Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Nastupující premiér Mirek Topolánek už nehledá pro svou menšinovou vládu duhovou podporu všech demokratických stran. Vyjednávat o ní už bude výhradně s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Uvádí se to v pátečních Hospodářských novinách. Topolánek tvrdí, že nikdy nepočítal s tím, že se lidovci a zelení aktivně zúčastní hlasování o důvěře, chce si s nimi ale udržet dobré vztahy.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Nastupující premiér Mirek Topolánek už nehledá pro svou menšinovou vládu duhovou podporu všech demokratických stran. Vyjednávat o ní už bude výhradně s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Uvádí se to v pátečních Hospodářských novinách. Topolánek tvrdí, že nikdy nepočítal s tím, že se lidovci a zelení aktivně zúčastní hlasování o důvěře, chce si s nimi ale udržet dobré vztahy. Obě menší strany se už smiřují s tím, že půjdou do opozice.

Povolební situace umožňuje pouze velkou koalici občanských a sociálních demokratů, nebo předčasné volby. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Deník také rekapituluje všechny možné varianty na ustavení nové vlády, se kterými dosud politici přišli. Dodává však: "Ať už Topolánek s Paroubkem vymyslí cokoliv, svému osudu, který jim předurčili voliči, stejně neutečou. Uznejte to už konečně," uzavírá svůj komentář list.


David Rath
Ministr zdravotnictví Rath po dobu své funkce pomáhal především lékařům, ne pacientům, napsaly Hospodářské noviny. "Za devět měsíců udělal pro pacienty jedinou věc - sestavil žebříček nemocnic," píše list. V čele tohoto žebříčku je nyní Nemocnice na Homolce. Díky nové metodice hodnocení si významně polepšily hlavně Fakultní nemocnice v Hradci Králové a v Olomouci nebo Úrazová nemocnice v Brně. Na posledním místě zůstala Fakultní nemocnice Bulovka. Nová metodika, podle níž byl žebříček sestaven, se používá v řadě vyspělých evropských zemí. Podle deníku by nicméně bylo průkaznější, kdyby nemocnice nehodnotil zřizovatel, tedy stát, ale nezávislá instituce. Racionálnější by prý také bylo srovnávat jednotlivé obory. "Máme přijatelnou, ale čistě medicínskou metodiku hodnocení. Teď potřebujeme žebříček 'pacientský', hodnotící vlídnost a informační otevřenost," uvádějí Hospodářské noviny.


Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Sociální demokracie si je vědoma závazku ke svým voličům a chce mít rozpočet pod kontrolou. Ve svém článku v Lidových novinách to píše odstupující premiér Jiří Paroubek. Vláda proto projednala další fázi jeho přípravy na středeční schůzi, na které zároveň podala demisi. Paroubek se současně ohrazuje proti komentáři v týdeníku Euro, v němž jeho šéfredaktor napsal, že volební program ČSSD byl v ekonomické části "od první do poslední věty založen na lžích". Paroubek naopak uvádí, že jeho vláda předkládá rozpočet v době nebývalé prosperity rekordního přílivu investic do zdravé ekonomiky. Proto si můžeme dovolit plnit konvergenční kritéria a zároveň budovat silný sociální stát," píše Paroubek.

Mladá fronta Dnes kritizuje sociální demokracii za schodek a dluhy. "Spravovat zemi v dnešní době s dluhem 130 miliard je opravdu prohra. Kdo něco takového navrhne, nemá na svém místě co dělat. Důkazem budiž i trapná snaha lakovat čísla v rozpočtu narůžovo. ... Je dobře, že ČSSD končí. A jestli chce ODS ukázat odpovědnost vítěze voleb, musí si teď vzít rozpočet jako prioritu a opravit ho. I proto, že pro zlepšovák typu vyšší rodičovská hlasovala před volbami také a teď kvůli tomu chybějí peníze," píše MfD. Zatímco bývalý premiér Miloš Zeman se kdysi aspoň pokoušel svou politiku rozpočtového schodku nějak zdůvodnit, nyní už se politici uchylují rovnou k cynické argumentaci "proč ne?". Dalšími argumenty je například to, že Česko je na tom lépe než sousedé a většina evropských zemí. V dnešním otevřeném světě kdokoli rád půjčí, a to za velmi nízký šestiprocentní úrok. S tím bohužel politici počítají a vědí, že si beztrestně mohou půjčit a doma se tvářit velkoryse, hlavně na méně bystré voliče. "Přitom nejde o nic jiného než o marnotratné plýtvání našimi penězi," uzavírá komentář MfD.


