Přehled tisku

Le Président Vaclav Klaus
0:00
/
0:00

Okolnosti smíru českého státu s japonskou bankou Nomura a především rozhodnutí prezidenta Václava Klause, že bývalým manažerům Nomury neudělí milost, jak jej o to požádala Topolánkova vláda, jsou v popředí pozornosti tisku.

Okolnosti smíru českého státu s japonskou bankou Nomura a především rozhodnutí prezidenta Václava Klause, že bývalým manažerům Nomury neudělí milost, jak jej o to požádala Topolánkova vláda, jsou v popředí pozornosti tisku. Komentátoři prezidentovo rozhodnutí hodnotí vesměs kladně. Podle Mladé fronty Dnes je prezidentovo rozhodnutí zásadní. Dává našemu veřejnému životu zřetelný signál, že spravedlnost, ba co víc, soucit nemá být předmětem obchodu. Z prezidentova rozhodnutí neudělit milost bývalým manažerům znomurované IPB se raduje i komentátor Práva. "Ale mohli bychom se radovat ještě víc," píše, "kdybychom se současně nedozvěděli, že o tom ujetém vládním nápadu věděl o celé týdny dřív, než supliku sepsali. Zlí jazykové teď totiž mohou tvrdit, že si nejprve moudře počkal, co na to právníci, novináři a veřejnost, a pak teprve se rozhodl. Kdyby býval byl dosti rázně odmítl hned, když s tím za ním kdosi (kdo asi?) přišel poprvé, nebo kdyby alespoň rázně bouchl do stolu hned, když mu ta suplika přistála na stole, ušetřil by si to," píše. Hospodářské noviny soudí, že prezidentovi nemusíme tleskat, protože rozhodl normálně. "Málokdy máme šanci souhlasit s Lubomírem Zaorálkem, ale jeho věta "spravedlnost v této zemi nesmí být na prodej" přesně vystihla náladu v zemi. Přichází-li proto místo potlesku jen oddechnutí, nastává zároveň chvíle pro otázku: K čemu to celé bylo?," táží se.


Úterní tisk se také domnívá, že náhodným a ojedinělým případům, kdy vraždí zdravotníci lze jen stěží zabránit. Deníky tak reagují na případ z havlíčkobrodské nemocnice, ve které podle policie její bývalý zaměstnanec zavraždil sedm lidí. Noviny také považují za pravděpodobnější, že v nemocnici zmaří lidský život omyl či chyba lékaře. "Když vás zavraždí v nemocnici zlotřilý ošetřovatel, je z toho aféra jako mrakodrap. Kdo kdy překročil práh nemocnice, chtě nechtě se ptá, zda i jinde tiše neumírají nemocní rukou zabijáka, jen méně nápadného!? Když v nemocnici zemřete na banální hlad či žízeň, objeví se váš případ nejspíš jen v souhrnných odhadech expertů. Přesto je ta druhá nemístná smrt násobně pravděpodobnější," píše MfD. Pravděpodobnější příčinou zbytečné smrti v nemocnici jsou podle deníku i chyby a omyly zdravotníků.

Podle Hospodářských novin obdobné případy vražd ve zdravotnických zařízeních ze zahraničí ukazují, že ani sebelepší bezpečnostní opatření občas nedokážou zabránit tragédii. "Slabým bodem v ochranné síti je jediná lidská hlava, v níž se zrodí nápad potichu vraždit," píše deník. Spoléhat na to, že vše vyřeší kamery a bezpečnostní audity, je stejně naivní jako doufat, že každý lékař a ošetřovatel je profesionál, soudí list.


Značka Karosa podle Hospodářských novin přejde ze silnic do muzeí. Prvního ledna změní tradiční výrobce autobusů svůj název. "Nově budeme Iveco Česká republika," řekl deníku dosavadní generální ředitel Karosy Rudolf Černý. Italská společnost Iveco, nynější stoprocentní vlastník Karosy, změnou názvu dokončuje integraci vysokomýtského podniku do své struktury.


Foto: Evropská komise
Němci začali v pondělí odvážet první část nelegálního odpadu ze skladu na letišti Boží Dar v Milovicích na Nymbursku. Z celkového množství 1500 tun plastového a textilního odpadu odvezou ale zatím asi jen pětinu, u které se podařilo prokázat bavorský původ. Dokazování původu u další části odpadu ale stále pokračuje a jeho odvoz se tak proti původním plánům oddálí. Informuje o tom Nymburský deník.


Mladá fronta Dnes ve své příloze pro Pardubický kraj uvádí, že v Pardubicích je v současnosti přihlášeno více aut než lidí, počet vozidel na rozdíl od obyvatel neustále roste. Kapacita silnic se však mění o hodně pomaleji. Ucpané tahy jsou jedním z největších problémů krajského města, komplikují život obyvatel a začínají i blokovat rozvoj podnikání. V poslední době na ně narazily například plány nizozemské společnosti CTP Invest, která chce v průmyslové zóně ve Starých Čívicích postavit během několika let čtyři průmyslové haly. Jejich zásobování a odvoz hotových výrobků by znamenaly další kamiony navíc, které už ale hygienici kvůli překročení hlukových limitů nechtějí do Čívic pustit.


Šéf ČSSD Jiří Paroubek
Uzavřením opoziční smlouvy s ODS by sociální demokracie víc ztratila, než by získala. Úternímu Právu to řekl Šéf ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj by taková varianta nyní znamenala pohodlný život v poslanecké sněmovně, ale byla by velkou komplikací do budoucna. "Byla by to zkrátka poukázka na prohrané volby za čtyři roky. Nejde jenom o výsledek, který by byl chabý, ale také o to, že koaliční potenciál ČSSD, který se zvolna zvyšuje, je možné zvýšit jenom tehdy, pokud sociální demokracie neumožní vznik vlády ODS a dvou dalších občanských stran, tedy zelených a KDU-ČSL," řekl Právu Paroubek.


Obměna úředníků na českých ministerstvech už daňové poplatníky přišla na několik milionů korun. Vláda ODS, která nastoupila před čtvrt rokem, totiž vyměnila stovky úředníků a propuštěným musela vyplatit odchodné, uvádějí Hospodářské noviny. Na odstupné úředníků Češi podle Hospodářských novin za minulé tři měsíce zaplatili ze svých daní skoro tři miliony korun. Více než milion korun vyplatilo odcházejícím zaměstnancům ministerstvo životního prostředí. Podle deníku více než půl milionu za odchodné utratila také ministerstva spravedlnosti a dopravy. Další statisíce zaplatila ministerstva zdravotnictví nebo kultury.