Přehled tisku

Ministr zdravotnictví David Rath, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ministr zdravotnictví David Rath a nový šéf České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek ovládají české zdravotnictví, domnívá se Mladá fronta Dnes. Deník také společně s Lidovými novinami kritizuje komoru za to, že má charakter spíše odborové organizace než profesní. Podobně se vyjadřují Hospodářské noviny.

Ministr zdravotnictví David Rath,  foto: ČTK
Ministr zdravotnictví David Rath a nový šéf České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek ovládají české zdravotnictví, domnívá se Mladá fronta Dnes.Deník také společně s Lidovými novinami kritizuje komoru za to, že má charakter spíše odborové organizace než profesní. Podobně se vyjadřují Hospodářské noviny.

Podle Mladé fronty Dnes nyní Rath a Kubek "drží prst nad zdravotnictvím". Deník se domnívá, že je tento tandem silný mimo jiné i proto, že je ČSSD "ve zdravotnických kramflecích slabá". List dále kritizuje to, že se Kubek v ČLK snaží navázat na Rathův "odborářský odkaz" a přejal i ministrův "nevymáchaný řečnický styl". Sociální demokraté spolu s Rathem (a pravděpodobně nyní i s Kubkem) hodlají vrátit zdravotnictví do pevných státních rukou, pojišťovny coby zástupci pacientů oslabí, vliv politiků zesílí. Úmysl je vede dobrý, řešení je špatné, pro pacienty nevýhodné," myslí si Mladáfronta Dnes.

Podle Lidových novin Rath po ministerstvu a VZP ovládl i lékařskou komoru a může se soustředit na další cíl. "Budou to nemocnice?", ptá se deník. Veřejnost ani pacienti nemají žádný nástroj, jak samolibého ministra zastavit. Jedině volby, píše deník. Lidové noviny také kritizují nového šéfa ČLK Kubka. Podle deníku s jeho nástupem do čela komory padla naděje, že se ČLK "oprostí od nálepky pseudoodborové organizace a náplní své práce se přiblíží standardu lékařských komor v EU".

I Hospodářské noviny se dívají na situaci v ČLK kriticky. Domnívají se však, že za "úpadek komory" nemůže jen Rath a Kubek. Na "podivných obchodech, politizaci a klesající prestiži" nesou podle deníku vinu i lékaři, kteří se do práce komory nezapojují. Stačí přitom relativně málo: ohlídat si, zda je na sjezdech zastupuje někdo s vyšším kreditem, nebo jen další člen Rathova fanklubu, píše list.


Předseda vlády Jiří Paroubek
Premiéra a volebního lídra sociální demokracie Jiřího Paroubka nadzvedla informace sobotního tisku o tom, že jeho stranický kolega, poslanec Antonín Sýkora, zvažuje návrh na dvacetimiliónový zlatý padák pro odcházející poslance. Jak píše deník Právo, premiér hned v sobotu reagoval slovy: "Vedení ČSSD se od něj distancuje. Nic takového, žádný zlatý padák nenavrhl. I kdyby snad náhodou ujel, tak rozhodně neujedou nervy nám." Poslanec Sýkora to prý ale neřekl v žertu. Svůj nápad považuje za opodstatněný, protože poslanci podle něj schvalují zákony, díky nimž země hospodářsky roste, uvádí deník Právo.

V ČSSD se šíří atmosféra strachu. Řekl to sociální demokrat Oldřich Němec Lidovým novinám. Spolustraníci ho vyškrtli z volební kandidátky, protože kritizoval poslance Michala Krause za aféru s kakaovými boby. Oldřich Němec není první, který se na kandidátku nedostal. Atmosféra ve straně před volbami přituhuje a odlišný názor se trestá. To ale, podle Oldřicha Němce, rozhodně není správné. Nevyloučil, že by mohl ze sociální demokracie vystoupit úplně, čímž by vládní koalice ztratila v Poslanecké sněmovně většinu hlasů.


