Přehled tisku

0:00
/
0:00

Bezvládí, které v České republice panuje od 3. června, přestává být podle komentátora Mladé fronty Dnes legrací a stává se spíše noční můrou. Zajatcem politických hrátek se přitom stává blahobyt a budoucnost.

Bezvládí, které v České republice panuje od 3. června, přestává být podle komentátora Mladé fronty Dnes legrací a stává se spíše noční můrou. Zajatcem politických hrátek se přitom stává blahobyt a budoucnost. "Zdá se, že tyto problémy Topolánek a Paroubek považují za druhořadé. Podobně by se jevily dvěma pitbulům zakousnutým do sebe ve smrtelném stisku," píše v komentáři Mladé fronty Martin Komárek. V tom zásadním se ale podle něj chová vůdce ODS rozumně - požaduje předčasné volby. "Naopak Jiří Paroubek, který je blokuje, nadřazuje stín svého osobního zájmu nad zájmy Česka. Paroubek říká, že volby jsou momentálně výhodné pro ODS, tedy je nedopustí. To je příšerný výrok," domnívá se komentátor Mladé fronty Dnes. V novém hlasování vidí Martin Komárek jedinou možnost, když se politici nedokážou dohodnout. "Bohužel ani Topolánkovo snění babího léta nás k předčasným volbám nepřiblížilo. Z politického hlediska to byly zbytečné dny. Babí léto končí a s ním i čas politikářů. Buď přijdou politici, nebo velká krize," uzavírá svůj komentář v Mladé frontě Dnes Martin Komárek.


Ondřej Neff komentuje ve čtvrtečních Lidových novinách pozastavení výstavby rámů pro elektronické mýtné na českých komunikacích. Důvodem pozastavení jsou pochybnosti o čistotě výběrového řízení. Neff se zamýšlí nad tím, co se s rámy stane, pokud firma Kapsch nakonec ostrouhá a bude zakázky zbavena. Podle něj by bylo nejlepší svěřit je výtvarníkům, "třeba David Černý by z nich mohl udělat působivé pomníky diletantismu, nepoctivosti, hlouposti, zmatkářství a korupce vládnoucí v naší státní správě. Problém je ale v tom, že k dotvoření a přetvoření rámů na umělecká díla by bylo nutno vyhlásit veřejnou soutěž a ta by byla, jak je v kraji zvykem, zase zpackaná. Uprostřed průběhu by se změnila zadání s výsledkem předem známým, nejlépe, aby to byl výtvarník, který nikdy nedržel špachtli v ruce," píše v Lidových novinách Ondřej Neff a navrhuje další použití rámů, související s věšením pánů za jistou část těla do průvanu. Obává se ale, že toto lákavé a navíc levnější řešení realizováno nebude: "Panují totiž obavy, že provoz na takto ozdobené dálnici by byl neúnosně veliký v důsledku nadšeného zájmu veřejnosti."


Komunističtí funkcionáři prý před rokem 1989 uvažovali o tom, že Václavu Havlovi nabídnou práci na ministerstvu kultury. Byli také přesvědčeni, že byl placen západními tajnými službami, ve vězení se měl dobře, jedl tam kaviár a pil šampaňské. I to podle Hospodářských novin plyne z výpovědí bývalých stranických špiček KSČ, které shromáždil Ústav pro soudobé dějiny ve sborníku Mocní? A Bezmocní? Výsledky studie o období normalizace si sami autoři pochvalují. "Výrazně mění pohled na to, co se v Československu v 70. a 80. letech dělo. Ukazuje, že i takzvaná šedá zóna byla barvitější,"říká jeden z autorů Lukáš Valeš. K pádu režimu prý přispívaly i "nehrdinské aktivity". Například rezistence, pasivní odpor ke komunistické ideologii, činnost ekologů a zájmových sdružení či snahy o podnikatelské aktivity, píší Hospodářské noviny. "Není tak snadné vysvětlit, proč se režim zhroutil jak domeček z karet.Významnou roli samozřejmě hrály mezinárodní souvislosti, vývoj v Sovětském svazu i činnost disentu. I obyčejní lidé ale v lecčems režim naleptávali," upozorňuje v Hospodářských novináchředitel Ústavu pro soudobé dějiny Oldřich Tůma.


Deník Právo informuje své čtenáře o tom, že se české úřady snaží zablokovat plány Evropské unie mimořádně zdanit pivo. Brusel argumentuje tím, že zdražení povede k poklesu spotřeby alkoholu a ozdravění populace. Čeští diplomati ani výrobci s tím nesouhlasí a k boji o pivo teď hledají spojence v celé Evropské unii. "Současný tlak Evropské komise na zvyšování spotřebních daní u piva považuji za zcela nemístný. Vadí mi, že nehraje otevřenou hru. Požadovat zvýšení daňové zátěže pro produkci piva a zároveň dlouhodobě udržovat nulovou spotřební daň z vína není fér. Nevidím důvod, proč by měl být zájem francouzského vinaře nadřazován zájmům tuzemského pivovaru," sdělil Právu odstupující ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.


České zemědělství je permanentně k pláči...?
Mladá fronta Dnes napočítala sedm skupin obyvatel, kterým neschopnost politiků dohodnout se už nyní komplikuje život. Jde o středoškoláky, autodopravce, policisty, zaměstnavatele, pacienty, zemědělce a vědce. Už teď je podle Mladé fronty Dnes jasné, že si čeští pacienti počkají na nové léky. Učitelé středních škol tráví možná zbytečně hodiny přepisováním učebních plánů. Tak, aby dokázali narychlo připravit studenty na státní maturitní zkoušky, které možná (a možná také ne) propuknou už za rok a půl. ODS, která pro to však nemá podporu ve Sněmovně, chce totiž státní maturity o dva roky odložit. Zemědělci chystají kvůli bezvládí dokonce demonstrace. Nemají totiž s kým jednat o dotacích na příští rok. Akademii věd zase nejspíš nezbude než zastavit rozestavěné stavby. Autodopravci pro změnu čekají na to, až jim někdo "nahoře" stanoví chybějící sazby mýtného. V nejistotě žijí i policisté a hasiči. Stovky z nich dokonce zvažují, že bezpečnostní složky opustí. Netuší totiž, kolik peněz budou od ledna brát, takže nechtějí riskovat a raději si nechají vyplatit odchodné. Od ledna má také začít platit nový zákoník práce. A kvůli němu pro změnu už teď hrůzou nespí zaměstnavatelé a zaměstnanci. ODS a její ministr práce Petr Nečas zákon zatím tak trochu "bojkotuje", protože ho považuje za špatný. K zákonu zatím nevydal vyhlášky, podle kterých se budou zaměstnavatelé řídit. Tak třeba dohlížet na ochranu zdraví lidí na pracovišti mají podle zákoníku od ledna tzv. "pracovní lékaři". Nikdo takový však neexistuje. A tak Mladá fronta Dnes radí zaměstnancům, aby se od ledna vyvarovali zranění na pracovišti. Pracovní úraz vám nebude mít totiž kdo potvrdit.