Přehled tisku

0:00
/
0:00

Ačkoli ekonomika za vlády sociální demokracie roste, čeští manažeři si přejí změnu a chystají se ve velké většině volit ODS. Vyplynulo to z ankety Hospodářských novin mezi šéfy velkých i menších podniků. Volební úspěch občanských demokratů si přeje 42 ze 46 manažerů, jen dva chtějí, aby dál vládli sociální demokraté. Tři čtvrtiny manažerů hodnotily působení současné vlády jako "rozhodně negativní" nebo "spíše negativní".

Premiér Jiří Paroubek  (vlevo) a předseda Strany zelených Martin Bursík  (vpravo),  foto: ČTK
Oranžovo-zelené koalici ČSSD a Strany zelených nestojí nic osudového v cestě. To byl podle komentátora deníku Právo hlavní smysl televizní diskuse premiéra a volebního lídra ČSSD Jiřího Paroubka a předsedy zelených Martina Bursíka. Evidentně poraženým v této diskusi byla podle něj ODS. Z nepochopitelných důvodů totiž sáhla k podpásovým úderům vůči Martinu Bursíkovi, když zpochybnila jeho restituce několika pražských domů. Má-li Bursík potřebná soudní rozhodnutí, je podle komentátora Práva takový postup jen účelovou předvolební kampaní. Předvolební taktiku lidovců ovlivnil podle Lidových novin strach ze zelených. Deník připomíná, že bezmála od konce 2. světové války jsou lidovci členy jakékoli československé či české vlády. Vypadalo to jako přírodní zákon a vedení strany to také donedávna jako přírodní zákon bralo, píše se v komentáři. Zjevení zelených, které tak nenadále zamíchalo předvolebními preferencemi, způsobilo v řadách lidovců nejprve naprosté ochromení a poté paniku. Jako by se svět blížil ke svému konci. Podle toho vypadají i činy lidoveckých volebních stratégů. Místopředseda strany Jan Kasal zaujal pozici nevěřícího Tomáše a tvrdí, že výsledky výzkumů, které naznačují úspěch zelených, jsou pouhý blábol.


Ačkoli ekonomika za vlády sociální demokracie roste, čeští manažeři si přejí změnu a chystají se ve velké většině volit ODS. Vyplynulo to z ankety Hospodářských novin mezi šéfy velkých i menších podniků. Volební úspěch občanských demokratů si přeje 42 ze 46 manažerů, jen dva chtějí, aby dál vládli sociální demokraté. Tři čtvrtiny manažerů hodnotily působení současné vlády jako "rozhodně negativní" nebo "spíše negativní". Šéfové firem kritizují nejvíc byrokracii a vysoké daně a pojištění. Za klíčový problém považují i změť neustále novelizovaných zákonů, ve kterých se nikdo nemůže vyznat, píše list. I přes kritiku vlády většina tuzemských manažerů přitom přiznává, že pro ně byly uplynulé čtyři roky úspěšné. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha je logické, že většinou dobře placení manažeři tíhnou k ODS. "Jiný pohled asi budou mít zaměstnanci těch firem a dělníci," řekl listu.


Ministr zahraničí Cyril Svoboda
Podle ministra zahraničí Cyrila Svobody má Evropská unie přitvrdit vůči Kubě. Svoboda to řekl v souvislosti s vyhoštěním českého diplomata z Havany, k němuž došlo koncem minulého týdne. Měkká politika unie nevede ke zlepšení situace, citují šéfa české diplomacie Lidové noviny. Deník připomíná, že Evropská unie loni v lednu pozastavila diplomatické sankce vůči Castrovu režimu v naději, že se situace v zemi zlepší. Podle Svobody však byli uvězněni další lidé a režim naopak přitvrdil. Ministr v nové iniciativě nežádá obchodní embargo, evropské orgány by však měly přijmout kroky na podporu kubánské opozice, podpory občanské společnosti a demokracie v zemi. Česká republika na poli ochrany lidských práv na Kubě hraje v rámci unie klíčovou roli, a to si podle Svobody také Castro uvědomuje. To byl také jeden z důvodů, proč kubánské úřady neprodloužily vízum českému diplomatu Stanislavu Kázeckému, uvádí deník.


Policie nebude pátrat po matkách dětí odložených do babyboxů. Píše to Mladá fronta Dnes s odvoláním na mluvčího policejního prezidia Davida Kubaláka. Původně o tomto záměru informovala Česká televize, které to řekla policejní radová Alena Plšková. Z televizní reportáže o babyboxech však podle Kubaláka vyplynul mylný dojem, že policie bude pátrat po rodičích všech dětí, které do nich budou odloženy. "Tak to však není, policie po nich bude pátrat pouze v případě, kdy jí to ukládá zákon. Například tehdy, když na těle dítěte budou známky násilí a policie bude mít podezření, že se dítě mohlo stát obětí trestného činu," dodal mluvčí prezídia. Za výrok, že policie bude pátrat po matkách dětí odložených do babyboxů, podala na Plškovou trestní oznámení předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. Policie má podle ní pátrat po pachatelích trestných činů nebo po pohřešovaných osobách, a ne po nešťastných matkách, které mají k odložení dítěte závažný důvod.


