Přehled tisku

Vojtěch Filip a Miroslav Grebeníček, foto: ČTK
0:00
/
0:00

České deníky komentují odchod Miroslava Grebeníčka z čela KSČM a zvolení jejího nového předsedy Vojtěcha Filipa. Většina komentátorů však příliš nevěří tomu, že by se KSČM díky tomu změnila. Novému předsedovi vyčítají mimo jiné jeho postoj k minulosti komunistické strany. Změnu v čele KSČM považuje tisk za snahu strany vyjít z politického ghetta.

Vojtěch Filip a Miroslav Grebeníček,  foto: ČTK
České deníky komentují odchod Miroslava Grebeníčka z čela KSČM a zvolení jejího nového předsedy Vojtěcha Filipa. Většina komentátorů však příliš nevěří tomu, že by se KSČM díky tomu změnila. Novému předsedovi vyčítají mimo jiné jeho postoj k minulosti komunistické strany. Změnu v čele KSČM považuje tisk za snahu strany vyjít z politického ghetta. "Faktický rozdíl v politice strany s novým předsedou od té s Grebeníčkem bude nulový," myslí si Lidové noviny. Podle listu se tak změní pouze rétorika komunistů, protože Filip chce voličům ukazovat "přívětivou tvář". Deník kritizuje nového předsedu KSČM za jeho postoj k minulosti strany a domnívá se, že Filip podstatu komunistického hnutí relativizuje a odsouvá ji do pozadí. "Filipova KSČM nebude ani lepší, ani horší než Grebeníčkova, bude jen mocnější a mocichtivější," píše list.

Také Právo se zamýšlí nad důvodem odchodu Grebeníčka z čela strany. Mimo jiné spekuluje, zda KSČM nečekají v budoucnu takové změny, které by z ní mohly učinit přijatelného partnera pro ČSSD. Deník také ve svém dalším komentáři uvádí, že KSČM by nebyla pro sociální demokracii snadným partnerem. ČSSD však s komunisty podle Práva pojí zásadní odmítání politiky ODS. "Zároveň může proklamované sblížení s komunisty přinést ČSSD nové hlasy. Lidé s levicovým smýšlením, kteří uvěří, že obě partaje nastoupily cestu kooperace proti pravičákům, a kteří přesto z nějakého důvodu nechtějí volit přímo KSČM, mohou hodit lístek sociálním demokratům," myslí si Právo.


Co dělat s komunisty? - ptá se komentátor v Mladé frontě Dnes. Připomíná, že podle průzkumu STEM u nás 38 procent lidí souhlasí s tím, aby byli komunisté ve vládě, i s existencí menšinové vlády sociální demokracie závislé na podpoře komunistů. To ovšem zpochybňuje dosavadní strategii lidovců, ODS i prezidenta Klause. Všichni totiž vycházejí z předpokladu, že v české společnosti existuje konsensus: když je třeba sjednotit národ, učiní se tak nejlíp nadáváním na komunisty. Zdá se, že to už neplatí, píše se v komentáři. Není také žádná náhoda, že preference ODS a lidovců stagnují. KSČM je nyní opět velmi silnou stranou. Pokud je udržována v izolaci, paralyzuje politický život už jen tím, že brání vytváření účinných koalic v parlamentu. To věděl už Miloš Zeman a toto pojetí s ním sdílí i Jiří Paroubek. Je to čistě technické, cynické a neopatrné pojetí politiky, která před sociálnědemokratický kočár zapřahá rudého čerta. Velký smysl ale nemá ani zákaz komunistů. KSČM je totiž podle deníku zhoubný nádor, který dosáhl takové velikosti, že radikální zákrok není možný, aniž by zároveň nezahubil pacienta.


Milada Emmerová,  foto: ČTK
Emmerová podle lékařů hatí prevenci rakoviny, píší Lidové noviny. Gynekologové obviňují ministryni zdravotnictví, že ohrozila plán prevence rakoviny děložního hrdla. Podle odborníků prý předem znehodnotila program plošného vyšetření žen určitého věku. Tento program by měl pomoci odhalit nádorové onemocnění ve fázi, kdy je ještě relativně snadno léčitelné. K tomu jsou ovšem zapotřebí laboratoře, které musí z odebraných vzorků rozpoznat případné riziko karcinomu. Odborná komise sice ve snaze zajistit spolehlivost těchto laboratoří stanovila minimální kritéria na jejich kvalitu, Emmerová však nyní umožnila, aby se do programu zapojila i pracoviště, která tato minima nesplňují.


Za eutanázii by v Česky mohly být mnohem nižší tresty nežli za vraždu. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Novelu trestního zákona, která za usmrcení nevyléčitelně nemocného trpícího pacienta počítá s nižšími tresty, začnou projednávat poslanci už příští týden. Eutanázie se podle tohoto zákona stává novým trestným činem, trestá se ale vězením jen od nuly do šesti let. Odpůrci eutanázie, především z KDU-ČSL, proti tomuto zákonu ostře protestují, podle nich jde o legalizaci eutanázie. Místopředseda lidovců Jan Kasal prohlásil, že je to kukaččí vejce v jinak potřebné novele trestního zákona a že takový zákon nesmí projít. Opatrní jsou podle Mladé fronty Dnes i odborníci na etiku. Zákon totiž podle nich neupravuje podrobnosti eutanázie. Takto benevolentní přístup prý nemá žádná ze zemí, kde je povolena.


