Přehled týdeníků

Výběr z českých týdeníků připravila Eva Petržílková.

Týdeník Respekt se zamýšlí nad tím, že kvůli obavě ze špionáže pro Irák nejede premiér Miloš Zeman do USA:

Cesta premiéra Miloše Zemana do USA, která se měla uskutečnit ve druhém říjnovém týdnu, byla odložena kvůli obavám americké strany ze špionáže pro Irák, píše týdeník Respekt. Ten už minulý týden informoval, že cesta se neuskuteční kvůli námitkám Američanů proti jednomu z organizátorů této cesty, Čechoameričanovi Milanu Jedličkovi. Zemanovi poradci se podle listu začali asi před měsícem zajímat, zda by se premiér při cestě nemohl neoficiálně setkat s představiteli společnosti McDonnell-Douglas/Boeing, která české armádě nabízí letoun F-18 Hornet. Americká tajná služba si to podle týdeníku spojila s lednovou českou misí v iráckém Bagdádu, které se Jedlička účastnil. "Obava o to, kde mohou informace o zbraních skončit, přinutila Američany varovat Prahu, že takový program není přijatelný," napsal Respekt.

Jedličku prý měl organizací Zemanovy cesty pověřit šéf premiérových poradců Miroslav Šlouf, který je Jedličkovým přítelem. Tvrzení týdeníku Respekt, který odložení cesty spojil s výhradami americké strany, Zeman minulý týden označil za "blábol". Dodal, že cestu odložil kvůli návrhu unionisty Ivana Pilipa na snížení spotřební daně u nafty a benzínu.

Týdeník přináší podrobnosti o falšování dlužních úpisů za 12 miliónů dolarů (asi 496 miliónů korun), kterého se měl Jedlička dopustit. Směnky se prý pokusil prodat v březnu 1988 v New Yorku muži, který se vydával za reprezentanta drogových dealerů, byl však federálním agentem. Akci, po níž měl být Jedlička a jeho komplic Jiri Bara okamžitě zatčen, podle nepopírali obvinění z podvodu, padělání a pokusu o praní špinavých peněz. Jedlička údajně dostal dva roky vězení a poté "podmínku", kterou několikrát porušil. Byl za to podle Respektu potrestán, stejně jako za pašování kokainu o šest let dříve. V minulém čísle týdeník přinesl informaci o tom, že Jedlička je podezřelý z účasti na vraždě agenta amerického protidrogového úřadu.

Časopis Respekt také opravil informaci z minulého čísla, podle níž se Jedlička narodil v Chicagu. Do USA prý emigroval ve 20 letech v roce 1967. Po jeho návratu do Česka v první polovině 90. let předala FBI informace o něm českým bezpečnostním složkám; pět let jej prý měla pod kontrolou Bezpečnostní informační služba. Dnes Jedlička údajně žije jak ve své vile na Long Islandu, tak v půdním bytě v pražském Břevnově. V ČR má podle týdeníku tříletou dceru.

A ještě jeden článek k úspěchu českých sportovců na OH v Sydney:

Pod titulkem "Kolik stálo olympijské zlato" se časopis Týden vrací k vítězství české kajakářky Štěpánky Hilgertové na Olympijských hrách v Sydney, která získala pro Českou republiku první zlatou. Časopis píše, že její manžel a trenér Luboš Hilgert po závodě vyprávěl, jak jeho ženu večer před tím bolela z pocitu zodpovědnosti hlava. Každý v Česku totiž počítal, že přiveze medaili. "Věděla jsem, že slalomáři by můj případný výpadek tolerovali, protože to se může stát. Vůbec jsem si ale nedovedla představit, co by řekli obyčejní lidé. Ti většinou nevnímají, jak velký může být rozdíl mezi vítězstvím a propadem," Dodala k tomu sama závodnice, která zároveň pochválila svého manžela - trenéra. Jak řekla, je pro ní šitý na míru a musí ho mít všude."Kdyby tak dobrý nebyl, nebrala bych ho pořád sebou, protože taková příprava samozřejmě stojí spoustu peněz," přiznala otevřeně v rozhovoru pro časopis Týden zlatá olympionička Štěpánka Hilgertová.

Tolik výběr z českých týdeníků. U sportu ještě zůstaneme v dalších minutách.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio