Přehled tisku

David Rath, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Tisk se ve svých komentářích věnuje především sporu prezidenta a premiéra kvůli Davidu Rathovi. Podle Mladé fronty Dnes se Václav Klaus i Jiří Paroubek chovají nepřiměřeně, a to bez ohledu na to, kdo z nich má pravdu. "Veřejnost není na jejich hádky zvědavá," píše deník. List připomíná, že neshody panovaly i mezi bývalým prezidentem Václavem Havlem a Klausem, který tehdy zastával funkci předsedy vlády.

David Rath,  foto: ČTK
Tisk se ve svých komentářích věnuje především sporu prezidenta a premiéra kvůli Davidu Rathovi. Podle Mladé fronty Dnes se Václav Klaus i Jiří Paroubek chovají nepřiměřeně, a to bez ohledu na to, kdo z nich má pravdu. "Veřejnost není na jejich hádky zvědavá," píše deník. List připomíná, že neshody panovaly i mezi bývalým prezidentem Václavem Havlem a Klausem, který tehdy zastával funkci předsedy vlády. "V lásce se Havel a Klaus nikdy neměli, ale na rozdíl od hádek s premiérem Paroubkem se alespoň snažili 'tvářit'." Podle deníku jsou také rozpory mezi Klausem a Paroubkem daleko osobnější. "Prezident i premiér jsou pragmatici a technokraté moci. Rozehráli mezi sebou velkou hru, která určitým způsobem předznamenává ostrou předvolební kampaň. O to jde Jiřímu Paroubkovi především," domnívá se MfD.

Právo si myslí, že pokud David Rath odstoupí z čela České lékařské komory, měl by ho prezident šéfem zdravotnictví jmenovat. "Prezident má teď dvě možnosti. Buď tu směšnou šarvátku odtroubí, nebo se sám zesměšní," píše Právo. Deník také zveřejnil článek premiéra Paroubka, ve kterém předseda vlády kritizuje šéfa lidovců Miroslava Kalouska. Premiér také znovu opakuje své stanovisko ke sporu s prezidentem o jmenování Ratha ministrem zdravotnictví. "Nežijeme v prezidentském, ale v parlamentním systému vlády, ve kterém má premiér ústavně jasnou prioritu," uvedl mimo jiné Paroubek.


Za krok dobrým směrem označily Lidové noviny ve svém komentáři záměr ministerstva vnitra odtajnit personální spisy StB. V pondělním rozhovoru pro Radiožurnál to potvrdil náměstek ministra Vladimír Zeman. Ministerstvo podle něj v nejbližší době připraví metodický pokyn, jak při práci s personálními spisy postupovat. Odstraní se tak absurdní praxe, při níž jsou spisy obětí komunistické tajné policie volně přístupné, ale ke spisům pracovníků StB se nikdo nedostane. Věc má ale háček, upozorňuje deník. Už v roce 2004 potvrdil ředitel archivu ministerstva vnitra Jan Frolík, že podepsal dohodu o delimitaci archivních fondů s Úřadem pro zahraniční styky o informace, tedy civilní rozvědkou. Právě tam mají být uloženy spisy bývalých komunistických rozvědčíků. Vzhledem k tomu, že se jedná o bezpečnostní archiv, který může odepřít možnost nahlížet do svých dokumentů, bude přístup ke spisům rozvědčíků nejspíš opět uzavřen, uvádí komentátor.


Krejčíř je lhář a zbabělec, tvrdí sociální demokracie. Veřejným prohlášením a inzeráty v novinách ho chce vyprovokovat k žalobě, informuje deník Právo. Místopředseda pro řízení ČSSD Martin Starec prohlásil, že vedení sociální demokracie Krejčíře vyzývá, aby - pokud se cítí tímto hodnocením dotčen - podal u českého soudu žalobu na ochranu své osobnosti a obhájil na základě skutečných důkazů svá tvrzení. Krejčíř prohlásil, že v roce 2002 půjčil sociální demokracii 60 milionů korun za slib, že mu tato strana pomůže získat státní podnik Čepro. Jako důkaz uvádí směnku, kterou mu prý sociální demokracie vystavila. Starec však prohlásil, že ČSSD v účetnictví za rok 2002 žádnou takovou půjčku nemá.


Tvrdší podmínky při získávání zbrojního průkazu plánuje ministr vnitra František Bublan. Informuje o tom deník Právo. Ministr tak zareagoval na nedávné případy střílejících vrahů Kalivody a Lubiny, kvůli kterým se znovu začalo diskutovat o tom, jestli české zákony dostatečně zabraňují tomu, aby se ke zbraním dostali psychicky labilní lidé. Každý, kdo chce v Česku legálně vlastnit zbraň, musí sice projít lékařským vyšetřením, ale prověřování jeho psychického stavu není povinné. Bublan je přesvědčený, že právě psychologickými testy by měl povinně projít každý žadatel o zbrojní průkaz. Navíc chce navrhnout, aby nezůstalo jen u testů při prvním získávání zbrojního průkazu, ale bylo povinné jeho opakování vždy po pěti letech.


