Přehled tisku

vranovska_prehrada1.jpg
0:00
/
0:00

Stát má zřejmě moc peněz. Jinak by si těžko mohl troufat oprašovat megalomanské plány na zabetonování naší země přehradami, soudí komentář Lidových novin o plánu ministerstva zemědělství, který počítá s výstavbou více než 200 přehrad. "Komunistický plán, který počítal s asi 500 přehradami, byl sice zredukován na dvě stovky, ale i to je fantastické množství. Znamenalo by to stěhování desítek tisíc lidí, jaké české země nezažily od odsunu Němců," píše deník. Existují i inteligentnější metody zadržování vody v krajině, ty ale nejsou tak "sexy", jejich účinky se dají pocítit až dlouhodobě a nemají žádnou betonářskou lobby, která by se jich dožadovala. O to víc by se jim inteligentní politici měli věnovat, doporučují Lidové noviny.

Stát má zřejmě moc peněz. Jinak by si těžko mohl troufat oprašovat megalomanské plány na zabetonování naší země přehradami, soudí komentář Lidových novin o plánu ministerstva zemědělství, který počítá s výstavbou více než 200 přehrad. "Komunistický plán, který počítal s asi 500 přehradami, byl sice zredukován na dvě stovky, ale i to je fantastické množství. Znamenalo by to stěhování desítek tisíc lidí, jaké české země nezažily od odsunu Němců," píše deník. Existují i inteligentnější metody zadržování vody v krajině, ty ale nejsou tak "sexy", jejich účinky se dají pocítit až dlouhodobě a nemají žádnou betonářskou lobby, která by se jich dožadovala. O to víc by se jim inteligentní politici měli věnovat, doporučují Lidové noviny.


Ladislav Péťa,  foto: ČTK
Už třetí noc ve vazbě strávil starosta Ladislav Péťa, obviněný z pěti trestných činů. Doma na Vysočině je však populárnější než kdy předtím. Jak píše Mladá fronta Dnes, místní lidé starostu litují, protože se v obci snažil něco udělat. Většina místních prý také věří, že je nevinný. Příklad nenápadné vesnice na pomezí Žďárských vrchů odkrývá podle deníku jeden z paradoxů české komunální politiky. Starosta, kterého policie podezírá, že jedná nezákonně, bývá často velmi populární. Lidé v Budišově obdivují jeho snahu opravit zámek. A to, že bude rekonstruován dráž, než bývá v kraji zvykem, a část peněz si podle policie nechá starosta jako "honorář", už nikoho netrápí. Všichni navíc oceňují, že v Budišově vzrostl za Péťova působení majetek obce na trojnásobek. Z radnice vzniklo nové bydlení pro mladé. Stejně jako z pošty. Budišovští mají nové fotbalové hřiště, tenisové kurty, děti školní jídelnu. Z obecního rozpočtu šla přitom do obnovy Budišova jen malá část. "Něco pokryla obec, ale všechno ostatní šlo víceméně z grantů," říká člen zastupitelstva za KSČM Vladimír Suchánek. "Náš starosta byl v těch věcech šikovný, kde to ostatní radnice vzdaly, starosta vydržel a dotaci nakonec získal," dodává Suchánek. Mladá fronta Dnes připomíná, že podle reportáže televize Nova byl Ladislav Péťa šéfem kriminálního gangu, který chtěl nelegálně získat desítky milionů, ale který údajně také vydíral a zastrašoval ty, kteří se postavili proti němu. V hospodě U Kazdů, kam starosta sám chodíval, to však považují za hloupost.


Jiří Paroubek  (vlevo) a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Předseda ČSSD Jiří Paroubek nabízí občanským demokratům velkou koalici, protože se ocitl v defenzivě a snaží se zachránit podíl sociální demokracie na politické moci. Myslí si to Lidové noviny. List se domnívá, že Paroubkovo chování ovlivňuje především to, jak se jeho straně daří na politickém poli. "Dnes je Paroubek vlídný hlavně proto, že prohrává," píše deník. V této souvislosti uvádí, že příležitost k sestavení kabinetu nepřichází. Lidové noviny uvádějí, že náskok ODS v průzkumech stoupá. Není proto divu, že Mirek Topolánek odmítl Paroubkovu nabídku velké koalice bez chvilky zaváhání. "Ví, že jakmile si Paroubek vylíže rány, bude všechna smířlivost tatam."

Podle Práva vyšel Jiří Paroubek svým překvapivým návrhem na velkou koalici vstříc vizi prezidenta Klause. Navíc ještě sdělil, že sám by ve vládě velké koalice působit nechtěl vzhledem k tomu, že tuto variantu před časem veřejně odmítal. Autor poznámky na druhou stranu soudí, že šéf ODS Mirek Topolánek, který velkou koalici odmítl, si vzápětí naběhl s tvrzením, že si ji nepřejí voliči. A to ve světle zprávy, že do měsíce chce vláda předložit Sněmovně návrh důchodové reformy. Ta ale musí být nutně přijata na základě dohody více stran, přinejmenším těch dvou největších. To je podle autora poznámky v Právu zájem voličů, kteří na důchodovou reformu čekají. "A nebyla by snad právě velká koalice tím pravým vládním seskupením pro přijetí konsensuální reformy? Kdyby jediným činem velké koalice byl nový penzijní systém, stálo by za to ji mít. Paroubek tak může tvrdit, že jeho návrh je zcela v zájmu voličů," píše se v Právu.


