Přehled tisku

Miroslav Kalousek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Pirueta, veletoč nebo také politický přemet roku - tak označují komentáře českých novin rozhodnutí předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska zahájit jednání se sociálními demokraty o společné vládě, jejíž vznik by museli umožnit komunisté.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Lidové noviny poznamenávají, že lidovecký předseda s vážnou tváří hodil do koše arch se svým politickým krédem. Obrat mu podle deníku jistě spočítají antikomunisticky vyhranění lidovci i voliči jeho strany. Pokud si chce Kalousek uchovat tvář, měl by se za svá slova omluvit, uzavírají Lidové noviny.

Deník Právo píše, že zatímco předseda občanských demokratů Mirek Topolánek se po slovech šéfa ČSSD Jiřího Paroubka o konci vyjednávání s ODS zvedal z podlahy, vpochodoval na růžový koberec Kalousek, aby udělal politický přemet roku. Ale dost posměchu - není to přesně to pragmatické, co se - na rozdíl od ideologické zaťatosti a účelového antikomunismu - od Kalouska žádalo?, ptá se list.

Hospodářské noviny soudí, že Jiří Paroubek si za své politické mistrovství zaslouží obdiv. V situaci dvou pevných a zcela stejně silných politických bloků se mu podařilo zasít mezi protivníky svár, jejich spojenectví rozbít a nakonec část z nich přetáhnout do svého tábora, popisuje list strategii dosluhujícího premiéra. Podotýká, že Jiří Paroubek donutil soupeře z ODS k několika chybám, které vzbudily v lidovcích dojem, že je hází přes palubu. Šéf křesťanských demokratů je podle listu nepochybně přesvědčen, že si vybral menší zlo. Je to nemravné? Zatím se spíš zdá, že je to hrubá politická chyba. Skáče Paroubkovi na umnou síť výhrůžek a slibů, riskuje ztrátu beztak malé voličské přízně a z ODS si udělal mocného nepřítele, rozebírá Kalouskovu situaci deník.

Jiří Paroubek a Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Konstatuje, že úplně jasno nebude až do začátku listopadu, kdy skončí druhé kolo senátních voleb. Získají-li v nich ČSSD a ODS ústavní většinu, mohou být náznaky dnešních dohod cárem papíru. Budou-li mít obě dominantní strany sílu na přepsání ústavy, minimálně ODS, které dnes Kalousek "ukradl vítězství", se o to pokusí. Její pomsta na "malých hadech" pak může být krvavá, upozorňují Hospodářské noviny.

Podle dalšího komentáře téhož listu je poraženým jednoznačně Mirek Topolánek. Autor poznámky napsal, že šéf ODS a jeho poradci vypadají jako lidé, kteří nevědí nic o taktizování a strategii. Poučení z Topolánka? Politika se musí dělat chytře, s plným nasazením. Jenže aby se dala dělat chytře, musí být člověk chytrý, shrnuje.

Mladá fronta Dnes soudí, že pokud chtějí politické strany parlamentní demokracii uchránit, zbývá jim jediné - místo lží a triků formulovat své příští koalice, jejich cíle a tyto spolky dát znovu veřejně posoudit voličům. Když si voliči vyberou Kalouska plus komunisty s Paroubkem, bude to výsledek voleb. Ale zatím takovou vládu nikdo nevolil. Vznikne-li, bude samozvaná. Politice to asi zní otřepaně, ale moc se nedává v kancelářích, dává ji lid, zdůrazňuje deník.