Lidé si letos na bydlení půjčí až sto miliard korun. Podle deníku Právo banky spouštění novou vlnu hypoték. Růst úrokových sazeb ale domácí banky nutí k tomu, aby nabízely novinky, pokud si chtějí klienty udržet i v příštích letech. Poštovní spořitelna se tak rozhodla, že hypotéky bude prodávat i na vybraných pobočkách pošty. Chce tak oslovit zejména klienty v regionech a v menších městech. Česká spořitelna chce zase umožnit prodej bytu zatíženého hypotékou. Klientovi, který chce menší byt zatížený hypotékou prodat a získat větší, rovněž s hypotékou, banka ve spolupráci s realitní kanceláří zajistí kupce. Komerční banka nabízí hypotéky, z nichž je možné uhradit i část nákladů na zařízení bytu, případně zaplatit služby, které s jeho stavbou souvisejí, jako projektová dokumentace nebo stavební dozor. Deník Právo rovněž uvádí, že pokud se dramaticky nezvednou klíčové sazby ekonomiky, zlatý věk hypoték v České republice by měl podle expertů vydržet ještě minimálně do začátku roku 2008. Současně však připomíná, že bytová výstavba v té době kvůli zvýšení DPH zřejmě citelně podaří.


V jižních Čechách přibývá případů, kdy si lidé stěžují veterinářům, že jejich sousedé kvůli hrozbě ptačí chřipky nezavírají slepice. Uvádějí to Lidové noviny. V desetikilometrových ochranných pásmech, která dnes existují kolem Hluboké, Českých Budějovic, Týna nad Vltavou, Mirochova a vodní nádrže Orlík, mají všichni chovatelé povinnost držet drůbež v uzavřených chovech, a to i v případě, že mají třeba jen tři slepice či kachny. Podle ředitele Krajské veterinární správy v Českých Budějovicích Františka Kouby skutečně přibývá telefonických upozornění občanů na to, že někdo v jejich okolí přijatá veterinární pravidla nedodržuje. Veterináři musí každé takové udání prošetřit. Kouba přiznává, že na základě těchto stížností už museli uložit i blokové pokuty. Stalo se tak ovšem v případech, kdy chovatel neuposlechl předchozí domluvu. Veterinární správa může na místě drobné chovatele pokutovat až do 5000 korun, pak ale následují i další možné sankce. Ptačí chřipka se zatím v Česku vyskytla ve 12 potvrzených případech, a to výhradně u uhynulých labutí nalezených na území jižních Čech, připomíná deník.


Ústecká radnice nepodá návrh na odebrání dětí romské rodině z městské části Předlice kvůli žloutence. Napsalo to úterní severočeské vydání Mladé fronty Dnes. Podle vedení města k tomu už není důvod. Mluvčí města Milan Knotek potvrdil, že rodina spolupracuje s lékaři i s hygieniky. List připomíná, že kvůli nákaze skončilo naposledy na přelomu února a března na infekčním oddělení ústecké Masarykovy nemocnice devět členů této rodiny. Mezi nemocnými byly i čtyři děti ve věku čtyř let a dokonce i jedno roční. V nemocnici přitom byli někteří lidé z této rodiny se žloutenkou již loni. Magistrát proto poslal do Předlic úředníky sociálního odboru. Ti podle ústeckého primátora Petra Gandaloviče zjistili, že rodina žije v takových podmínkách, které nezaručují dětem život ve zdraví. S nynějším rozhodnutí magistrátu nechat děti rodičům souhlasí i lékař. "Nemoc si přenášeli mezi sebou, do okolí ji nešířili, teď už ji nemají ani oni," uvedl krajský hygienik Josef Trmal.


Ministr zdravotnictví David Rath hodlá v lékárnách zavést samoobslužný prodej běžných léků. Píší o tom Lidové noviny. Podle listu by se formou samoobslužného prodeje mohly v lékárnách prodávat všechny léky, na které pacient nepotřebuje lékárenský předpis. Až dosud se může v lékárnách formou samoobsluhy nabízet pouze takzvaný doplňkový sortiment, tedy čaje, kojenecká výživa, vitaminy či obvazy. Podle deníku se lékárníkům navržené změny nelíbí. Obávají se, že by vyhláška oslabila jejich roli v systému a že by poškodila pacienty. Proti lékárenské samoobsluze protestují podle Lidových novin lékárníci i přesto, že by díky vyhlášce zřejmě více vydělávali. Samoobslužný prodej totiž obvykle zvyšuje obrat zboží.