Přehled tisku

V Česku se vyplácí utrácet, ne vydělávat, píše se v Hospodářských novinách. Dvě ze tří korun, které stát na daních vybere, mu lidé a firmy zaplatí ze svých příjmů a jen necelou korunu ze spotřeby. Přímé daně z příjmů a zisků tvoří až 68,5 procenta státních zisků, což je nejvíce ze zemí Evropské unie. Daně jsou přitom jedno z témat, které ve vyspělých zemích může rozhodnout volby. Důležitou roli budou hrát i v příštích parlamentních volbách.

Faktu, že služební vůz místopředsedkyně Sněmovny a ODS Miroslavy Němcové využívá její syn ke svým soukromým cestám, si všímá deník Právo. Místopředsedkyně dolní parlamentní komory prý neřídí, a proto předala služební octavii i s kartou na benzín svému synovi. Podle Práva je syn Němcové úspěšným a vytíženým lékařem a vůz využívá na své cesty do práce. Němcová se však hájí, že syn auto využívá jen v případě, kdy ona potřebuje někam odvézt. Místopředsedkyně má ale navíc k dispozici ještě luxusní BMW i s řidičem. Toto zjištění označil šéf Sněmovny a autor etického kodexu Lubomír Zaorálek za překvapivé. Právo tvrdí, že půjčování služebních vozů rodinným příslušníkům v minulosti přiznalo již několik funkcionářů Senátu. Vždy se však prý jednalo o výjimečné situace a politici většinou seděli na místě spolujezdce.


Penzistky zatěžují státní kasu a jsou pastí pro důchodový systém. To alespoň tvrdí Česká správa sociálního zabezpečení. Píší o tom Lidové noviny. "Rozdíl mezi počtem důchodkyň a počtem důchodců je alarmující," oznámil šéf České správy sociálního zabezpečení Jiří Hoidekr. Podle dat České správy sociálního zabezpečení je žen pobírajících starobní důchod okolo 1,3 milionu, zatímco důchodců pouze 670 tisíc. Ženy navíc odcházejí do důchodu dříve a spoří na něj méně let. Na druhou stranu se dožívají vyššího věku. Řešení problému vidí Hoidekr ve srovnání věku odchodu do důchodu pro muže a ženy a nezvýhodňování žen, které mají děti, dřívějším odchodem. Podle něj je to pro ženy navíc diskriminující. Jiný názor však sdílí náměstek ministra práce a sociálních věcí Marián Hošek. Ten tvrdí, že ženy přivádějí na svět budoucí poplatníky pojistného, a proto by dřívějším odchodem do důchodu být zvýhodněny měly. Analytici se však shodují, že srovnání věku odchodu je logické řešení a navíc jde o trend objevující se ve většině vyspělých evropských zemích. Analytik společnosti PPF Asset Management Radomír Jáč soudí, že pro ženy by bylo mnohem lepší zvýhodňovat je například formou daňových výhod.


Komentář Mladé Fronty Dnes se věnuje problematice stárnoucí populace v Česku. Patříme totiž mezi nejrychleji stárnoucí země vůbec, ale na své šediny se připravujeme jen velmi pomalu. A co na to náš stát? I když mu lidé platí jedny z nejvyšších odvodů a měl by se tedy o své obyvatele po zásluze starat, do všeho jen strká nos a výsledky jsou nic moc, píše autorka článku. Třicátníci by si měli začít klást otázku, z čeho budou v penzi žít, a děti aby si lámali hlavu, jak tu naši šedivou zemi jednou uživí. Politikům prý chybí odvaha a prozíravost, naopak se mohou pyšnit nevědomostí a politickou vypočítavostí. Chybí tu reformy penzí, zdravotnictví či vyššího vzdělání. Naopak trh práce má zůstat podle přání ČSSD dál nepružný. A jak řešit problém stárnutí? Méně státu, který nemá prostředky, aby se o seniory postaral, a naopak více svobody a soukromých investic, radí komentář.


Logo ODS
Občanská demokratická strana dosáhla rekordního počtu svých členů, informují Lidové noviny. Stranickou legitimací se může pochlubit celkem 26 717 lidí. ODS je jediná parlamentní strana, které počet členů neustále narůstá. Ostatním stranám naopak členové ubývají. "Je to celkem pochopitelný trend. Do ODS, která má šanci vyhrát volby, vstupují lidé často s představou, že jim stranická legitimace pomůže v kariéře," řekl pro Lidové noviny politolog Jan Bureš. I když rostoucí počet členů stranu těší, její místopředseda Petr Nečas dodává, že do sněmovny může kandidovat jen ten, kdo je ve straně více než dva roky. Počet držitelů členských legitimací výrazně klesá zejména u lidovců a komunistů. Vidina rychlé kariéry může vést zejména mladé lidi k přihlášce do KSČM, tvrdí Bureš. "Kdo je mladý, alespoň trochu schopný, případně se může pochlubit akademickým titulem, ten má šanci v KSČM v poměrně krátké době získat významné pozice," dodává. Předseda strany Vojtěch Filip potvrzuje, že se strana snaží změnit trend, kdy příznivce strany tvořili zejména důchodci a lidé s nejnižším vzděláním. "Celkem třetinu nových straníků tvoří mladí lidé mezi 18 a 25 lety," tvrdí Filip. Zároveň prohlašuje, že "KSČM bude mít nižší počet členů než dnes, vždy ale zůstaneme masovou stranou."


