Přehled tisku

Mirek Topolánek (vlevo) a Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deník Právo soudí, že největší prospěch z mnohaměsíčního vyjednávání o vládě by mohli mít především lidovci. "Spíš to vypadá, že se hraje o to, kdo první najde neprůstřelný důvod, proč s tím seknout," komentuje současnou fázi vyjednávání o vládě autor sloupku.

Mirek Topolánek  (vlevo) a Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Deník Právo soudí, že největší prospěch z mnohaměsíčního vyjednávání o vládě by mohli mít především lidovci. "Spíš to vypadá, že se hraje o to, kdo první najde neprůstřelný důvod, proč s tím seknout," komentuje současnou fázi vyjednávání o vládě autor sloupku. Jisté je podle něj to, že tím, "kdo vládní kartičky jako první nezahodí" a kdo nemůže prohrát, je KDU-ČSL a její předseda Jiří Čunek. Komentátor odpovídá na otázku, co je nyní pro KDU-ČSL výhodné: "Určitě účast ve vládě a pokud možno na celé čtyři roky. Tedy žádné předčasné volby. Ale kdyby měly být, pak zase co nejdřív, dokud nevyčichne čerstvá vůně Čunkovy popularity."

Komentátor Hospodářských novin poukazuje na to, že základem koaličního vyjednávání se stal návrh ODS pojmenovaný po americkém westernu Sedm statečných. ČSSD své představy shrnula do materiálu nazvaného Agenda 2010. Političtí teoretici podle autora očekávali, že chystané programové prohlášení by mělo být mixem toho nejlepšího z Agendy 2010 a Sedmi statečných reforem. "Přesto dosavadní kompromisy nejvíce ze všeho připomínají rozhodování Špidlovy vlády, kdy z bojů liberálů se socialisty nejvíce profitovali středoví lidovci. A tady by se mohlo ukázat, jak byl název Topolánkova dokumentu prorocký. Sedm statečných Johna Sturgese, onen hollywoodský klon velkolepých Sedmi samurajů Akira Kurosawy, kopíruje svoji předlohu až do posledního záběru. Závěrečná věta obou filmů potěší zejména Jiřího Čunka. Zní lakonicky: Vyhráli rolníci," píše komentátor.


Jiří Čunek,  foto: ČTK
Komentátor Mladé fronty Dnes uvádí, že jediné politické směrnice nového šéfa lidovců Čunka jsou zatím sociální spravedlnost a sociální politika. "Když Čunek sladce vábí, chtějme od něj tvrdá čísla," vyzývá autor.

Mladá fronta Dnes také přináší rozhovor s Jiřím Čunkem. Ten v něm mimo jiné uvádí, že pokud by předseda ČSSD Jiří Paroubek v případném třetím pokusu sestavoval vládu, lidovci by ho nepodpořili. Za nepřijatelný v tuto chvíli také označil plán, že by lidovci, komunisté a Paroubek byli ve společné vládě. Pokud jde o vnitrostranickou situaci Čunek v rozhovoru varuje, že s jeho přílišnou velkorysostí nemohou počítat ti, kteří by chtěli "nějakým způsobem rozebírat stranu či dělat věci, které ji poškozují". "Někteří jsou v pozicích, kde si jim líbí. A já jim chci říci, že v těch pozicích zůstanou pouze dobrou prací a ne těmi intrikami,"řekl. Nikoho přitom nejmenoval. Úterní Mladá fronta Dnes přitom informovala o tom, že o křeslo by za určitých okolností mohl přijít například místopředseda Poslanecké sněmovny a bývalý místopředseda strany Jan Kasal. Deníku řekl, že těsně před sobotním sjezdem byl varován, že nebude-li "hodný nebo uctivý" k novému vedení lidové strany, o funkci přijde. "Když prý nebudu hodný nebo uctivý k novému vedení strany, tak při sestavování vlády, kdy by měl Jiří Paroubek získat funkci šéfa sněmovny, tak i já budu vyměněn," popsal Kasal varování.


Lidové noviny komentují připravenost České republiky vztyčit schengenské kontroly na hranicích se Slovenskem v případě, že Slovensko nebude technicky přichystáno vstoupit příští rok do schengenského prostoru volného pohybu osob. "Česko-slovenská vzájemnost ano, ale odsud posud. Pykat za bratislavský šlendrián je nesmysl a není k tomu důvod. Neprůchodná hranice na řece Moravě je zbytečnost, kterou nikdo nechce. Ale když nebude zbytí, bude tam. Slováci probuďte se, nad Tatrou se blýská," píše autor komentáře v listu.


