Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Povolební vyjednávání o nové vládě a schůzka prezidenta Václava Klause s předsedou ODS Mirkem Topolánkem patří k tématům pátečních komentářů českých deníků.

Povolební vyjednávání o nové vládě a schůzka prezidenta Václava Klause s předsedou ODS Mirkem Topolánkem patří k tématům pátečních komentářů českých deníků.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Komentátor Lidových novin se zamýšlí nad páteční schůzkou Klause a Topolánka, při níž má Topolánek hlavu státu informovat o stavu povolebního vyjednávání, které je zatím bez výsledku. Autor píše, že bilancování bude tristní, ale z dlouhodobého hlediska nepostupuje Topolánek špatně. Trvá na vládě trojkoalice, protože ví, že ani předseda ČSSD Jiří Paroubek nebude vládu schopen sestavit jen s pomocí komunistů, a tak myslí na nové volby. V nich má Topolánek šanci uspět pouze v případě, že bude při jednáních s Paroubkem postupovat zásadově. Kdyby teď socialistům ustoupil a hodil přes palubu své menší partnery, vypadal by jako bezpáteřný kariérista, který nerespektuje ani většinový názor ve vlastní straně, což si nemůže dovolit, píše autor.

Komentátor deníku Právo uvedl, že lidovci a zelení by nyní mohli začít spolupracovat s ČSSD, přičemž by nemuselo jít rovnou o účast v menšinové vládě ČSSD. Lidovcům by asi slušela, ale zelené by mohla více poškodit. Stačila by jejich podpora, nebo dokonce jen tolerance. Otázka je, zda jsou toho předsedové obou stran schopni a zda si sami v očekávání jiného volebního výsledku sami předem nepřibouchli dveře. Snad by jim ale jejich obrat větší část veřejnosti odpustila, soudí autor.

Miroslav Kalousek,  Martin Bursík a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Projekt trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených nemá podle předsedy občanských demokratů Mirka Topolánka další budoucnost. Topolánek to řekl Lidovým novinám. Deník rovněž napsal, že předseda Strany zelených Martin Bursík šéfovi ODS řekl, že zelení by mohli z trojkoaličního projektu vycouvat. "Bursík mi chtěl uvolnit ruce už před třemi dny a chtěl z té trojkoalice víceméně odejít, aby mi ruce uvolnil. Myslím si, že je evidentní, že ten projekt nemá další budoucnost. A proto mi chtěl uvolnit ruce k jinému jednání a to se stane zřejmě v pátek,"řekl Topolánek Lidovým novinám. Na dotaz deníku, o čem má vyjednávání být, odpověděl: "Bude to vyjednávání s Jiřím Paroubkem o takovém modelu, který bude funkční a při kterém neobejdeme naše koaliční partnery. Ať už si to přejí nebo nepřejí, když dodám jedovatě." Topolánek dále řekl, že musí s něčím přijít. "A jsou jen dvě možnosti. Buď začnu vyjednávat o jiném půdorysu, anebo toho nechám úplně. A já jsem se zatím rozhodl to nevzdat,"
Miroslav Kalousek,  Mirek Topolánek a Martin Bursík,  foto: ČTK
prohlásil předseda ODS. Nechtěl ale prozradit, co zmíněným půdorysem míní. "Jsme na začátku jednání. Pokud nebude možná dohoda, tak abychom s tím byli já, ODS a menší koaliční partneři spokojeni, tak nic nevznikne," dodal. Předseda zelených Bursík je nespokojen mimo jiné s tím, co Topolánek předvedl po jednání s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem - nelíbí se mu například dohoda Topolánka a Paroubka, že budou dále jednat spolu. Výhrady má i k tomu, že Paroubek a Topolánek odmítli předčasné volby, s nimiž ale Topolánek na schůzku za trojkoalici šel.

Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý Hospodářským novinámřekl, že pokud by vznikla menšinová vláda ODS, která by neměla reformní program, ministrem financí by v ní nebyl. "Není to pravděpodobné,"řekl s tím, že ve vládě bez reforem by neměl žádnou roli. Deník Právo v souvislosti s povolebním vyjednáváním cituje bývalého předsedu ČSSD a expremiéra Miloše Zemana, který říká, že nekonzultuje povolební situaci s prezidentem Klausem. Některé zdroje podle Práva uváděly, že by spolu konzultovat mohli. "Mé kontakty s Václavem Klausem jsou v současné době nulové,"řekl Zeman Právu.


