Přehled tisku

0:00
/
0:00

Účastník televizní reality show VyVolení Michal Fraš figuruje v případu luxusní prostituce, kterou organizovala modelingová agentura Eli Bohemia. Skupinu pozatýkala policie loni a podle kriminalistů k ní patřil i známý fotograf Adolf Zika. Frašovi, který nyní spolu s dalšími soutěžícími tráví čas pod nepřetržitým dozorem televizních kamer, přijdou policisté oznámit, že se bude muset před soudem zodpovídat kvůli kuplířství a zločinnému spolčení.

Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus se snaží popřít vývoj, kterým prošla Evropa po druhé světové válce. V deníku Právo to píše premiér Jiří Paroubek. Komentuje tak Klausův návrh, aby politici zapomněli na budování evropského superstátu, a místo toho vytvořili organizaci evropských států. Podle Paroubka to není ničím jiným než popřením poválečného vývoje. Premiér ideu organizace evropských států označil přímo za bizarní. Klausův návrh na vytvoření organizace evropských států v pondělí kritizoval také polský prezident Aleksander Kwašniewski. Ten o návrhu řekl, že znamená krok zpět v evropské integraci. Klaus svůj názor zveřejnil koncem srpna v britském listu Financial Times. "Protože jsme všichni, předpokládám, proti 'národnímu' nacionalismu, neměli bychom začít budovat 'evropský' nacionalismus," napsal český prezident. Stejnou myšlenku pak prezentoval například ve svém projevu na tradičním Evropském fóru v rakouském Alpbachu.


Deníky se vracejí k návrhu státního rozpočtu na rok 2006, který ve středu schválila vláda. Návrh je podle nich příliš optimistický v odhadu příjmů a podléhá předvolebním slibům. Stát také v době hospodářského růstu stále žije na dluh, místo aby šetřil, komentují shodně deníky navržený státní rozpočet. "Příští rok budou volby, a tak není divu, že během necelých dvou měsíců jako zázrakem "navýšili" úředníci ministerstva financí předpokládané příjmy i výdaje o neuvěřitelných 38 miliard korun," připomíná sloupek Lidových novin. Mnohem horší je podle deníku ovšem to, že vláda i v době slušných ekonomických výsledků země hospodaří s rozpočtovým deficitem. "Proč pokračují v zadlužování, když zemi údajně ekonomicky postavili na nohy, nám ovšem ani ministr financí ani premiér nechtějí vysvětlit," píše se v Lidových novinách.


Stát, který se snaží zablokovat veškerý majetek uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, přistoupil k dosud výjimečnému kroku. Podle Hospodářských novinúřady začaly vymáhat desítky milionů korun po podnikatelích, kteří si v minulosti půjčili právě od Krejčíře. "Máme k dispozici směnky, na základě kterých tito lidé dluží panu Krejčířovi přes 50 milionů korun. Nový zákon, který upravuje postup při zajišťování majetku u osob podezřelých z trestných činů, nám umožňuje, aby stát nyní proplacení směnek požadoval," řekl HN státní zástupce Vladimír Trýzna. Směnky našla policie při jedné z prohlídek v Krejčířově vile. Nejvíc peněz, přes 30 milionů, si půjčil prezident fotbalového klubu Marila Příbram Jaroslav Starka. Pokud podnikatelé nebudou ochotni miliony splatit a bez ohledu na existenci směnek budou tvrdit, že dluhy dávno uhradili, bude o sporu rozhodovat soud. Vymáhání Krejčířových pohledávek je podle deníku vůbec prvním případem, kdy policie k podobnému kroku přistoupila.


Lidové noviny získaly informace, že Evropský parlament patrně doporučí vydat europoslance Vladimíra Železného k trestnímu stíhání. Právní výbor europarlamentu příští středu vyslechne zprávu rakouské socialistky Marie Bergerové, která prostudovala Železného materiály a také navštívila Prahu. Předpokládá se, že poslanci budou hlasovat v souladu s doporučením výboru, protože zatím se tak dělo ve sto procentech případů. Bergerová ale Lidovým novinám odmítla předem prozradit své závěry.


Liberecká galerie bude zřejmě muset podle deníku Právo vrátit 22 obrazů osmdesátiletému Hansi Schmidovi ze Švýcarska. Jde o díla z rodinné sbírky. Obrazy jsou od Hanse Schmida, který působil jako malíř u vídeňského dvora Františka Josefa I. Jsou na nich i portréty členů Schmidovy rodiny. Schmid o vydání obrazů požádal galerii již před dvanácti lety, ta mu je ale odmítla vydat, a tak se před dvěma lety obrátil na soud. Ten uznal jeho žádost za oprávněnou. Liberecká galerie se k rozsudku zatím nevyjádřila. Podle mluvčí Libereckého kraje Lindy Futerové se sejde v pátek speciální komise, která rozhodne o dalším postupu, uzavírá list.


