Přehled tisku

0:00
/
0:00

Na Ondřeje Neffa z Lidových novin se z vládní skříně vyvalil čerstvý kostlivec. Je jím schodek ve výši sto sedmdesáti miliard korun, "vyvolaný předvolebním rozhazováním Paroubkovy vlády a umožněný i bázlivým přitakávačstvím ODS". Podle Neffa je tak veliký, že se o něm ostýchali veřejně hovořit i ti, kdo o něm věděli.

'Veřejné finance a finanční trhy' je motto kongresu,  který právě probíhá v Praze
Na Ondřeje Neffa z Lidových novin se z vládní skříně vyvalil čerstvý kostlivec. Je jím schodek ve výši sto sedmdesáti miliard korun, "vyvolaný předvolebním rozhazováním Paroubkovy vlády a umožněný i bázlivým přitakávačstvím ODS". Podle Neffa je tak veliký, že se o něm ostýchali veřejně hovořit i ti, kdo o něm věděli. "Pokud stávající pat bude trvat, stát pojede v rozpočtovém provizoriu. Což v praxi bude znamenat, že budou platit rozhazovačné předvolební zákony, symbolizované proslulým ,pastelkovným'," píše Ondřej Neff ve sloupku Lidových novin a domnívá se, že schodku by se dalo zabránit jen razantním postupem vlády, která by byla podpořena parlamentem. A to podle něj zní jako pohádka. "Sociální demokracie je teď v situaci, kdy na plotně kypí hrnec s kaší, kterou sama zavařila, a ona nedovolí novému kuchaři, aby hrnec z plotny stáhl. Až se to připálí a bude to smrdět, řekne: vy jste kuchaři, vy jste vítězové voleb, vy nesete zodpovědnost! Nejsmutnější je, že této ničemnosti se říká národní hospodářství," konstatuje Ondřej Neff.


Podle Hospodářských novin by to zloději mobilních telefonů měli mít od podzimu těžší. Telefon nahlášený na policii jako kradený by se už neměl dát použít v žádné české mobilní síti. Operátoři by ho totiž neměli podle identifikačního čísla pustit do sítě, a tudíž nechat volat ani po změně čísla nebo operátora. Blokovat by se měly telefony pořízené v Česku. Český telekomunikační úřad teď ve spolupráci se všemi operátory připravuje jednotný postup a pravidla pro blokování kradených mobilů ve všech sítích. Podobně jako to v minulém týdnu oznámili operátoři ve Velké Británii. Právě britským vzorem se nechal místní úřad inspirovat, informují Hospodářské noviny.


Dvacet hodin putování rozhrkanou karosou za hranice všedních dnů na pobřeží Jadranu. Tak na to by cestovní kancelář nalákala obyvatele metropole jen stěží. Mladá fronta Dnes zjistila, že Pražany o prázdninách táhne luxus a opravdové dálky. "Pokud si vybírá z katalogu zájemce mimo Prahu, považuje čtyřhvězdičkový hotel za komfort. A chce zájezd do 10 tisíc korun. Pražan si zaplatí o několik tisíc víc za pětihvězdičkový hotel a vybírá exotiku - Spojené arabské emiráty, Brazílii nebo ostrov Mauritius," vykresluje rozdíly v Mladé frontě Dnes jeden ze členů prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Jeho tvrzení dokládá i Český statistický úřad. Podle něj vynaložil každý jednotlivý obyvatel Prahy na dovolenou o osmnáct set korun více než je celorepublikový průměr, uvádí Mladá fronta Dnes.


Toho, že skoro tři tisíce lidí přišlo po kontrolách o nemocenskou, si všímá deník Právo. Kontroloři České správy sociálního zabezpečení je totiž nachytali, že místo léčení dělají něco jiného. Podle mluvčí České správy soc. zabezpečení Štěpánky Filipové navštívili kontroloři 131 700 nemocných, z nichž nachytali téměř 2,1 procenta. Jejich výmluvy jsou podle Filipové stále stejné. Buďto prý spali, nebo se dívali na televizi, takže neslyšeli zvonek. "Žádný kontrolor ale neodchází ihned po prvním zazvonění. Zůstává za dveřmi a snaží se dozvonit zpravidla tak patnáct minut," upozorňuje mluvčí ve čtvrtečním Právu na absurdnost některých výmluv.


Jeden z nejpalčivějších urbanistických problémů Prahy, desítky let nedostavěné Vítězné náměstí v Dejvicích, se do dvou let začne dostavovat. Informují o tom Lidové noviny. Urbanisté nyní v této souvislosti otevírají diskusi, do jaké míry by se měla vnitřní Praha ještě více zahušťovat. O metropoli se tradičně hovoří jako o městě, kde je stavebních míst už jen velmi málo. Právě Vítězné náměstí je ale důkazem toho, že to není tak zcela pravda. Urbanisté se ale shodují na tom, že uvnitř města by se stavět mělo. Je ovšem třeba zachovat poměr zelených a volných ploch. Podle historika umění Rostislava Šváchy je proto sporné, zda se má zastavovat Letenská pláň. S ambiciózním projektem nové budovy na pláni přišla Národní knihovna. Zato o nutnosti dostavět Vítězné náměstí nikdo nepochybuje, uzavírají Lidové noviny.