příručku pro cizince, jak se mají chovat v Česku. Podle Lidových novin jim mimo jiné radí neotvírat pusu při údivu, tahat za rukáv někoho, s kým chce dotyčný mluvit, sahat na sebe při konverzaci, nesedat si v autobuse vedle jiného cestujícího, když je místo jinde, protože Češi nemají rádi, když se na ně někdo ´lepí´, nechlubit se úspěchy a bohatstvím a nesrkat a neříhat na veřejnosti. Příručka vyšla kromě češtiny a angličtiny také v ukrajinštině, ruštině a vietnamštině.