Největší český výrobce ovocných destilátů, firma Rudolf Jelínek z Vizovic na Zlínsku, koupila majoritu v druhém největším výrobci ovocných destilátů v Bulharsku. Vyplývá to z rozhovoru generálního ředitele a předsedy představenstva firmy Pavla Dvořáčka pro Hospodářské noviny. Finanční stránku transakce Dvořáček neuvedl. "Před několika týdny jsme koupili majoritní podíl v bulharské firmě Destila Teteven, která je asi 100 kilometrů od Sofie. Jde o druhého největšího výrobce ovocných destilátů v Bulharsku, který pálí hlavně slivovici,"řekl listu Dvořáček. Rudolf Jelínek chce v Bulharsku zachovat výrobu tetenské slivovice, kromě toho tam chce vyrábět i ovocné destiláty, které se prodávají takzvaně "na volno", což podle Dvořáčka znamená v cisternách přímo výrobcům čokolády nebo sýrů na fondue, hlavně do Švýcarska nebo do Francie. "Prostřednictvím bulharské firmy bychom chtěli proniknout na tamní trh s naší slivovicí a Plum vodkou. Jelínkovu slivovici tam ale dělat nemíníme. Nemá smysl se snažit jelínkovskou produkcí převálcovat místní tradici. V Bulharsku i jinde," poznamenal Dvořáček. Nevyloučil přitom nákup palíren v dalších zemích. "Kalkulujeme s tím. Jsme schopni prodat víc, než vyrábíme. Investice se vyplatí v zemích, kde je hodně ovoce, abychom ho nemuseli přepravovat na velkou dálku. Míříme proto do Rumunska, Srbska a Moldávie, které jsou největšími producenty švestek v Evropě,"řekl Hospodářským novinámšéf vizovické firmy.


Finančník Pavel Tykač - nedávno obviněný z podílu na vytunelování CS Fondů - chce vysoudit na státu téměř šest miliard korun. Má přitom podle Hospodářských novin nemalou šanci uspět. Tykač totiž stojí za firmou Zuglite Investments se sídlem na Kypru, která vlastní českou společnost Petrcíle. A ta se soudí se státem o akcie Nové huti nebo o jejich náhradu. Jak list vysvětluje, Zuglite Investments totiž převzala Petrcíle od podnikatele Radima Masného, který zažaloval stát o dvoumiliardové odškodné za neoprávněné vypovězení smlouvy na předkupní právo na patnáct procent akcií podniku. Když se ale huť dostala koncem devadesátých let do potíží, stát smlouvu s Petrcíle jednostranně vypověděl. Arbitráž nárok Masného potvrdila, verdikt posvětil i pražský městský soud. Noví vlastníci proto stát zažalovali podruhé, tentokrát už o 6 miliard korun. Obě řízení pokračují.


Lidové noviny konstatují, že čeští pacienti jsou v ochraně svých práv ve zdravotnickém zařízení dál v pozici chudého příbuzného. Jejich možnosti spolurozhodovat o poskytnuté péči, právo na informace nebo ochrana soukromí jsou ve srovnání s praxí obvyklou v Evropské unii chabé. Nic na tom nezměnil ani poslední pokus ministra zdravotnictví Davida Ratha. Zakotvení vyšších práv do novely zákona o péči o zdraví lidu ztroskotalo. Češi tak nemají možnost například zapojení rodinných příslušníků do léčby nebo přivolání notáře v případech, kdy pacient není schopen o možnostech zdravotnické péče rozhodnout sám.


Všichni to známe - do dveří občanů se dobývají zástupci nejrůznějších firem a nabízejí podle nich výjimečně atraktivní cenu nebo kvalitu služeb. Deník Právo proto varuje před neuváženou změnou služeb. Na konkrétním příkladu nového distributora elektřiny Bohemia Energy Entity ukazuje, že zejména starší lidé se nechají nachytat na sliby levnějších nebo kvalitnějších služeb. Agent nepředal zákazníkovi přesné informace, neupozornil na penále za upomínky nebo zrušení smlouvy, zkreslil i finanční výhodnost. Vyžádal si při náboru dokonce zálohu za ještě neexistující nové služby, které v důsledku žádné finanční úspory nepřinášejí nebo se dají počítat v řádu několika korun za rok. I když firma Bohemia Energy Entity v deníku Právo podobné praktiky popírá, právníci doporučují raději smlouvy pečlivě přečíst. Po podpisu totiž vzniká závazek, a to i přesto, že je pro zákazníka nevýhodný.


Mladá fronta Dnes upozorňuje na novou a u nás legální drogu - mladí kouří šalvěj divotvornou. Má účinky podobné jako třeba marihuana, není ale návyková. Tuto rostlinu z Mexika využívali šamani místního kmene Mazatéků při rituálech, ale šalvěj znali i jejich předci - staří Aztékové. Účinnou látkou v listech šalvěje divotvorné je salvinorin A, který odborníci označují za jeden z nejsilnějších přírodních halucinogenů. Třeba zakázané LSD je podle nich jen o málo silnější. V Česku není šalvěj na seznamu zakázaných látek. Například Austrálie, Belgie, Švédsko nebo Itálie ji ale postavily mimo zákon už v roce 2002.