Přehled tisku

CzechTek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

"CzechTek jaksi zkrotl a policie taky," konstatuje v Mladé frontě Dnes Jan Jandourek. "Ještě před rokem to byly velké manévry, letos to zatím vypadá skoro na líbánky. Obě strany něco získaly a něco ztratily. Technaři se zbavili pověsti jedinců, kterým jde hlavně o vzrůšo vzdoru proti establishmentu. Zaplatili za to ztrátou ilegálního puncu... Policie zase už nevypadá jako represivní smečka, ale instituce sloužící občanům," pokračuje v hodnocení skončené technoparty komentátor Mladé fronty Dnes.

Foto: ČTK
"CzechTek jaksi zkrotl a policie taky," konstatuje v Mladé frontě Dnes Jan Jandourek. "Ještě před rokem to byly velké manévry, letos to zatím vypadá skoro na líbánky. Obě strany něco získaly a něco ztratily. Technaři se zbavili pověsti jedinců, kterým jde hlavně o vzrůšo vzdoru proti establishmentu. Zaplatili za to ztrátou ilegálního puncu... Policie zase už nevypadá jako represivní smečka, ale instituce sloužící občanům," pokračuje v hodnocení skončené technoparty komentátor Mladé fronty Dnes. Obě strany podle něj v očích veřejnosti nejspíš získaly a stát nemohl udělat nic rozumnějšího. "Romantické pocity technařům nezajistí, ale dát jim volnost v rámci zákona může a má," shrnuje Jan Jandourek v Mladé frontě Dnes.


Musíte jít rodit jinam, příjem je zavřený. S takovým prohlášením se podle Lidových novin mohou setkat maminky v některých nemocnicích po celém Česku. Největší problémy s místem letos již tradičně řeší lékaři v Brně a Praze. Odmítat rodící ženy musí některé nemocnice především v letních měsících, kdy v Česku přichází na svět nejvíce dětí. Na zvýšení porodnosti má podle odborníků vliv především zlepšení ekonomické situace rodin. "Nedostatek míst v porodnicích je ale způsoben například i rušením nebo omezením porodních oddělení v některých menších nemocnicích," uvedl pro Lidové noviny Karel Doležal z brněnské Nemocnice Milosrdných bratří.


Foto: ČTK
V rozhovoru pro deník Právo mluví ministr dopravy Milan Šimonovský o změkčení některých ustanovení v novém silničním zákoně. "Ovšem ne tak výrazným způsobem, jak si představuje například adept na post ministra vnitra Ivan Langer. Měkký bodový systém by ztratil účinnost a nehodovost by se vrátila do starých kolejí," vysvětlil Šimonovský. Jak uvádí v rozhovoru pro Právo, žádný řidič ještě za odhalené přestupky nenasbíral dvanáct či více bodů, aby mu mohl příslušný obecní úřad automaticky na rok odejmout řidičský průkaz. Ministr také věří, že až se z dálnic a silnic odstraní ty dopravní značky, které nepřispívají k plynulosti dopravy, bude bodů přidělováno ještě méně. "A řidiči se místo sledování tachometru budou moci plně soustředit na jízdu," uvedl ministr dopravy pro deník Právo.

Milan Šimonovský
Také na stránkách Lidových novin si ministr Šimonovský fungování nového silničního zákona pochvaluje. Podle něj je podstatné, že se vedle dodržování rychlostních limitů začíná měnit také vztah řidičů motorových vozidel k chodcům a cyklistům. Přejít přes silnici tak podle Šimonovského přestává být loterií. "Zkrátka Češi za volantem se začali chovat jako řidiči v západní Evropě," konstatuje Šimonovský. Na druhé straně ho nepříjemně překvapilo, že zákon hrubě porušují ti, kteří mají na dodržování pravidel dohlížet. "Bez dobře fungující policie, která nejen budí respekt, ale také jde ostatním řidičům příkladem, bude naše cesta do civilizované Evropy delší. Pro nás politiky ovšem zásada být příkladem platí také, a nejen na silnicích," uzavírá ministr dopravy Milan Šimonovský v Lidových novinách.


Hospodářské noviny upozorňují na to, že firmy v Česku neumějí najímat zaměstnance a pracovat s nimi. Před tím, že české společnosti nedokážou přivést a udržet požadované pracovníky, varuje nejnovější studie poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers. Důvodem nadměrné fluktuace zaměstnanců zdaleka nejsou nové a zajímavější nabídky. Řada pracovníků je nespokojená s prací nebo nedokáže strávit odlišnou pracovní kulturu zahraniční firmy, informují Hospodářské noviny. A chyby jsou i na straně společností, které dělají špatné nábory zaměstnanců. Berou lidi s malou kvalifikací nebo se nedostatečně poptávají u předchozích zaměstnanců a poté zjišťují, že jim přijatí lidé nejsou nic platní.

Po škole se dnes hledá zaměstnání snáze než dřív. Vyplývá to z nejnovějších statistik, které zveřejnilo ministerstvo školství a se kterými na svých stránkách seznamuje úterní Mladá fronta Dnes. Nejhůř se hledá práce s výučním listem nejlépe s vysokoškolským diplomem. "Zaměstnavatelé neustále zvedají své požadavky. Komu stačil ještě před pár lety výuční list, chce teď aspoň maturitu," uvedla pro Mladou frontu Dnes Michaela Kleňhová z Ústavu pro informace pro vzdělávání. Zdaleka nejrychleji si práci najde čerstvý lékař. Nejhůř ze všech vysokoškoláků jsou na tom absolventi zemědělských vysokých škol. Hned po nich následují vystudovaní kulturologové, etnologové, politologové či ekonomové. Technické a právnické obory vycházejí ze srovnání o něco lépe, informuje Mladá fronta Dnes.