Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Podle komentátora Lidových novin Martina Weisse předvedli lidovci, když hlasovali o důvěře Topolánkově vládě každý po svém, něco jiného než tradiční lidovecké "rozhodně možná". Organizace jménem KDU-ČSL sice ještě funguje, může přijímat stále nová závazná usnesení, ale na celostátní úrovni nic neznamená a znamenat nebude do příštích sněmovních voleb, po nichž může být teprve špatně.

Miroslav Kalousek  (vpravo) při hlasování o důvěře vlády,  foto: ČTK
Podle komentátora Lidových novin Martina Weisse předvedli lidovci, když hlasovali o důvěře Topolánkově vládě každý po svém, něco jiného než tradiční lidovecké "rozhodně možná". "Organizace jménem KDU-ČSL sice ještě funguje, může přijímat stále nová závazná usnesení, ale na celostátní úrovni nic neznamená a znamenat nebude do příštích sněmovních voleb, po nichž může být teprve špatně. A tak se lidovecké špičky poohlížejí po tom, jak přežít. Každý sám za sebe. Všechny politické cíle se scvrkávají na osobní politické přežití," domnívá se Martin Weiss. Podle něj pak lidovecké vysvětlení pro volební debakl zní, že nedokázali reagovat na polarizaci politické scény. "Ti dva velcí na sebe upoutali tolik pozornosti, že na malé lidovce nezbyl žádný kyslík. To si ale koleduje o otázku, proč je někdo malý a někdo velký," zamýšlí se Martin Weiss v komentáři Lidových novin a nachází odpověď: "Tady platí, že malý je ten, kdo se chová jako malý."


Státní hranice
Verdikt Evropské unie k tomu, zda budou lidé z nových členských zemí snáze cestovat přes hranice od dohodnutého podzimu 2007, nebo se vše ještě prodlouží, shrnuje komentátor Hospodářských novin Jan Macháček větou: "Rozhodli jsme, že se teprve rozhodneme." Podle komentátora si ale nemá Česká republika dělat velké naděje, protože "Evropany nižší kategorie, které při cestování může čekat perlustrace, s největší pravděpodobností zůstaneme o něco déle." Zdůvodňuje to tím, že nebude včas připravena nová počítačová databáze, která jediná je prý schopna vstřebat údaje z rozšířeného tzv. shengenského prostoru pro volný pohyb osob. Vedle oficiálních, technických důvodů stojí důvody pravé, tedy politické, protože zodpovědní politici si podle Jana Macháčka dlouho nevšímali toho, že počítače nebudou funkční. A to zejména proto, že "na Západě nejde o žhavé téma, voliči netlačí na pilu. Jakékoliv rozšiřování, uvolňování, liberalizace čehokoli dnes není v módě. Mnozí voliči a mnozí politici si pletou dopady globalizace a špatné hospodářské politiky svých vlád s dopady rozšíření. Ve skutečnosti bylo totiž rozšíření úspěšné. Vysoký hospodářský růst v nových členských zemích pomáhá celé unii," domnívá se Jan Macháček v komentáři pátečních Hospodářských novin.


Mirek Topolánek  (vlevo) a Miroslav Levora,  foto: ČTK
"Plzeň se dočkala," konstatuje redaktor Mladé fronty Dnes Jaroslav Nedvěd. "Jenomže dálnice mohla být dávno. Zdržela se snad o deset let," pokračuje vzápětí Nedvěd. Podle něj nebyl obchvat jen kus silnice. "Byl to případ s velkým P. Z hlediska činnosti veřejné správy jeden z nejtrapnějších. Zpoždění bylo důsledkem sporů o trasu, chyb úředníků a manévrů znesvářených stran, politiků," vysvětluje v Mladé frontě Dnes Nedvěd. Šlo hlavně o spor veliké obce s obcemi malými, o spor zastánců delší a kratší trasy. Po vleklých sporech zvítězila ta delší a dražší varianta, ale komu po obrovském zpoždění stavby pověsit na krk věnec? Ptá se na závěr v Mladé frontě Dnes Jaroslav Nedvěd.


Filip Dvořák s místopředsedou Sdružení přátel J. Foglara Milanem Lebedou  (vlevo),  foto: ČTK
Čtenáři románů Jaroslava Foglara mají konečně svá Stínadla, informuje Mladá fronta Dnes. Bohužel zatím jen neoficiálně. Zástupci radnice Prahy 1 a Sdružení přátel Jaroslava Foglara připevnili ve čtvrtek odpoledne ceduli s nápisem Ve Stínadlech na zeď dosud bezejmenné uličky mezi Haštalským náměstím a ulicí u Obecního dvora. "Jsem přesvědčen, že si tato dosud bezejmenná ulice zaslouží pojmenování, které souvisí s foglarovskou tradicí. Právě tato lokalita v Praze 1 poměrně věrně zachycuje atmosféru míst, kde se mohly odehrávat foglarovské příběhy,"řekl předseda komise územního rozvoje Prahy 1 Filip Dvořák. Jenomže návrh na pojmenování ulice nepodpořila místopisná komise magistrátu. Uvedla, že by bylo v rozporu s Foglarovým přáním, aby Stínadla byla konkrétně určena. Cílem této akce bylo vyvolat debatu, jejímž výsledkem by mělo být oficiální pojmenování ulice Ve Stínadlech, uvádí Mladá fronta Dnes.


Miloš Zeman | Foto: Zdeněk Vališ,  Radio Prague International
Bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman slíbil, že napíše novou knihu, pokud bude mít i nadále možnost nahlížet do politického dění. Informuje o tom páteční deník Právo. Kniha se prý bude jmenovat Jak se okresní přebor vydával za první ligu. "Jestliže v české literatuře měla úspěch Klapzubova jedenáctka Eduarda Basse, proč by neměla úspěch i tato kniha," podotkl Miloš Zeman. Ten sice také zdůrazňoval, že půjde o knihu výlučně ze sportovního prostředí, současně ale připomněl, že před evropskými volbami označil kandidáty sociální demokracie za druhou ligu. Podle jeho slov se tato prognóza bohužel také naplnila, uzavírá deník Právo.


Běh kancelářských krys,  foto: ČTK
Lidové noviny upozorňují na sobotní závod kancelářských krys neboli úředníků a manažerů. Recesistický závod, který soutěžící musejí absolvovat v obleku nebo kostýmu a s mobilem a šanonem spisů v ruce, se bude v Praze konat už podruhé. Trasa závodu vede z Ovocného trhu do Celetné ulice, na Příkopy a zpátky. Divácky vděčné budou podle Lidových novin i doplňkové disciplíny jako jízda na kancelářské židli, hod šanonem nebo šplh úředníků.