Finanční skupina PPF podle Hospodářských novin opět osvědčila dobrý čich na výnosné obchody, pokud podle očekávání ovládne firmu Setuza. Pomůže tak přední české potravinářské společnosti, která slibuje velmi dobré zhodnocení vložené investice, analyzuje deník případný vstup PPF do Setuzy. Ta je totiž největším zpracovatelem olejnin v Česku. Hodnota firmy se odhaduje na zhruba 1,2 miliardy korun, tržby mají i letos dosáhnout sedmi miliard. Stane se ale navíc strategickým výrobcem surovin pro biopaliva, píše list. Investice do Setuzy je právě proto výnosná - stát totiž chystá zákon o přidávání biopaliv do veškeré nafty. Setuza tím získá zaručený odbyt. Podle některých informací chce PPF dokonce vytvořit celou potravinářskou skupinu, připomíná deník. Jeho komentátor konstatuje, že zájem finanční skupiny PPF ovládané Petrem Kellnerem o podnik kontrolovaný skupinou kolem podnikatele Tomáše Pitra dává smysl. "Pitrova skupina je ve válce se státem. A to jak se státem v podobě moci soudní, tak s premiérem Paroubkem a lidmi, které úkoluje. Úspěch podnikatelské skupiny PPF Petra Kellenera do značné míry stojí na tom, že Kellner nikdy nevolí cestu konfrontace, ale tiché smírné kooperace, s politiky i s médii. Kellner nikdy nevyprovokovával ostatní velké hráče ke konfrontaci a nikdy nedopustil, aby se média šťourala v jeho soukromí či v jeho obchodních zájmech. Lze předpokládat, že se dokáže se státem ve věci pohledávek za Setuzou dohodnout," píše komentátor Hospodářských novin.


Osmdesát devět tisíc dětí půjde v Česku v příštích dnech k zápisu do prvních tříd. Jak píše Mladá Fronta Dnes, budoucí prvňáci mají naději na mnohem zábavnější výuku, než jejich rodiče. Je to díky reformě školství podle novely školského zákona. Jednotlivé předměty se budou propojovat, žáci si budou poznatky spojovat s praxí. Revoluce v systému výuky má ale jeden háček - je na ni připravena jen asi čtvrtina škol. Zjistila to Česká školní inspekce. Podle učitelů je to tím, že ministerstvo reformu málo propaguje a školy nedostaly na potřebné změny žádné peníze. Nevyhovuje ani příprava budoucích pedagogů na vysokých školách. Někteří učitelé navíc otevřeně přiznávají, že se jim do změn ve výuce vůbec nechce.


Miloš Zeman
Bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman právě dopsal svou novou knihu "Vzestup a pád české sociální demokracie". "Já si myslím, že někteří lidé pochopí, proč je třeba volit sociální demokracii, a jiní lidé zase pochopí, proč je třeba nevolit některé konkrétní sociální demokraty," řekl Zeman deníku Právo. Kniha bude mít 260 až 270 stran. Vyjít by měla v březnu. Zeman již dříve řekl, že knihu pracovně nazval Politický horor. První Zemanovy knihy po odchodu do penze se prodalo 135 tisíc výtisků a vynesla mu 2,5 miliónu korun hrubého.


Foto: ČTK
Pražský institut klinické a experimentální mediciny vyvinul novou dietu. Informuje o tom deník Právo. Jídelníček pro obézní dostal jméno diet plus. Hubnoucí z něj získají málo kalorií, ale hodně bílkovin. Základem diety jsou bílkoviny ze sóji, mléka či kuřete. Těstoviny a rýže se ze čtyřiceti procent vyrábějí ze sójové bílkoviny. Doplňují je omáčky, zelenina a vysokobílkovinné sušenky, které jsou k dostání v lékárnách. IKEM dietu zkoušel šest týdnů na vzorku obézních žen. Během té doby zhubly v průměru o šest kilogramů.


Jak dopadli aktéři korupční aféry v českém fotbale? Velmi dobře, konstatují Hospodářské Noviny. Před dvěma lety zatkla policie tehdejšího ředitele uherskohradišťského Synotu Jaroslava Hastíka. Pár měsíců na to přišla na další třicítku zkorumpovaných fotbalových šéfů. Většina z nich ale dnes pracuje ve fotbale dál. Jaroslav Hastík jako provinční ředitel. I další si našli místo ve fotbale. Někteří dokonce unikli i soudnímu řízení. Z celé aféry vyšli jen s pokutou od fotbalové disciplinární komise. To je případ někdejšího šéfa rozhodčích Milana Brabce. Ani Lubomír Puček, obžalovaný za uplácení zápasů na Slovensku, procesem netratí. Stal se totiž manažerem pražské Slavie.