Přehled tisku

0:00
/
0:00

Lidové noviny se pozastavují nad tzv. adopcí na dálku. Deník konstatuje, že vedle mobilů a internetu tu máme další důkaz, že Česko patří do vyspělého světa: lidé ´adoptují´ na dálku děti v rozvojových zemích.

Lidové noviny se pozastavují nad tzv. adopcí na dálku. Deník konstatuje, že vedle mobilů a internetu tu máme další důkaz, že Česko patří do vyspělého světa: lidé ´adoptují´ na dálku děti v rozvojových zemích. Autor nepochybuje o tom, že záměry dnes už tisíců lidí, kteří na tuto formu humanitární pomoci věnovali loni přes sto milionů korun, jsou ty nejlepší. "Zároveň ale nelze přehlížet jistou ironii související s tím, jak dobře adopce na dálku zapadá mezi vymoženosti moderní konzumní společnosti. Je to charita, která má zároveň charakteristiky úspěšného produktu na trhu. Poskytovatelé - humanitární organizace - si konkurují, reklama na produkt se esteticky vyjímá ve výpravných společenských časopisech." Podle autora přitom v Česku přebývá v kojeneckých ústavech, dětských domovech a v pěstounských rodinách řádově stejně dětí. "Jejich fotografie World Press Photo nevyhrávají, žádný Bono se o ně nezajímá." Autor soudí, že dobročinnost by přitom logicky měla začínat doma. "Jenže ty děti jsou moc blízko na to, aby je bylo možné adoptovat na dálku," píše se v Lidových novinách.


Jiří Čunek,  foto: Autor
Všechny deníky se na svých stránkách věnují kauze údajného půlmiliónového úplatku předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Policie senátora Čunka podezřívá, že v roce 2002 jako starosta Vsetína vzal půlmiliónový úplatek od tamní realitní kanceláře H&B Real. Jiří Čunek není schopen věrohodně vysvětlit, kde se peníze na jeho účtu vzaly. Setrvání vicepremiéra, senátora a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka ve vysoké politice je těžko představitelné, soudí komentátor Hospodářských novin. Kdyby vložil přesně půl milionu, musel by podle zákona vyplňovat spoustu dokumentů, aby banka transakci vůbec umožnila. Zákon proti praní špinavých peněz, který to předepisuje, schválili i poslanci strany, které dnes Čunek předsedá, dodává komentátor. Laťka v české politice byla podle něj již nastavena. Bývalý premiér Stanislav Gross také nevysvětlil podobnou sumu ve věci financování svého bytu a z politiky se nakonec odporoučel i bez policejního obvinění. Poslanec Michal Kraus, který posílal peníze do Ghany z účtu své matky, už je také z politiky pryč, uzavírá komentátor Hospodářských novin.

Mladá fronta Dnes píše, že zná policejní výpověď bývalé Čunkovy sekretářky k obvinění z korupce. ´Viděla jste, jak vypadá půl mega, takhle se vydělávají peníze,´ řekl údajně Jiří Čunek bývalé sekretářce poté, co převzal v obálce pět set tisíc. Tuto výpověď spolu s dalšími mají nyní podle deníku k dispozici členové mandátového a imunitního výboru Senátu. Na jiném místě uvádí komentátor Mladé fronty Dnes Karel Steigerwald, že Čunkova aféra přišla jako obvykle - totiž na zavolanou. Divná je podle komentátora shoda obvinění a vzniku vlády. "Případ je starý čtyři roky, policie se ausgerechnet strefí do týdne, kdy vláda s Čunkem dostane důvěru. Na tuto nápadnou shodu si oprávněně stěžuje i Paroubek, Kubiceho zpráva přišla také těsně před volbami," píše Karel Steigerwald.

Podle Lidových novin uvádí Čunek jako jeden z důvodů, proč někde ukrýval pět set tisíc tím, že nevěří českým bankám. Deník ale v tomto argumentu nachází trhlinu. "Aby si mohl dovolit postavit dům za tři a půl milionu korun, musel si vzít hypotéku 1,7 milionu. K tomu pak podle svých slov připočítal půl milionu. Kde ale vzal zbytek, tedy 1,3 milionu? Čunek tvrdí, že na účtu v bance," píší Lidové noviny.

Deník Právo se zabývá možným promlčením údajného půlmiliónového úplatku Jiřího Čunka. Čin se stal v únoru 2002. Podle Práva s odvoláním na experty je vyloučené pětileté promlčení skutku, jak o tom spekulují média. Do promlčecí doby se totiž nezapočítává období, kdy měl Čunek senátorskou imunitu.