O mimořádných volbách se už nemluví, šlo jen o to být slyšen, píše se v komentáři Lidových novin. Do prostoru jen zaduněla premiérova slova, že země předčasné volby potřebuje. "Zde stojím a nikoho se nebojím," bylo Paroubkovo poselství. Už po týdnu ale jeho slova uváděl na pravou míru sociální demokrat Zdeněk Jičínský. Země žádné předčasné volby nepotřebuje a premiérova slova nelze brát tak docela vážně. Podobně premiér podle komentátora postupoval, když pohrozil prezidentu Václavu Klausovi, že mu bude regulovat zahraniční cesty, nebo když div neuškrtil šéfa lidovců Kalouska za nápad zřídit komisi kvůli Unipetrolu. Sám se pak na podobné komisi dohodl s komunisty. "Ani tolik nezáleží na tom, co se říká, jako na tom, jak hlasitě se provolává, pokud možno za rozmáchlé gestikulace," uzavírá komentátor v Lidových novinách.


Po nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové by měl ze svého postu odejít i mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Uvádí to Právo. Dimunovu hlavu podle deníku žádá náměstek ministra Jiří Vyvadil. Mluvčího úřadu totiž považuje za aktéra sporů ministerstva se šéfkou státních zástupců, a bylo by tedy podle něj spravedlivé, aby ve funkci skončil i on. Dimunovy výroky byly podle Vyvadila po celou dobu jeho působení ve funkci mluvčího natolik pochybné, že jej opakovaně kritizoval i předseda vlády. Ministr spravedlnosti Pavel Němec byl návrhem svého náměstka zaskočen a nechce ho komentovat. Komunikaci prostřednictvím médií považuje za nešťastnou. Zaskočen byl i sám mluvčí Dimun. Svá vystoupení vždy konzultuje s ministrem Němcem a podle svých slov se v výhradami odborníků za dobu svého působení v resortu nesetkal.


Ze starých nezajištěných sond v Hodoníně se na černo těžila ropa. Potvrdila to Česká inspekce životního prostředí, která případ prošetřovala. Policii se však konkrétného pachatele nepodařilo zjistit a vyšetřování případu odložila. Informují o tom Hospodářské noviny. Ropa v hodonínské části Nesyt unikala z osmi průzkumných sond a znečistila okolní půdu i vodu. Inspekci se podařilo prokázat, že ze dvou sond někdo ropu těžil načerno. Sondy jsou vzdáleny jen 20 metrů od zdroje vody, který vtéká do tamní říčky Kyjovky. Inspektoři proto podle své mluvčí Evy Rolečkové ihned podali podnět k zahájení trestního stíhání. Sondy jsou ve vlastnictví zkrachovalé společnosti Flachs- Union z Benešova nad Ploučnicí na Děčínsku. Ta ale nikdy těžbu nezahájila, ani sondy nezlikvidovala. Podle Rolečkové již obvodní báňský soud rozhodl, že do konce roku budou sondy zlikvidovány. Podle odborníků je v Hodoníně starých vrtů a sond, které představují vážný ekologický problém, mnohem více.


Profesionální řidiči na českých silnicích často porušují dopravní předpisy, problémy jim dělá hlavně dodržet předepsanou rychlost - takové jsou výsledky rozsáhlého testování Mladé fronty Dnes a policie po celé republice. Například v obci Malá Skála jel na padesátce autobus s lidmi skoro 80-ti kilometrovou rychlostí a v centru Plzně projel pohřební vůz dokonce rychlostí 90 kilometrů za hodinu, symbolicky kolem hřbitova. Přestupky ale zaznamenali redaktoři deníku i na dalších místech. Například v Týnečku u Olomouce za 30 minut porušilo předpisy 54 řidičů nákladních aut a kamionů. Podobně to vypadalo i na frekventované ulici v Ostravě s několika přechody pro chodce.


Ještě důležitějším klíčem než studijní předpoklady se k cestě za vysokoškolským vzděláním stal původ studentů. Podle Hospodářských novin to vyplývá z ojedinělého srovnání školského experta OECD Jana Kouckého, které ukazuje, jak se v Česku od roku 1989 vyvíjely nerovnosti v přístupu ke vzdělání. Šance studovat vysokou školu u dětí, jejichž matka nezískala ani maturitu, se stále pohybuje jen okolo pěti procent. Naopak v opačném případě tato šance stoupla na víc než 40 procent. A u dětí vysokoškolaček činí dokonce 85 až 90 procent.


Foto: www.shutupandshootme.com
Mladá fronta Dnes informuje o novém britském filmu Sklapni a zastřel mě, v němž hlavní roli ztvárnila Aňa Geislerová. Autorem sebevražedné komedie, jak se česko-anglické gangsterce říká, je britský režisér Steen Agro. Díky své české manželce poznal prý i to, co se skrývá za fasádou pro turisty. "Svět tu vypadá šedý, ale za vchodem do paneláku vás vítá rodinné teplo,"říká Agro. Roli v jeho komedii dostal i další český herec Karel Roden. Představuje v ní ošuntělého, uštvaného muže náročné manželky, kterého požádá nešťastně ovdovělý britský turista, aby mu pomohl zemřít. Zabít však není snadné ani za odměnu v librách, takže Roden vystřídá spoustu dobrých českých plánů, aniž se zákazníka zbaví. Nakonec jde o krk celé trojici. Nízkorozpočtový snímek půjde do distribuce v Česku i v anglicky mluvících zemích.