Přehled tisku

Pavel Longin, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Primář havlíčkobrodské nemocnice Pavel Longin tajil vraždy pacientů na svém oddělení. Myslí si to odvolaný ředitel nemocnice Josef Pejchl. Jak píše Mladá fronta Dnes, Pejchl je zatím jediný, kdo byl za chyby při dopadení vraha už odvolán.

Primář havlíčkobrodské nemocnice Pavel Longin,  foto: ČTK
Primář havlíčkobrodské nemocnice Pavel Longin tajil vraždy pacientů na svém oddělení. Myslí si to odvolaný ředitel nemocnice Josef Pejchl. Jak píše Mladá fronta Dnes, Pejchl je zatím jediný, kdo byl za chyby při dopadení vraha už odvolán. Nyní se brání tím, že mu primář vůbec neřekl, o jak vážný případ se jedná. O vraždách prý vůbec nebyla řeč. Ředitel si však podle deníku ve svých výpovědích protiřečí a jeho kličkování vyvolává otázku, zda nemocnice nechtěla vraždy zprvu ututlat. Už jednou se totiž stalo, že ředitel chtěl dobré jméno nemocnice zachránit, když dva gynekologové při dvěma lety při komplikovaném porodu zranili novorozence. Tehdy ředitel ujišťoval, že záležitost vyšetří samo vedení nemocnice, nakonec se ale rodiče dítěte museli obrátit na policii. Případ obou lékařů je nyní před soudem.


Miloš Zeman | Foto: Zdeněk Vališ,  Radio Prague International
Bývalý předseda vlády a sociální demokracie Miloš Zeman údajně připravuje "puč" proti současnému šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. S odvoláním na zdroj blízký vedení strany o tom píše deník Právo. Šéf Paroubkových poradců Jaroslav Tvrdík také řekl, že někteří bývalí Zemanovi lidé prý zatím neúspěšně jednají s ODS : údajně nabízejí občanským demokratům, že získají sociálnědemokratické poslance, kteří by hlasovali pro jejich vládu. Miloš Melčák, který ve čtvrtek opustil poslanecký klub ČSSD, je považován za "zemanovce". Jak informuje Právo, bývalý předseda strany ale popřel, že by to mělo jakoukoli souvislost s tím, že Melčák opustil poslaneckou frakci. Podle Miloše Zemana by případný vstup do vlády občanských demokratů a lidovců byl pro sociální demokraty nedůstojný. Proti takové vládě je i Melčák, který si myslí, že by ČSSD měla umožnit vznik Topolánkova kabinetu, a jeho kroky pak kritizovat z opozice.


Spor o zákoník práce by podle komentáře Lidových novin vůbec nemusel existovat, kdyby ti, kteří jeho přijetí prosazovali, dnes uznali, že na změnu pravidel je třeba se připravit. To se však nestalo. Zdravotníci obcházejí už ten současný zákoník. Vykazují černé duše, falšují výkazy práce. Začne-li nový kodex platit od ledna příštího roku, bude se podle deníku podvádět ještě víc. Jinak by totiž lékaři po pár měsících vyčerpali povolený limit služeb a nemocnice by za ně neměly náhradu. Na zaplacení dalších nemají peníze, protože s tím ve svých rozpočtech nepočítají. Začne-li zákoník platit o rok později, jak navrhuje ODS, bude dost času na organizační přípravu i nábor zdravotníků ze zahraničí. Pro takový scénář by ale museli zvednout ruku i sociální demokraté, kteří odklad nového zákoníku zatím nechtěli připustit.


Ministerstvo dopravy ještě neurovnalo své vztahy se společností Kapsch, která v Česku buduje mýtný systém, a na obzoru se podle Hospodářských novin objevil další problém. Švýcarská firma Ascom Fela, která byla vyřazena z výběrového řízení na výstavbu mýtného, zvažuje, že podá na český stát žaloby jak u soudu Evropské unie, tak u soudů v České republice. Její právníci se domnívají, že stát porušil podmínky zadávací dokumentace k výběrovému řízení. A to uzavřením dodatku ke smlouvě, píše deník. Dodatečné dohody mezi ministerstvem dopravy a dodavatelem je možné uzavírat pouze, pokud preferují Českou republiku. Podle interpretace ministerstva dopravy však dodatek ČR znevýhodnil. Ministr dopravy Aleš Řebíček již dříve uvedl, že z analýzy, kterou si MD nechalo vypracovat, vyplývá, že zmíněný dodatek ke smlouvě o mýtném je pro stát nevýhodný, připomínají Hospodářské noviny.