Trojkoaliční vláda Mirka Topolánka nemá jasno v otázce ústavy EU. Straně zelených vadí veřejná vyjádření Topolánka i dalších vládních politiků k budoucnosti euroústavy, píšou Hospodářské noviny. Zelení považují za problematické i jmenování Jana Zahradila (ODS) zmocněncem pro euroústavu. Zahradil tvrdí, že stávající dokument není pro Česko přijatelný a že ideální variantou je příprava nového textu. Hospodářské noviny připomínají, že do Prahy v pátek přijede německá kancléřka Angela Merkelová. Bude chtít od svých českých partnerů slyšet názor na euroústavu, protože Německo si dalo za cíl oživit rozhovory o tomto dokumentu. Premiér i prezident Václav Klaus si myslí, že je třeba vypracovat nový, jednodušší dokument. Ratifikaci současného návrhu odmítají. Podle listu je tak jen pár dní poté, co Topolánkova vláda získala důvěru, v trojkoalici ODS, KDU-ČSL a zelených zaděláno na první spor.


Mladá fronta Dnes přináší nové informace o pisateli dopisu s anonymní hrozbou křesťanským církevním školám, který dostala správa pražské policie ve čtvrtek 11. ledna. Podle zdroje blízkého vyšetřování musí pachatel znát velmi dobře islám nebo dokonce pocházet z islámské komunity. Odpovídaly tomu formulace odkazující na Korán a Alláha, které používal. Byly tam muslimské pozdravy a hesla, která musel napsat člověk, který ví, o čem je řeč. Dopis byl podroben expertíze a kriminalisté hledají stopy DNA. Odesilateli hrozí obvinění z terorizmu, tedy až 15 let vězení, píše Mladá fronta Dnes.


Komentátor Práva, bývalý disident Petr Uhl vysvětluje v deníku, proč opustil Stranu zelených. "Byla to jediná strana za 65 let mého života, byl jsem v ní čtyři roky. Nemohl jsem už ale snášet její účast ve vládě, jež získala důvěru politickou korupcí, ani porušování zásad otevřenosti a průhlednosti navenek i uvnitř strany, jež Strana zelených vyhlašuje," píše Petr Uhl. Rozhodnutí vstoupit do vlády "panské koalice" bylo podle něj chybou, strana měla zůstat v opozici. Uhl si také myslí, že mnoho voličů Strany zelených se cítí podvedeno. "Nahradili je ale další, kteří dříve volili jinou pravici než ODS. Strana zelených nemá být asi ani levicová, ani pravicová. Nesmí být ale asociální." Uhlovi ale vadí i další věci, například "podpora světového četnictví USA". Předseda strany Martin Bursík prý činí rozhodnutí buď sám, nebo po manipulaci, tvrdí Petr Uhl v Právu.


Komentátor Lidových novin soudí, že kardinál Miloslav Vlk se ztrapnil svými výroky o Topolánkových. Vlk kritizoval premiéra, naopak chválil jeho manželku Pavlu Topolánkovou. Podle kardinála morální, hodnotový styl života politiků nemůže být jejich soukromou záležitostí. Vadí mu také, že ve vládním programu je bod péče o rodinu, upevnění rodiny a přitom sám čelní představitel ve svém vlastním životě jedná v praxi proti tomu. Jak potom může být před lidmi věrohodný. Komentátor Lidových novin píše, že "dávat politikům známky z morálky, může bez ostudy (když už by se k tomu odhodlala) jen nesporná morální autorita. A tou pan kardinál není. Byl by jí, kdyby si zametl před vlastním prahem." Podle komentátora nebylo zatím statisticky podchyceno, kolik českých, moravských a slezských katolíků se za kterého biskupa stydí. "Kdyby se však takový průzkum uskutečnil, někteří členové České biskupské konference by si ho asi za rámeček nedali. Mlžení, vykrucování a lhaní jako by se stalo běžnou součástí jejich jednání," myslí si komentátor Lidových novin.


Novoroční výprodeje v Česku jsou v plném proudu a zdá se, že se obchodníci konečně poučili a při slevách už tolik zákazníky nešidí. Česká obchodní inspekce při letošních kontrolách zjistila výrazně méně závažných nedostatků než na začátku minulého roku. Napsalo to Právo. ´Řetězce mají větší strach z medializace svých pochybení. Výskyt přestupků proti zákonu při slevách se proti loňsku snížil z 58 na 20 procent,´ řekl listu ústřední ředitel ČOI Jiří Pěkný. Deník připomíná, že podmínky pro výprodeje loni zpřísnila novela zákona o regulaci reklamy. Obchodníkům mimo jiné ukládá stanovit počátek a konec výprodejů. Při plošné reklamě musí mít prodejci dostatek zboží na skladě, nebo uvést množství zlevněného zboží v jednotlivých prodejnách. Za porušení zákona o ochraně spotřebitele nyní hrozí pokuta až 50 milionů korun.