Přehled tisku

Michal Kraus, foto:ČTK
0:00
/
0:00

Úterní deníky považují za správné, že poslanec ČSSD Michal Kraus opustí politickou scénu. Tisk se mimo jiné domnívá, že Kraus měl odstoupit již dříve a že ho cesta do Ghany, kde byl u jednání o investicích do továrny na kakao, připravila o věrohodnost. Komentátoři si rovněž myslí, že za Krausův odchod nemůže "mediální štvanice", ale to, že poslanec nedokázal své obchodní aktivity uspokojivě vysvětlit.

Michal Kraus,  foto: ČTK
Úterní deníky považují za správné, že poslanec ČSSD Michal Kraus opustí politickou scénu. Tisk se mimo jiné domnívá, že Kraus měl odstoupit již dříve a že ho cesta do Ghany, kde byl u jednání o investicích do továrny na kakao, připravila o věrohodnost. Komentátoři si rovněž myslí, že za Krausův odchod nemůže "mediální štvanice", ale to, že poslanec nedokázal své obchodní aktivity uspokojivě vysvětlit. Podle Mladé fronty Dnes (MfD) Kraus svou rezignací udělal jediný možný správný krok. "Nebyla to mediální štvanice ani bezmezná důvěra novinářů ve slova podvodníků, nýbrž poslancovy nevysvětlené obchody, co ho posílá do civilu," píše deník. MfD si myslí, že Kraus měl odstoupit již dříve, po zveřejnění aféry. ČSSD si pak mohla podle listu "ušetřit extempore" s vyškrtnutím poslance Oldřicha Němce z volební kandidátky.

Podle Lidových novin (LN) Krause cesta do Ghany připravila o politickouvěrohodnost. "Pláče-li dnes nad krutostí médií, měl by ji především srovnávat s mírou vlastní arogance," uvádí LN. Deník Krausovu aféru srovnává s případem poslance ODS Vladimíra Doležala, kterého policie vyšetřuje kvůli podezření z korupce. "Projeví-li ODS srovnatelnou míru inteligence jako vedení ČSSD, mělo by Doležala donutit nejen k odchodu z kandidátky, ale i z místa v (konsolidační) agentuře," píše list.

Michal Kraus,  foto: ČTK
Právo se zabývá etickým kodexem, který přijala ČSSD. Považuje to za "čin hodný chvály", ukazuje ale také na některé slabiny kodexu. Za nejslabší místo list považuje nejasné sankce. Uvádí kodex i do souvislosti s případem Krause. "Kodex jakoby zvítězil v předstihu, Kraus už není politicky ničím," píše Právo.

Poslanec Michal Kraus (ČSSD) chtěl v roce 2001 po konkurzní správkyni firmy Františka Riga Sklářská výroba, aby odblokovala jeden z podnikatelových účtů. Měla z něj uvolnit 50.000 dolarů (tehdy asi 1,8 milionu korun) na dojednaný obchod s kakaem v Ghaně. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Kraus v pondělí kvůli kakaové aféře oznámil, že složí mandát a odstoupí z čela kandidátky Libereckého kraje pro volby do sněmovny. Již dříve kvůli tomu vlivný poslanec odešel z čela klubu ČSSD a rozpočtového výboru. Podle MfD konkurzní správkyně Rigovy firmy Jitka Licinbergová v říjnu 2001 poslala na krajský soud dopis, ve kterém uvádí, že jí telefonoval poslanec Kraus a přimlouval se za to, aby z jednoho Rigova zablokovaného účtu uvolnila 50.000 dolarů, které před tím poslal na účet rakouský podnikatel Alfred Augustin. Podle MfD to svědčí o tom, že Kraus od samého začátku, kdy se v projektu angažoval, věděl o problémech Riga se zákony a že se aktivně snažil celému projektu pomoci.


Ministerstvo zdravotnictví zatím nenašlo v účetnictví Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) důkazy o tom, že by pojišťovna nedodržovala zákon a špatně hospodařila. Kontroloři z úřadu zkoumají jako jednu z posledních možností systém přerozdělování peněz, uvádějí Hospodářské noviny. "Mapujeme situaci," řekl HN šéf kanceláře ministra zdravotnictví Michal Sojka. Podle deníku se podezření týká částek pojistného, které posílají občané na účty pojišťoven. Peníze se přerozdělují přes účet, který vede VZP. Z účtu dostanou přidáno pojišťovny, které mají více státních pojištěnců. Tam, kde převažují zaměstnanci, na přerozdělení naopak doplácejí. Teoreticky podle HN existuje možnost, že pojišťovny nepřiznají veškeré vybrané pojistné a rozpustí ho v platbách spřáteleným lékařům. Bylo by to ale možné jen za předpokladu, že by to manažeři VZP tolerovali. Tomáš Červinka, ředitel odboru VZP, který má na starosti výběr pojistného, něco podobného odmítl. Podle něj by v takovém případě šlo o opravdovou loupež, kterou by mohly kontroly snadno odhalit.


Krajané
Česká republika podpořila krajanské spolky a společnosti v zahraničí v roce 2005 částkou 21 milionů 800 tisíc korun. Informaci ministra zahraničí Cyrila Svobody pro jednání vlády cituje Právo. Finance Česko poskytlo na kulturní a vzdělávací projekty i údržbu a opravu objektů 131 krajanským spolkům ve 45 státech světa. Největší částku - 4,8 milionu korun - stály opravy a vybavení 15 krajanských objektů ve 14 lokalitách chorvatského Daruvaru, uvádí deník.


Přestože loni mobilní operátoři investovali do reklamy přes miliardu korun, stále se jim nepodařilo oslovit pětinu Čechů nad 15 let. Přesně 22 procent jich totiž stále nevlastní mobilní telefon. S odvoláním na průzkum firmy IDC, zpracovaný pro T-Mobile, to píšou Hospodářské noviny. Nejméně jsou mobilní telefony podle studie rozšířeny mezi lidmi nad 70 let. Průzkum uvádí, že z této skupiny mobil používají je dva z pěti seniorů. Překvapivě málo jsou mobilní telefony rozšířeny i mezi teenagery ve věku 15 až 19 let.


Cestovní kanceláři Fischer se podle úterních Hospodářských novin poprvé popěti ztrátových letech podařilo dostat z červených čísel. Ještě loni CK Fischer vykázala ztrátu přibližně 200 milionů korun. "Po několika letech jsme opět v zisku. Za rok 2005 očekáváme hospodářský výsledek ve výši šedesát milionů korun," cituje deník ředitele kanceláře Jiřího Jelínka. CK Fischer se podařilo do kladných hodnot dostat díky důkladným změnám, které v uplynulých letech ve firmě proběhly. "Propustili jsme asi pětinu lidí," řekl HN mluvčí CK Dan Plovajko. Na zisku se ale podepsala i změna orientace na náročného klienta a podle Plovajka i přetrhání veškerých vazeb s leteckou společnosti Fischer Air.