Šikana je všude, děti o ní ale mlčí - píše páteční Mladá fronta dnes. Na vlastní oči vidělo šikanu na českých školách osmačtyřicet procent žáků. Vyplývá to z Výroční zprávy České školní inspekce. Třináct procent žáků podle průzkumu zažívá šikanu na vlastní kůži každý den. I když je násilí mezi dětmi časté, jen polovina z jejích svědků to oznámí někomu z učitelů. Podle školních inspektorů je to dáno tím, že pedagogové nevyvíjejí dostatečnou aktivitu při řešení případů šikany. Žáci je proto nevyhledávají. Na druhé straně je často obtížné šikanu potrestat. Případ šikanování, k němuž došlo před měsícem na základní škole v České Lípě, vyšetřovala i policie. Nakonec jej musela pro nízký věk žáků odložit a skončil tím, že všichni tři pachatelé dostali jen sníženou známku z chování.


Kraje mají odškodnit lidi, přes jejichž pozemky stát za socialismu postavil silnice, miliardami korun. Kraje ale na tuto povinnost, kterou na ně přehodil stát, nemají peníze. Informují o tom Lidové noviny. Zástupci většiny krajů odhadují, že by mohli dostat kolem šesti miliard korun. Státní rozpočet, ze kterého se mají výkupy financovat, ale počítá jenom asi s poloviční částkou. Ta má pokrýt výkupy pozemků nejen pod silnicemi horší kvality, ale i dálnicemi a silnicemi první třídy. Peníze na výkup jsou podle Lidových novin navíc jen část nákladů spojených s odkoupením soukromých pozemků. Další peníze spolknou geometrické práce. Nevykoupené pozemky od soukromníků přitom krajům komplikují život. Kvůli problémům s majetkovými vztahy u silnic přišel o značné dotace například Zlínský kraj.


Mladá fronta Dnes informuje o přípravě českých vojáků, kteří se chystají na misi v Iráku. Necelá stovka profesionálů musela kromě vojenského výcviku zvládnout i základy koránu a poznat zvyky domorodců. Podle velitele jedné z čet Vlastimila Urbana je to projev úcty k Iráčanům. Své znalosti islámu i vojenskou připravenost voláci předvedli ve čtvrtek ve výcvikovém prostoru v Jincích. Do Iráku je na čtyřměsíční misi v Basře doprovází i vojenská psycholožka Helena Sováková. Připravovaná mise v Iráku bude podle ní složitější a psychicky náročnější, nežli je například mise v Bosně nebo v Kosovu, pomoc psychologa je proto nezbytná.


Fakultní nemocnice v Motole
Mladá fronta Dnes píše o unikátní laboratoři pro léčbu roztroušené sklerózy, která vzniká ve Fakultní nemocnici v Motole. Od ledna, kdy bude tato laboratoř v provozu, se může nejen zlepšit léčba pacientů z touto zákeřnou nemocí, ale zdravotníci mohou i ušetřit. První akreditovaná laboratoř v Česku totiž ze vzorku krve pacientů odhalí, jak je léčba, kterou právě podstupují, účinná, nebo zda je potřeba ji změnit. Podobných zařízení je v celé Evropské unii zatím jen deset.


Jihlavský deník informuje o tom, že tzv. nemocniční vrah Petr Zelenka změnil svého obhájce. Vítězslava Menšíka, dosavadního obhájce ex offo, nahradit jihlavský advokát Jan Herout. "Nebyli jsme s prací pana Menšíka spokojeni. Připadalo nám, že našeho syna neobhajuje, ale je pouze hlásnou troubou policie," uvedl otec Petra Zelenky Bohuslav. Rodina také požádala policii o zvýšenou ostrahu svého syna, uvádí list. Otec se začal obávat o jeho život poté, co se v tisku objevily informace, že Zelenka před svým přítelem mluvil o lidech, kteří do nemocnice jezdili pro orgány zemřelých lidí. "Pro někoho by se mohl stát nepohodlným a také by mohl z ničeho nic spáchat sebevraždu,"řekl Zelenkův otec. Policie žádost rodiny posoudí, uvádí list.