Přehled tisku

Zápas Česká republika - USA, Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Titulní strany všech celostátních deníků rozebírají první zápas české fotbalové reprezentace na mistrovství světa. Mladá fronta Dnes spatřuje ve vítězství českého týmu nad Spojenými státy skvělý začátek, protože tímto utkáním se čeští reprezentanti vrátili po šestnácti letech na mistrovství světa.

Zápas Česká republika - USA,  Foto: ČTK
Titulní strany všech celostátních deníků rozebírají první zápas české fotbalové reprezentace na mistrovství světa. Mladá fronta Dnes spatřuje ve vítězství českého týmu nad Spojenými státy skvělý začátek, protože tímto utkáním se čeští reprezentanti vrátili po šestnácti letech na mistrovství světa. Na zápas v německém Gelsenkirchenu přijelo nejméně 15 000 českých fanoušků, dorazil prezident Václav Klaus i předsedové obou nejsilnějších politických stran. Další tisíce fanoušků podpořily český tým u televizních obrazovek a projekčních pláten po celé republice.

Češi na první zápas vsadili až 17 milionů korun. Většina ze sázejících věřila, že vyhraje právě česká reprezentace. Porážku v utkání proti týmu Spojených států očekávala zhruba jen čtyři procenta sázkařů. "Počítám, že to jsou Američané žijící v Česku," odhadoval mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek pro Mladou frontu Dnes.

Čeští fotbaloví fanoušci si podle výzkumné společnosti Factum Invenio chtějí sledováním fotbalového šampionátu zlepšit náladu nejen po korupčních aférách v českém fotbale, ale i po volbách do Poslanecké sněmovny. Třikrát víc osob by totiž dalo v televizi přednost fotbalovému přenosu před diskusí členů nových parlamentních stran, všímají si Hospodářské noviny.


A jak složité vyjednávání o nové vládě pokračuje? Zástupci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených jednají například o snižování daní, o omezení kamionové dopravy na silnicích až po způsob, jak konkrétně bojovat proti korupci. Podle Mladé fronty Dnes naznačil v pondělí předseda ČSSD a premiér Jiří Paroubek, že dosavadní nesouhlas ČSSD s vládní koalicí nemusí být konečný. České voliče, kteří by byli znepokojeni dlouhým vyjednáváním o vládě, uklidňuje list tím, že v Polsku nebo v Maďarsku trvalo jednání přes měsíc. A v Rakousku dokonce měsíce čtyři.

Nejvyššímu správnímu soudu přišlo 27 stížností na průběh letošních sněmovních voleb. Jen jednu z nich podala politická strana či hnutí. Politické hnutí Nezávislí si stěžuje na volební kampaň. Česká televize totiž poskytla v sérii pořadů Otázky Václava Moravce prostor pouze pěti stranám, které posléze ve sněmovních volbách také uspěly, informují Hospodářské noviny. "Televize tak vytvářela zdání, že na politické scéně existuje jen pět volebních stran a ostatní nestojí za pozornost voličů," uvádí se ve stížnosti. Nezávislým také vadí způsob přepočtu mandátů pro jednotlivé volební subjekty. I ten podle nich diskriminuje malé strany.


Mladá fronta Dnes na svých stránkách porovnává životní úroveň Čechů a Slováků. Podle statistik se mají lépe Češi, ale Slováci jim šlapou na paty. A to za cenu tvrdých ekonomických opatření, proti kterým se hodně Slováků bouří. Slovensko má za sebou zásadní reformy důchodového a sociálního systému a ekonomové očekávají rychlý růst hospodářství. Češi mají vyšší příjmy možná i proto, že se Slováci dost často pro práci neobětují. Na Slovensku také není zvykem mít druhé zaměstnání. Ceny na Slovensku nejsou v průměru pro českého turistu o nic vyšší než doma. Slováci však mají slabší korunu a nižší příjem. Za své peníze si tedy koupí o něco méně.


Milan Michel,  Foto: ČTK
Všechny deníky informují o atentátu na štrasburského prefekta André Trémauda z roku 1957, při kterém zahynula jeho manželka. Případ v pondělí otevřel pražský městský soud. Krabici od doutníků, kde byla ukrytá výbušnina, odeslali komunističtí rozvědčíci Milan Michel a Stanislav Tomeš. Na příkaz sovětské tajné služby měli vyvolat dojem, že za výbuchem stojí znovuoživené nacistické hnutí v Německu. Sověti tak chtěli narušit stále lepší poválečné vztahy mezi Německem a Francií, které cítili jako nebezpečí. Oběma obviněným hrozí 15 let vězení. Další ze zločinů z doby komunistického režimu byl ale vzhledem ke zdraví obou obviněných odložen na neurčito. Kdy a jestli vůbec soud s někdejšími rozvědčíky začne, je kvůli jejich vysokému věku ve hvězdách.

Česká justice má podle Lidových novin s posuzováním zločinů z doby komunistického režimu opakované potíže. Bez potrestání tak například skončil proces s bývalým komunistickým prokurátorem Karlem Vašem, který má na svědomí popravu generála Heliodora Píky. Jen na měsíc skončil ve vězení vysoký funkcionář předlistopadové KSČ Karel Hoffmann. Ten v roce 1968, po invazi "bratrských" vojsk, nařídil vypnout rozhlasové vysílání. Soud mu za to v roce 2004 vyměřil čtyři roky za mřížemi. Tehdy osmdesátiletý Hoffmann sice do kriminálu nastoupil, ale už po měsíci ho vězeňští lékaři kvůli jeho zdravotnímu stavu propustili.


Hospodářské noviny si všímají toho, že od září se radikálně sníží poplatky za přistání velkých letadel. Levnější poplatky mají na Ruzyň přilákat další velké stroje. "Nyní přistávají v Praze jen tři procenta velkých letadel," uvedla mluvčí společnosti Letiště Praha Veronika Sedláčková. To je v porovnání s konkurenčními letišti ve střední Evropě jako jsou Vídeň, Mnichov nebo Berlín výrazně méně. Do Prahy se díky tomu dostanou další turisté z Asie, kteří v Evropě více utrácejí. V případě, že do Prahy začnou s velkými stroji létat společnosti jako japonský JAL, budou moci i Češi cestovat do vzdálenějších míst bez mezipřistání, uvádějí Hospodářské noviny. Pokud ruzyňské letiště přiláká více obřích strojů, podpoří to i záměry vybudovat nové mezinárodní letiště nedaleko Prahy.