Foto: ČTK
Arabské diplomaty pobouřil postoj České republiky k Libanonu. Deník Právo píše, že "mohutnou vlnu nevole" vyvolal mezi arabskými diplomaty v Praze postup ministra zahraničí Cyrila Svobody při úterní debatě Evropské unie o stanovisku k libanonské krizi. Česko spolu s Německem a Británií zablokovalo návrh předsedajícího Finska na výzvu k "okamžitému příměří", připomnělo Právo s tím, že výsledkem pak byl jen apel EU na "okamžité zastavení nepřátelství následované trvalým příměřím". To Arabové považují za formulaci umožňující pokračování izraelské ofenzívy v Libanonu. "Arabští diplomaté jsou pobouřeni,"řekl Právu arabský diplomat, který si nepřál zveřejnit své jméno ani zemi. Zdůraznil, že Česko bylo jednou z hrstky států, které v pětadvacetičlenné EU zablokovaly výzvu k okamžitému ukončení násilí. Arabský ambasador, který rovněž požádal o zachování anonymity, Právuřekl, že v českém vystupování v Bruselu vidí "příklon k izraelským a americkým stanoviskům" už delší dobu. "To, že byl ministr Svoboda v úterý proti okamžitému příměří, je v rozporu s požadavkem legitimní libanonské vlády Fuáda Siniory," upozornil. "Vyvolalo to dost údiv. Česko má se zeměmi Blízkého východu dobré vztahy, takže se nabízí otázka, proč nyní zaujímá takové pozice. Okamžité příměří a zastavení masakrů by přeci bylo i v zájmu Evropy," uvedl. Vysoký představitel českého ministerstva zahraničí ale podle Práva celou záležitost označil za nedorozumění a zkreslení českého kroku médii. "My od samého počátku prosazujeme ukončení bojů a naše bruselské stanovisko rozhodně neznamenalo zelenou pro jejich pokračování,"řekl deníku Právo.


Pavel Hrách, který byl minulý týden obviněn z uplácení manažerky České konsolidační agentury (ČKA) Radky Kafkové, je provozovatelem známého pražského podniku Jágr's sport bar. Spoluvlastníkem podniku je hvězda českého hokeje a zámořské NHL Jaromír Jágr. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. "Dost nás to zaskočilo. Pro Jaromíra je to nepříjemná záležitost. Pavla Hrácha ale oba známe jako slušného člověka,"řekl hokejistův manažer Marian Jelínek. Podle něj má Hrách i malý obchodní podíl ve společnosti Jawwa-pro, s.r.o., kterou Jágr většinově ovládá. "Hráchovo zatčení nám dost komplikuje situaci. Právě v těchto dnech měl předat provozování baru někomu jinému, protože už to nechtěl dělat. Kvůli jeho zatčení teď všechno stojí,"řekl Jelínek. Jednapadesátiletý Hrách se prý o provozování Jágrova podniku staral čtyři roky a k jeho práci nikdy nebyly výhrady. Podle Jelínka bylo provozování baru pro Hrácha spíše okrajovou záležitostí a měl i jiné podnikatelské zájmy. Kafkovou zatkla policie před týdnem, když prý převzala úplatek. V případu figuruje i bývalý zaměstnanec agentury Josef Tykva a Hrách. Všichni jsou ve vazbě. Podle mluvčí vrchního státního zastupitelství skupina údajně za úplatky prodávala pod cenou pohledávky ČKA dalším subjektům. Nevládní organizace Transparency International - Česká republika uvedla, že případ zatčené členky představenstva ČKA představuje jednu z největších korupčních kauz polistopadové historie, která vyšla doposud najevo.


České úřady zastavily adopce dětí do ciziny. Osvojení českého dítěte dostane nová, přísnější pravidla, která začnou platit na podzim. Píše to Mladá fronta Dnes. "Adopce jsme pozastavili, abychom mohli upravit podmínky, za kterých budou probíhat," potvrdil ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně Rostislav Záleský. Česko ročně opustí kolem 40 dětí. Od únorové smrti malého Erika ve Švédsku ale neopustilo Českou republiku v rámci adopce do zahraničí ani jedno. Tříletý Erik počátkem letošního roku tragicky zemřel ve své nové severské rodině. Jeho švédskou adoptivní matku odsoudil soud za zanedbání rodičovské péče na šest měsíců do vězení. Její manžel si podle dřívějšího rozsudku stejného soudu odpyká stejně dlouhý trest odnětí svobody. Chlapce adoptovali loni. Oproti očekávání však péči nezvládali a nakonec podcenili zranění na chlapcově těle, do nichž se dostala infekce a té hoch v lednu podlehl. Mladá fronta Dnes obecně napsala, že zahraničním rodičům se nabízejí děti, které se nepodaří umístit do českých rodin. Jsou to především romské a postižené děti. Rodiče, kteří si nově české děti osvojí, budou více pod dohledem, píše list. "Během rizikových prvních osmnácti měsíců pobytu dítěte v cizině navštíví lékař a sociální pracovník rodinu pětkrát. Dříve to bylo třikrát," popsal jedno z opatření Petr Sedlák z Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dítěte. Osvojitelé se k těmto kontrolám zavazují písemně. Během čtyř let se odborníci přesvědčí o dobrém stavu dítěte devětkrát. Další významnou novinkou, která by měla zabránit nedorozumění v nové rodině, bude povinnost strávit s dítětem nejméně týden v českém prostředí, uvádí Mladá fronta Dnes.