Přehled tisku

0:00
/
0:00

Komentáře tisku hodnotí zákon o střetu zájmů, který ve středu schválila Poslanecká sněmovna. Podle deníků je to krok správným směrem, ale vynutily si ho spíše blížící se volby než touha politiků po boji s korupcí. Pokud se navíc politici a další veřejní činitelé nebudou chovat v souladu s morálkou, vždy najdou způsob, jak zákon obejít.

Stanislav Gross,  foto: Zdeněk Vališ
Komentáře tisku hodnotí zákon o střetu zájmů, který ve středu schválila Poslanecká sněmovna. Podle deníků je to krok správným směrem, ale vynutily si ho spíše blížící se volby než touha politiků po boji s korupcí. Pokud se navíc politici a další veřejní činitelé nebudou chovat v souladu s morálkou, vždy najdou způsob, jak zákon obejít. Lepší atmosféra pro přijetí zákona o střetu zájmů už ani nemohla být, píšou Hospodářské noviny. V paměti jsou dosud obrazy pádu Stanislava Grosse, čerstvě rezignovali dva prominentní poslanci z ČSSD i z ODS, připomíná list. Ani nový zákon by však s manželi Grossovými nic nezmohl. Nevztahuje se na partnery politiků a ani podle něj by premiér nemusel uvádět, kdo mu opravdu půjčil na byt.


Jak informují Lidové noviny, soudci se chtějí kvůli zákonu o střetu zájmů obrátit na Ústavní soud. Cílem normy, kterou ve středu přijala Poslanecká sněmovna, je posílit kontrolu majetku politiků a dalších veřejných funkcionářů, mimo jiné i soudců. Zákon však podle soudců ohrozí jejich bezpečnost, protože zločinci budou mít přístup k informacím o majetku soudce, který se zabývá jejich případem. Zákon zavádí registr, kde bude možné získat informace o majetku veřejných činitelů. "Tímto krokem mě politici přesvědčili, že naprosto nemyslí na bezpečnost soudců,"řekl listu předseda unie Jaromír Jirsa. "Soudcovská unie bude hledat cestu, aby se to dostalo k Ústavnímu soudu," dodal.


Ministr financí Bohuslav Sobotka,  foto: Zdeněk Vališ
S daňovými výjimkami z čehokoliv je vždycky víc problémů než užitku, víc ouřadování a více podvůdků. Tady i v unii, píše Mladá fronta Dnes v komentáři k vyjednávání o daních z přidané hodnoty v Evropské unii. Pokud by se výjimky zrušily, konkurence podle komentátorky nedovolí, aby se ceny "zbláznily". Při případném zdražení vybere státu ve zvýšené DPH o pár miliard více a nic mu tedy nebrání obratem o stejné peníze snížit jiné daně, míní deník. "I na podražené byty by si lidé ušetřili, pokud by vláda daňovým a sociálním systémem kompletně zatřásla, zjednodušila jej. Jenže to už je poněkud těžší než sbírat výjimečné korálky," píše komentátorka, podle níž boj ministra financí Bohuslava Sobotky za prodloužení nižší DPH na bytovou výstavbu souvisí také s blížícími se parlamentními volbami v ČR. Komentátor Práva míní, že ministr Sobotka by měl se svým vetem dohody EU o DPH vytrvat. Deník připomíná, že bitva o pětiprocentní DPH z bytové výstavby spadá do dnů, kdy některé bohaté země naznačily, že prodlouží už tak dlouhou lhůtu, po kterou pracovníci z východu nesmějí ve starých zemích unie legálně pracovat. Případné veto ČR by podle Práva třeba pomohlo "druhé straně uvědomit si, že na unijním hřišti mohou hrát jen rovnocenní partneři, nikoliv bohorovní s poníženými suplikanty".


Premiér Jiří Paroubek má obavu, že by ve volbách do Poslanecké sněmovny mohla jeho strana ČSSD ztratit část voličů na úkor Strany zelených. Vyzval proto v úterý poslance sociální demokracie, aby se více věnovali ekologickým tématům. Tomu by se měla přizpůsobit i část programu ČSSD věnovaná ekologii. Informuje o tom Právo. "Znamená to, že nebudeme protlačovat kontroverzní zákony, a hlavně omezovat zákon o ochraně přírody a krajiny," sdělil listu poslanec ČSSD Robin Böhnisch. "Že bychom tedy ad hoc od stolu neměli rozhodovat o energetické politice vlády. Tedy o tom, zda budeme někde těžit uhlí, když víme, že tam jsou zásadně proti tomu," dodala poslankyně Jitka Vojtilová. Böhnisch zároveň očekává, že po Paroubkově výzvě ustoupí někteří sociální demokraté od svých protiekologických tendencí, píše Právo. Úřadující předseda sociální demokracie a ministr financí Bohuslav Sobotka také potvrdil, že součástí volebního programu strany bude i ekologická daňová reforma. Šéf Strany zelených Martin Bursík Právu sdělil, že nemá obavu, že by v oblasti ekologie mohl někdo programu jeho strany konkurovat.


Příští týden by měla být podepsána smlouva mezi developerskou společností ECM a sdružením firem Metrostav a PSJ holding, která fakticky odstartuje přestavbu nejvyšší české budovy. Dosud nedostavěný mrakodrap už řadu let stojí v Praze na Pankráci. Zakázka za 1,25 miliardy korun by měla do poloviny roku 2007 přeměnit budovu na luxusní, 109 metrů vysoké administrativní centrum City Tower. Informují o tom čtvrteční Hospodářské noviny. V polovině příštího roku by se měla stavba bývalého Československého rozhlasu změnit na luxusní administrativní centrum City Tower. Budova bude mít 27 nadzemních a tři podzemní patra. Budou tu i obchody, restaurace a vyhlídková terasa.


Jiří Paroubek,  foto: CTK
Vláda ve středu na svém zasedání jednala i o postoji České republiky k budoucnosti jihosrbské provincie Kosovo. K posouzení situace ustavila v prosinci kvůli rozporům mezi premiérem Jiřím Paroubkem a ministerstvem zahraničí zvláštní skupinu. Ta vypracoval materiál, podle nějž by měla Praha prosazovat nedělitelnost Kosova. Kabinet podle neoficiálních informací dokument schválil, píšou Hospodářské noviny. Podle listu Paroubek zastával názor, že by se mělo mnohonárodnostní Kosovo rozdělit podle etnických principů. Naopak ministerstvo zahraničních věcí chtělo, aby ČR dala přednost postoji, že Kosovo zůstane samostatné a nespojí se s žádným ze svých sousedů. K této variantě se přiklonila expertní komise a tyto principy se podle deníkushodují i s dokumentem Evropské unie z loňského června.


Češi loni utratili za zájezdy historicky nejvyšší sumu, informují ve čtvrtek Lidové noviny. Loňské tržby tuzemských cestovních kanceláří se podle šéfa analytické společnosti Mag Consulting Jaromíra Beránka pohybují kolem 28 miliard korun. "V minulosti cestovky tak velké tržby neměly," prohlásil Beránek, jehož firma trh cestovního ruchu sleduje. Loni se jim tak výnosy proti roku 2004 zvedly zhruba o osm procent, dodal. Některým cestovním kancelářím tržby meziročně narostly až o několik desítek procent. "Mohu potvrdit nárůst tržeb za rok 2005 proti předcházejícímu roku o více než třicet procent,"řekl listu Stanislav Zíma z cestovní kanceláře Eximtours. Loni tato společnost podle listu utržila 2,5 miliard korun.