V návrhu státního rozpočtu na příští rok, který ve středu projednala vláda, není ani koruna na výstavbu pražského metra. Píše to Mladá fronta DNES v pražské příloze. Potvrdila to i mluvčí ministerstva dopravy Marcela Žižková. Nynější dostavba trasy metra C do Letňan by však ohrožena nebyla. Patrně by se ale zpomalila výstavba pražského silničního okruhu nebo by město opravilo méně ulic v metropoli. "Metro je pro nás prioritou číslo jedna, takže trasu do Letňan dostavíme za každou cenu. I kdybychom to měli platit celé ze svého. Ale na další důležité dopravní stavby bychom si museli buď půjčit, nebo od nich upustit," řekl radní pro dopravu Radovan Šteiner. Město po ministru financí žádalo na výstavbu metra jednu miliardu korun. V předchozích třech rozpočtech se částka určená na výstavbu metra pohybovala kolem 420 milionů korun.


Rozvědka chce, aby v Česku vzniklo národní protiteroristické centrum. V něm by se měly sbíhat všechny informace, které mají význam pro bezpečnost země. Hospodářským novinám to řekl náměstek ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Jan Beroun. Ministr vnitra podle něj před třemi týdny policii uložil, aby připravila projekt, jak by mělo centrum vypadat a kde bude u policie zařazeno. Vznik centra je podle Berouna důležitý i vzhledem k blížícímu se předsednictví Česka v EU, protože na území republiky se pak bude odehrávat řada významných jednání s představiteli evropských i dalších zemí. Beroun již dříve v České televizi řekl, že po zmaření teroristického útoku v Británii přišel čas na revizi bezpečnostního systému v České republice.


Tlustých lidí je na zeměkouli víc než hladových - informují Lidové noviny. Podle nejnovější studie amerických vědců trpí nadváhou víc než miliarda lidí. Nákup oblíbených vysokokalorických pochoutek, jako jsou třeba čokolády, dorty nebo špekáčky, by se mohl v budoucnu prodražit. Odborníci na výživu totiž v souvislosti s prudkým nárůstem počtu tlouštíků navrhují, aby ke zdravému způsobu stravování byli lidé donuceni regulováním cen potravin. Tuzemským ekonomům to ale přijde jako naprostý nesmysl. Podle Davida Marka z Patria Finance by tak vznikla otázka, jak dovolit státu regulovat lidem jejich život. Navíc by návrh na zdanění kalorií v potravinách neprošel mezi politiky. Už teď se ale obézní lidé setkávají v běžném životě s řadou komplikací. Jejich váhu totiž zohledňují například pojišťovny, což se tlouštíkům může ve finále prodražit. Pojišťovací ústavy uplatňují na klientech rizikovou přirážku. Tolik Lidové noviny.


Radnice ve Slezské Ostravě prodala byty, v nichž žije 15 romských rodin. Z bytů se musejí vystěhovat, i když řádně platily nájem. Nový majitel nechá doběhnout jejich smlouvy a dále je už neprodlouží. Starosta Miroslav Vojkovský tvrdí, že rodinám Romů obvod pomůže, ale musejí si najít alespoň sezónní práci. Informuje o tom Právo v severomoravské příloze. S postojem starosty nesouhlasí náměstek ostravského primátora pro sociální oblast Zbyněk Pražák. Podle něj není možné podmiňovat přidělení bytu tím, že si někdo najde zaměstnání.


Česká republika by mohla mít zákon, který by zakazoval nabízení, prodej, výrobu a přechovávání zakázaných podpůrných prostředků pro sportovce. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Antidopingový výbor ČR společně připravily předpis, který by dopingové látky postavil na úroveň zakázaných drog. Napsala to Mladá fronta DNES s tím, že návrh zákona by se mohl dostat do parlamentu již letos. V současné době v České republice hrozí člověku, který podává doping, pouze zákaz činnosti, stejně jako samotnému sportovci. Za opakovaný prohřešek pak v souladu s mezinárodními sportovními normami následuje doživotní zákaz. To vše ale platí pouze pro organizované sportovce. Například rekreační návštěvníci ve fitness centrech mohou beztrestně užívat, co chtějí.