Příliv přímých zahraničních investic dosáhne letos podle odhadů agentury Czechinvest a České národní banky rekordních asi 220 miliard korun. Je to téměř dvakrát více než loni, informuje Právo. Na celkovém výsledku se bude z více než třetiny podílet příjem státu z privatizací, zejména Českého Telecomu a Unipetrolu, řekl deníku generální ředitel agentury na podporu podnikání Czechinvest Radomil Novák. ČR se podle něj stává stále přitažlivější zemí zejména pro projekty technologických center a strategických služeb, kdy firma z jednoho místa poskytuje například právní, finanční nebo poradenské služby pro celou Evropu. Zahraniční společnosti láká do Česka poměrně levná a současně kvalitní pracovní síla, cenová dostupnost nemovitostí, snadná dosažitelnost lukrativních západoevropských trhů a rostoucí prosperita země, píše Právo. Podle nedávného průzkumu poradenské firmy Ernst&Young je ČR pro investory sedmou nejatraktivnější zemí na světě. Na prvním místě se umístila Čína následovaná USA a Indií, čtvrté je Polsko a první desítku uzavírá Maďarsko. Slovensko se do první desítky nedostalo.


Nečekaný problém má v současnosti už dokončený zbrusu nový dopravní letoun Aera Vodochody - desetimístný Ae270. Zjistily to Hospodářské noviny. Přesto, že v posledních letech se na něj nashromáždilo přes 70 objednávek, které slibovaly tržby vyšší než 3,5 miliardy korun, teď před zahájením jeho sériové výroby ho najednou nikdo ze zákazníků nechce. Stroj prý totiž neodpovídá tomu, co si původně objednali. Zájemci ho nechtějí hlavně proto, že má skoro o polovinu menší dolet, než původně plánovaných 2350 kilometrů. Zákazníky jsou firmy z USA a Austrálie, tedy země s velkou rozlohou.


Internetové stránky obcí a krajů stále neposkytují lidem důležité informace, píší Lidové noviny. Rozsáhlý průzkum 142 webů ukázal, že úředníci se jen neochotně učí zveřejňovat podrobnosti o chodu svých úřadů. Jako nejotevřenější vyšel z průzkumu úřad Kraje Vysočina následovaný pražským magistrátem a táborskou radnicí. Zcela zbytečná by naopak byla snaha najít potřebné informace o chodu úřadu na stránkách radnice Vranova nad Dyjí. V pomyslném žebříčku skončil Vranov na posledním místě. Vůbec nejhorší situace panuje kolem zadávání veřejných zakázek. Ten, kdo by si chtěl zjistit, jestli veřejné zakázky například opakovaně nedostává firma, kterou vlastní strýček některého z radních, nepochodí. Šetření podle deníku také ukázalo, že kvalitnější a podrobnější informace lidé najdou spíš na stránkách krajů a větších měst.


Foto: ČTK
Ptačí chřipky se obává 55 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro úterní Mladou frontu Dnes, kterého se zúčastnilo 507 respondentů. Většina dotázaných - 64 procent - však uvedla, že se proti chorobě nijak bránit nebude. Očkováním proti běžné chřipce se chce naopak podle průzkumu ochránit 32 procent lidí, další čtyři procenta dotázaných shání lék na ptačí chřipku Tamiflu. Za tento přípravek by také byla ochotna řada občanů zaplatit 1000 korun - nejčastěji respondenti s vysokoškolským a středoškolským vzděláním a lidé, jejichž měsíční příjem činí více než 14.000 korun. Obavy před ptačí chřipkou panovaly častěji u středoškoláků, vyučených a vysokoškoláků než u lidí se základním vzděláním.


U dálnice D1 na odpočívadle poblíž Pávova u Jihlavy vznikne na jaře památník obětem nehod na nejdelší a nejnebezpečnější české dálnici. Informuje o tom


U netolického rybníka Podroužek chce nizozemský investor postavit rekreační areál, kde by našlo práci až 20 lidí. Píše o tom jihočeská příloha Mladé fronty DNES. Nizozemská firma plánuje, že vybuduje rekreační areál s penzionem a bungalovy zaměřený na agroturistiku - tedy například i se stájemi pro koně. Kromě toho chce postavit tenisové kurty, golfové hřiště a bazén, do kterého by mohli chodit i místní lidé. "Tento areál by doplnil nabídku možností autokempu Podroužek. Zároveň by byl na velmi výhodném místě, tedy blízko Netolic a zámku Kratochvíle. Ve městě také chybí ubytovací kapacity," řekl listu netolický starosta Oldřich Petrášek.