Přehled týdeníků

Časopis Týden se zabývá problémem jednoho sídliště ve středočeském Kladně. Dnem i nocí sem totiž přijíždějí kamióny se zbožím, intenzita hluku překračuje hygienické normy. Tak vypadá kulisa, ve které stojí kladenské nákupní centrum Kaufland. A okolo něj obytné kaskádové domy plné nešťastných lidí. Až do roku 1994 mohli být spokojení - v okolí byla spousta zeleně, dvě koupaliště. Dnes prostor obsadilo obchodní centrum - a poslední zbytky přírody mají padnout za oběť jeho dalšímu rozšíření. České supermarkety se svým vzhledem a provozem příliš neliší od svých západoevropských protějšků. Až na jednu "maličkost" - na Západě se tento koncentrovaný obchod odehrává na okraji měst, na zelené louce, v Čechách často přímo uprostřed obytných bloků. Jedním z nejdrastičtějších příkladů je právě výstavba supermarketu v Kladně. Nepomohly ani petice občanů, ani další bouřlivé protesty. Výstavba Kauflandu, zlikvidovala desítky obchodníků, vyřadila úplně ze hry chodce, protože lidé z okolních domů nemají téměř kudy prokličkovat mezi desítkami kamionů. Ale hlavně "obchoďák" zasáhl do soukromých osudů řady lidí. Řada z nich se stěhuje a noví nájemníci asi přibývat nebudou. Tržní hodnota bytů se snižuje. Zbývá jen vylidňující se čtvrť, kam se sjíždějí denně tisíce automobilů za nákupy s diskontními cenami.

Časopis Týden hledá i odpověď na otázku, kam jezdí Češi na dovolenou? Jak se změnily prázdninové návyky, kam jsme jezdili před deseti lety a kam jezdíme dnes? Změnilo se téměř všechno. Ještě začátkem 90. let byl pro spoustu podnikatelů typický přístup, který je rozšířený v Japonsku: nevybírat si dovolenou kvůli práci. První vlna podnikatelství, kdy se lidé nemohli odtrhnout od práce, je však pryč. Propukl hlad po čím dál exotičtějších dovolených. Trávit dovolenou v tuzemsku dnes vyjde stejně draho jako nejlevnější pobyt v zahraničí. Navíc stoupá obliba přímořských letovisek, která známe z období před rokem 1989. Čeští turisté se znovu naučili jezdit do Bulharska, kde je pro ně levněji. Ale je to už taky trochu jiné Bulharsko než před dvaceti lety. Jedna věc se však nezměnila: způsob, jak trávit dovolenou, se vždycky lišil zejména podle věku. Mladí lidé rádi poznávají cizí země, holdují autostopu a dovedou procestovat Evropu doslova s několika korunami. Naproti tomu důchodci tráví nejvíce času na chalupách. K tomu, aby se po skončení profesní kariéry vydali do světa, může dojít až poté, kdy se odstraní nepoměr mezi pracovním příjmem a důchodem - který je velmi nepříznivý, dodává časopis Týden.

Časopis Respekt věnoval tento týden rozsáhlý článek 585. výročí upálení mistra Jana Husa. My jsem vybrali jeden odstavec tohoto článku: Příběh Jana Husa je příběhem člověka, který se dostal do bezvýchodného postavení. Měl vždy dost mravní síly, aby znovu a znovu svou pravdu hájil proti nepřátelům. Při chladné úvaze se ovšem zdá, že neměl dost soudnosti. Vždyť se s doslova sebevražedným zápalem vrhl do přímého konfliktu s tehdy nejmocnější institucí, aniž si zajistil dobrou ochranu. Nejslavnější Čech skončil z pohledu svých současníků přesně tak, jak se dalo čekat. Sám Hus to zřejmě viděl jinak. Jeho motivem byla především víra, že každý člověk může poznat pravdu. Stejně významná byla i jeho otevřenost, s níž chtěl o své pravdě diskutovat. Do Kostnice se nechal vést důvěrou, že jeho protivníci smýšlí stejně upřímně. Když svou při prohrál, přijal za své přesvědčení osobní odpovědnost. Z dnešního pohledu je Hus jediným Čechem, jehož poselství Evropa ochotně vyslechla. Hlásit se k němu tak znamená připomenout účast na vzniku moderní evropské společnosti, píše časopis Respekt.