Přehled tisku

0:00
/
0:00

Komentáře tisku se analyzují rozhodnutí Velké Británie uložit euroústavu do summitu Evropské unie k ledu. Do té doby, než rozhodne o osudu euroústavy summit Evropské unie, jsou podle Mladé fronty Dnes domácí hádky o ratifikaci nejen neproduktivní, ale i komické. Správný recept dal už minulý týden předseda křesťanských demokratů Miroslav Kalousek.

Komentáře tisku se analyzují rozhodnutí Velké Británie uložit euroústavu do summitu Evropské unie k ledu. Do té doby, než rozhodne o osudu euroústavy summit Evropské unie, jsou podle Mladé fronty Dnes domácí hádky o ratifikaci nejen neproduktivní, ale i komické. Správný recept dal už minulý týden předseda křesťanských demokratů Miroslav Kalousek. Pokud premiér Jiří Paroubek a šéf ODS Mirek Topolánek nevěří jemu, mohli respektovat alespoň britskou vládu. Britové jsou obyčejně rozhodnější než Češi, tentokrát si vezměme z jejich vyčkávání příklad, radí list. Šéfové států Unie musí nyní podle deníku jako chytrá horákyně najít cestu k tomu, aby byla ústava nahá i oblečená, jela i vlekla se pěšmo. To jest způsob, jak respektovat vůli Francouzů a Holanďanů a zároveň nepohřbít dokument, který připravilo a podepsalo 25 vlád. Když Unie najde takovou cestu, má smysl v ratifikaci pokračovat. Pokud ji nenajde, referendum by působilo stejně komicky, jako kdyby se vláda ptala lidu na to, zda chce raději založit kolonii na Marsu, nebo na Venuši, píše MfD.


Ke stížnosti majitelů domů, kterou chtějí podat Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku kvůli regulaci nájmů, se zatím připojilo osm senátorů. Deníku Právo to sdělila advokátka Klára Veselá-Samková, která stížnost Občanského sdružení majitelů domů připravuje. Skupinu senátorů tvoří pět zástupců z ODS - Jaroslav Kubera, Josef Pavlata, Jaroslav Mitlener, Karel Tejnora a Miroslav Škaloud. K nim se přidali Soňa Paukrtová (zvolena za US-DEU), Jan Horník (zvolen za Evropské demokraty) a z ODA Karel Schwarzenberg. "Ale bude jich mnohem víc, protože podpisové archy jsou ještě v Senátu," řekla advokátka deníku. Vlastníci domů se podle ní s výzvou k podpisu obrátili na všechny senátorské kluby s výjimkou ČSSD a KSČM, u nichž nepředpokládali kladnou odezvu, uvedlo Právo. "Cílem je, aby se projednání u štrasburského soudu urychlilo. U něj jsou podány tisíce dalších žalob a hrozí, že se naše stížnost povleče příliš dlouho," řekl deníku místopředseda sdružení Libor Dellin. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) postup senátorů ostře kritizuje.


Soudcům vadí podřízenost ministerstvu spravedlnosti a uvažují o nezávislosti, kdy by soudy sami rozhodovaly o finančních nebo personálních otázkách. Problémem je rovněž špatná finanční situace v justici či skutečnost, že se lidé v Česku mohou velmi snadnou vyhnout soudnímu řízení. Seznam, který má 14 bodů, sestavilo sestavilo Kolegium předsedů krajských soudů. Informují o tom dnešní Lidové noviny. "Seznam jsme sestavili hlavně proto, že se problémy v justici hromadí," řekl listu předseda pražského městského soudu Jan Sváček. "Rádi bychom převzali chod věcí do vlastních rukou. Výkonná moc by neměla rozhodovat o všem," dodal.


Expremiér Miloš Zeman zatím marně čeká na honorář za svou knihu Jak jsem se mýlil v politice. Bývalý šéf ČSSD by měl za své paměti dostat od Ottova nakladatelství zhruba 2,4 milionu korun, vydavatel však dosud nezaplatil. Ottovo nakladatelství a jeho dceřiná společnost Cesty navíc čelí trestnímu oznámení kvůli nepovolenému šíření knih. Informuje o tom dnešní Právo. "Pravda je, že nedodrželi dohodnutou smlouvu, která se týkala vyplacení honoráře za tu knihu. Chci doufat, že je to z jejich strany technický omyl," řekl listu Zeman. Expremiér dostává za své paměti 20 korun z prodaného kusu, což je asi osm procent z její ceny. Dosud si lidé koupili asi 120.000 výtisků. Kniha se prodává od března.