Miloš Zeman
Bývalý premiér a šéf ČSSD Miloš Zeman poslal vedení strany dopis, kterým odmítl oficiální pozvání na sobotní jednání ústředního výboru. Informuje o tom Právo. Zeman se v textu jednoznačně vyslovil proti vstupu sociální demokracie do koalice s ODS, když napsal, že ten, kdo vymění svůj program za koryta, přijde nakonec nejen o program, ale i o ta koryta. Právo píše, že text Zemanova dopisu měla k dispozici televize Nova, zatímco šéf strany Jiří Paroubek ho ještě v úterý večer neměl, což komentoval slovy, že je to zajímavá praxe, když dopis zaslaný vedení ČSSD dostane dříve soukromá televize než adresát. Paroubek také Právuřekl, že "Miloš Zeman měl vždy smysl pro humor a originální řešení".


Devět z deseti třináctiletých dětí má zkušenost s alkoholem. Vyplývá to z průzkumu, který poskytla Akademie věd Mladé frontě Dnes. Průzkum, v němž odpovídalo 1142 žáků sedmých tříd pražských základních škol, také ukázal, že více než deset procent dotazovaných se v minulém měsíci opilo. "Ta čísla jsou vysoká, ale podobně to vypadá všude ve světě. Nedělám si iluze, že dříve děti nepily. Třeba na venkovských zábavách se opíjely běžně,"řekl podle listu autor studie, psycholog Michal Miovský. Nové podle něj je to, že stále přibývá případů, kdy je pití alkoholu u dětí spojeno i s jinými problémy - třeba se šikanou či útěky z domova.


Počet exekucí provedených v letošním roce roste. Zatímco loni zazvonili exekutoři u dveří 270 tisíců domácností a společností, letos tento počet přesáhne 300 tisíc. S odvoláním na mluvčího exekutorské komory Pavla Kočiše to napsaly Hospodářské noviny. Údaje potvrzují i data od bank, účty v nich jsou to první, co nechají exekutoři při vymáhání pohledávky obstavit. Exekutoři také stále častěji pro peníze dlužníků míří do stavebních spořitelen. V takovém případě přicházejí dlužníci kromě dlužné částky a nákladů na exekuci automaticky také o celou státní podporu. Stát se totiž nemůže podílet na splácení dluhů jednotlivců.


Chceme-li mít na Velký pátek volno, měli bychom zvážit zrušení jiného svátku, navrhla v úterý vláda. Který by to tak mohl být, klade si otázku komentátor Lidových novin? Slušné ambice má podle něj Svátek práce, den kdysi významný a slavný, dnes vyčpělý. "A proč vůbec tak oficiálně slavit práci? Proč právě ji? Nezasloužila by si to dnes více výchova? Nebo vzdělávání? Neprospěl by nám v čase divného utkávání civilizací více Svátek vzájemného respektu? Pro začátek by stačilo, kdybychom zrušili Svátek práce a povýšili na sváteční den Velký pátek. A až se ekonomicky zvedneme, mohli bychom pak ještě v druhé vlně po vzoru Dánska a Norska přidat jako svátek Zelený čtvrtek. Konečně by pak měly možnost prožít si u nás v klidu Velikonoce i dělnické profese," píše komentátor Lidových novin.


Co je to úroková sazba nebo jak si založit účet by měl v budoucnu vědět bezpečně každý žák šesté až deváté třídy základní školy. Myslí si to i GE Money Bank, která ve spolupráci s občanským sdružením AISIS připravila na toto téma školení pedagogů. Píší o tom Hospodářské noviny. Mnozí z kantorů podle deníku totiž nevědí, jak jednoduše ekonomiku a finančnictví žákům vysvětlovat. Projekt by jim měl pomoci. Nápad GE Money pochází z USA. Projekt finančního vzdělávání v Česku počítá s výukou už od deseti let. "Jde o to, aby se děti už v raném věku naučily, co s penězi, a že rozhodnutí je na nich samotných,"říká Eva Chaloupková, mluvčí GE Money Bank, která projekt financuje. Podle jejího odhadu na něj banka během několika let vynaloží desítky miliónů korun.