Rychlé střídání vlád může přidělat vrásky šéfovi ostrahy politiků, píše Mladá fronta Dnes. Když totiž po Topolánkově demisi vznikne vláda druhá a pak možná i třetí, budou se hromadit politici, kteří mají nárok na ochranku a služební vůz ještě tři měsíce po odchodu z funkce. Policejní Útvar pro ochranu ústavních činitelů přiděluje vybraným politikům čtyři osobní strážce. A jak listu řekl šéf bodyguardů Lubomír Kvíčala, pokud přibudou další lidé na hlídání, bude to "nadoraz."


Foto: Evropská komise
Bývalý ředitel středočeské dopravní policie Stanislav Huml se v Hospodářských novinách zabývá aktuální situací kolem budování systému na výběr mýtného. Rozhodnutí soudu, který stavbu pozastavil, může být podle jeho názoru dar, který bude důvodem, aby firma Kapsch nemusela platit penále, i když nesplní termín. "Mýtné se dnešním dnem dostalo díky soudu do složité situace a je možná čas již přijatá rozhodnutí přehodnotit. Současná vláda to však již asi nestihne. Soud to za ni jen těžko udělá. Spíš do celé věci vnesl zmatek a další nejistoty," napsal Huml.


Rozestavěné domy jsou stále častěji terčem zlodějů, konstatuje Právo. Policie už mluví o novém fenoménu. Za letošní rok vzrostl počet vykradených novostaveb proti loňsku asi o třetinu. Rapidně stouply i způsobené škody. Praxe zlodějů je většinou podobná. Vyhlédnou si dům, který je těsně před dokončením, a potom z něj ukradnou, co se dá. Vybavení od kotlů, bojlerů či radiátorů, přes stavební materiál, obklady, dlažby nebo palubky. Někteří nenechavci dokonce odmontují vany a umyvadla. Kradou se i svítidla, vypínače a zásuvky. Třeba na Chrudimsku přes noc z rozestavěného rodinného domku zmizela střešní okna. V Uherském hradišti neznámý pachatel ukradl dvě unimobuňky i s vnitřním vybavením. Podle policistů musel použít jeřáb. Krade se také drahé stavební nářadí. Kriminalisté přitom vědí, že mezi zloději materiálu a vybavení často bývají lidé, kteří sami stavějí a okrádáním jiných snižují vlastní náklady, dodává Právo.


České aerolinie, které se potýkají s finančními problémy, zvažují dvě možnosti záchrany. Jednou z nich je předložit plán na rozšíření dálkové flotily, což by státu umožnilo vložit do firmy další peníze. Druhá předpokládá vytvoření společného podniku s leteckou společnosti Travel Service. V obou případech by se ČSA pravděpodobně vyhnuly povinnosti žádat o souhlas Evropskou komisi. Píšou to Hospodářské noviny. "Obě zvažované varianty jsou ve hře. Navzájem se přitom nevylučují," cituje deník prezidenta ČSA Radomíra Lašáka, který musí do konce roku předložit vládě plán na restrukturalizaci firmy. Právník Michal Kincl, který se v evropské legislativě zabývá veřejnou podporou, soudí, že pokud plán ČSA prokáže návratnost vložených peněz, nemusí stát žádat za společnost o souhlas Bruselu. I kdyby žádost ČSA nakonec putovala do Bruselu, je podle Hospodářských novin pravděpodobné, že ji EK schválí. Od roku 1991 požádalo EU o veřejnou podporu státu sedm leteckých společností. Všem ji buď napoprvé, nebo po opakovaných vyjednávání komise povolila, uvedl deník.


Mladá fronta Dnes informuje o současných potížích řezníka Jaroslava Strnada. Ten před rokem promluvil veřejně o tom, jak nechutné a zdraví nebezpečné praktiky se používaly v řeznictví Hypernovy v pražských Nových Butovicích. Na skrytou kameru natočil zkažené a zapáchající maso, které se okrájené či semleté dál prodávalo. Žádné odměny se ale za svoji odvahu nedočkal. Právě naopak. V oboru mu nedají práci. Dnes je z něj mizerně placený zaměstnanec bezpečnostní agentury. Strnad prý svého rozhodnutí postavit se obřímu obchodnímu řetězci nelituje. "Udělal bych to znovu, i když mě někteří kolegové mají za udavače. Já jsem ale z toho nic neměl. Ono to jde dělat kvalitně, ne jen ždímat z lidí peníze. I ten řetězec na tom může vydělat." Podle Mladé fronty Dnes kauza, kterou Strnad spustil, zůstává největším skandálem týkajícím se kvality potravin. "Od té doby jsme řešili jen ojedinělé věci. Nic podobného jako případ z loňského podzimu se už neopakovalo," říká mluvčí potravinářské inspekce Daniela Kolejková. To podle ní neznamená, že se stejné nechutnosti jinde nedějí. Bez spolupráce s kurážnými zaměstnanci se však těžko prokážou.