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
V Česku se vyplácí utrácet, ne vydělávat, píše se v Hospodářských novinách. Dvě ze tří korun, které stát na daních vybere, mu lidé a firmy zaplatí ze svých příjmů a jen necelou korunu ze spotřeby. Přímé daně z příjmů a zisků tvoří až 68,5 procenta státních zisků, což je nejvíce ze zemí Evropské unie. Daně jsou přitom jedno z témat, které ve vyspělých zemích může rozhodnout volby. Důležitou roli budou hrát i v příštích parlamentních volbách. Podle autorky článku se politické strany již nyní ohánějí statistikami, které ukazují, jak jsou české daně nízké či vysoké, podle toho, co se dané straně zrovna hodí. Ve srovnání se zeměmi Evropské unie jsou daně z příjmu v Česku výrazně vyšší, ze spotřeby naopak nižší. "To je neblahý rys českých daní. Vysoké zdanění práce snižuje motivaci a zvyšuje nezaměstnanost," tvrdí ekonom Ondřej Schneider z Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy. Snížit povinné odvody z platů, popřípadě zvýšit ekonomické daně či daně z majetku, radí českým politikům Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.


Podle návrhu zákona o zdravotní péči nemají muži nad 40 let šanci poskytnout své sperma na oplodnění vlastní manželky. Pozastavuje se nad tím Mladá Fronta Dnes. V případě, že by tento zákon, který již v říjnu prošel prvním čtením, začal platit, museli by dárci spermatu vyhovovat přísným podmínkám. Mezi ně patří například věk mezi 18-40 lety nebo výborný zdravotní stav. Stejná pravidla by se vztahovala i na ženy starší 40-ti let. Ty by totiž museli přijmout vajíčko od cizí ženy. Vedoucí Centra asistované reprodukce pražské 1. lékařské fakulty Karel Řežábek však tvrdí, že lidé mají právo spolu mít dítě i se všemi riziky, která to s sebou přináší. S tím souhlasí i jeho pacientky. "Kdyby to prošlo, nikdy neotěhotním s vlastním mužem," řekla jedna z nich, Renata Šplíchalová. Ta proti navrhovanému zákonu dokonce sepsala petici. "Je to nesmysl, aby stát lidem diktoval, kdy spolu mohou mít děti," dodává Řežábek.

V glosách Mladé Fronty se autor ptá, zda se jedná o omyl, nedopatření, přeřeknutí či zakoktání poslanců. Žádný rozumný, lidský nebo etický důvod, proč by měl být lidem po čtyřicítce upřen nárok na umělé oplodnění, totiž není. Autor článku doufá, že se naši poslanci za trapný omyl omluví a napraví jej.


Werichova vila
Werichova vila na pražské Kampě je už zase volná. Radní Prahy 1 totiž zrušili výsledky výběrového řízení na její pronájem. Informuje o tom deník Právo. Werichovu vilu tedy čeká nová soutěž. Společnost Colly, která vyhrála původní říjnovou soutěž, chtěla ve vile zřídit výstavu o dějinách Kampy, Malé Strany a Karlova mostu. Jejím tehdejším konkurentem byla mecenáška umění a provozovatelka Musea Kampa Meda Mládková. Ta chtěla prosadit expozici připomínající herce Jana Wericha a Jiřího Voskovce a básníka Vladimíra Holana. Její nabídka však nakonec neuspěla, což mělo za následek řadu kritik. K nim se připojil i bývalý prezident Václav Havel. Medková upozorňovala, že řízení bylo zmanipulované, a obrátila se proto na soud. Jak to s vilou nakonec dopadne, se rozhodne prý v polovině ledna. Verdikt radních přivítal i ministr kultury Vítězslav Jandák. "Já doufám, že zvítězil zdravý rozum, do druhé soutěže samozřejmě půjdeme," řekl ředitel Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Lammel.


Lidové noviny se zmiňují o nové hře Petra Zelenky s názvem Teremin, v níž ztvárnil hlavní roli Ivan Trojan. Jedná se o zpracování osudu ruského vědce, hudebníka a agenta NKVD a KGB Lva Sergejeviče Teremina. Petr Zelenka se soustředil na období deseti let vědcova života, které strávil v USA. Mezi Tereminovy vynálezy patří hudební nástroj thereminvox, který je považován za předchůdce syntezátorů. Trojan se na něj kvůli roli dokonce naučil hrát a v představení nám to prý i předvede. "Záležitosti kolem vynálezu tvoří jednu rovinu hry, druhá se týká Teremina, který měl složitý život a byl někdy i dost krutý," říká o něm režisér. Dodává, že to bude vážná psychologická hra s lehce detektivní zápletkou. Hra má premiéru 17. listopadu v Dejvickém divadle.