Účastník televizní reality show VyVolení Michal Fraš figuruje v případu luxusní prostituce, kterou organizovala modelingová agentura Eli Bohemia. Skupinu pozatýkala policie loni a podle kriminalistů k ní patřil i známý fotograf Adolf Zika. Frašovi, který nyní spolu s dalšími soutěžícími tráví čas pod nepřetržitým dozorem televizních kamer, přijdou policisté oznámit, že se bude muset před soudem zodpovídat kvůli kuplířství a zločinnému spolčení. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Podle kriminality, který je s případem obeznámen, jméno Michala Fraše mezi obviněnými figuruje, Fraš ale nepatří mezi hlavní členy skupiny. Pracoval pro ni jako řidič, který měl na starosti vozit dívky ke klientům. Státní zastupitelství hodlá poslat případ k soudu už během září a Frašovi, stejně jako dalším obviněným v kauze, hrozí až osm let vězení. Televize Prima o Frašově stíhání nic neví. "My se minulostí soutěžících nezabýváme," uvedl mluvčí projektu Marek Winkler. Fraš není prvním soutěžícím, o něhož se kriminalisté zajímají. Dalšímu obyvateli televizní vily Janu Szenteczkému již doručili obžalobu kvůli údajnému neplacení výživného na děti.


Státní zástupkyně podala odvolání proti rozsudku nad podnikatelkou a přítelkyní rodiny expremiéra Stanislava Grosse Libuší Barkovou a žádá pro ni přísnější trest. Deník Právo cituje žalobkyni, podle které se Barková nespojila s pojišťovnou a nenahradila škodu. Za téměř osmimilionový pojistný podvod pražský městský soud poslal letos začátkem srpna Barkovou na pět let do věznice s dozorem. Podnikatelka svoji vinu vždy popírala. Podle ní jde o spiknutí, ve kterém figuruje bývalý šéf Bezpečnostní informační služby a nynější pracovník poškozené pojišťovny Kooperativa Jiří Růžek.


Šumava
Nový devítidílný televizní seriál Za humny města nechal natočit ministr zemědělství Petr Zgarba. Jak zjistila Mladá fronta Dnes, ministr chce na televizních obrazovkách v hraných epizodách s neprofesionálními herci ukázat, že i na venkově se dá dobře žít. Jedním z dílů je například příběh majitele penzionu a ekologické farmy na Šumavě, který kromě chovu koz a výroby kozího sýra ubytovává turisty z Čech i z Německa. Seriál tak má strhnout z venkova nálepku upachtěných zemědělců na kombajnech a traktorech s rukou stále nataženou k dotacím. Devět dílů stálo necelé dva miliony korun a bude mít i tištěnou podobu.


Kolínská automobilka TPCA chce letos vyrobit 100.000 automobilů. Hospodářským novinám to řekl prezident TPCA Satoši Takae. Poprvé tak oficiálně zveřejnil plán firemní výroby. Ten je ale nižší, než se doposud předpokládalo. Původní předpoklady se pohybovaly kolem 150.000 aut. "Jsme závislí na dodavatelích, oni mají své kapacity, a proto nějaké razantní zvýšení produkce nepředpokládáme," řekl Takae. Znamená to, že TPCA nebude ani "spásou" letošního zahraničního obchodu, uvádí deník. Zatímco podle některých starších analýz měla automobilka přispět k celkovému českému vývozu 20 až 30 miliardami korun, podle listu je nyní pravděpodobnější zhruba 13 miliard korun. Ekonomové zatím předpokládají, že bilance zahraničního obchodu dosáhne přebytku kolem 50 miliard korun, což by byl vůbec první přebytek v historii samostatné České republiky.


Vnukovi skladatele Antonína Dvořáka se nelíbí název příbramského mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Příbram, jehož druhý ročník začal ve středu. Považuje to za zneužití dobrého jména svého dědečka. Píše o tom středočeská příloha Mladé fronty Dnes. Vnuk Antonín Dvořák připomíná, že v Příbrami už existuje Hudební festival Antonína Dvořáka, který má čtyřicetiletou tradici a je znám i ve světě. Nesouhlasí s tím, že na novém festivalu se hraje rocková a folková muzika. Navíc ho urážejí názvy některých kapel, které se v souvislosti se jménem jeho dědečka na přehlídce objevují. "Jméno slavného skladatele jsme si dali do názvu proto, že Dvořákova tvorba je neodmyslitelně spjata s Příbramí a jejím okolí," uvedl však jeden z organizátorů Vladimír Wimmer. Za znevážení Dvořákova jména to nepovažuje. V pátek například na festivalu zazní koncert Carmina Burana, v němž se představí filharmonici z Hradce Králové, vysokoškolský sbor Univerzity Karlovy a členové baletu Státní opery Praha.