Přehled týdeníků

Výběr z českých týdeníků připravila Renata Prátová.

Časopis Týden se vrací k zákonu o provozu na pozemních komunikacích, který minulý týden schválila Poslanecká sněmovna. Pokud po sněmovně zákon schválí i Senát a prezident, nebudou si od příštího roku řidiči v České republice stále moci dát skleničku piva po obědě ani vyvinout na dálnici vyšší než stotřicetikilometrovou rychlost, píše týdeník. Nebudou smět držet v ruce telefon, vozit osoby mladší dvanácti let nebo menší než 150 centimetrů bez speciální autosedačky na předním či zadním sedadle. Nebudou však také muset s sebou brát občanský průkaz - při perlustraci totiž bude stačit řidičský průkaz a doklad o pojištění. Zákon také nařizuje, že automobily musejí mít ve dne v noci rozsvícená obrysová světla. Asi nejzásadnější je podle listu ovšem změna postavení chodce v Česku - ten bude mít od začátku roku 2001 absolutní přednost na neregulovaných přechodech. Řidič podle nového zákona musí zastavit, nejen když bude chodec už na přechodu, ale i v případě, že se teprve chystá vstoupit do vozovky. Doufejme, že všem českým řidičům vejde tato norma velmi brzo do krve, podotýká časopis Týden s tím, že hřešení na to, že jsou kryti zákonem, by se mohlo chodcům krutě nevyplatit.

V jiném článku časopis Týden informuje o změnách ve vyhlašování fotbalových anket v České republice. Jak uvádí, už čtvrtý rok po sobě se v Česku budou vyhlašovat dvě fotbalové ankety. Fotbalistu roku pořádá tradičně nakladatelství Olympia, kde bodují kromě trenérů především sponzoři, a o držiteli Zlatého míče rozhodne Klub sportovních novinářů v hlasování svých fotbalových expertů. Právě v této novinářské anketě dochází k zásadní změně. Zlatý míč se nebude udělovat za kalendářní rok jako doposud, ale za fotbalovou sezonu. Proto letošní podzimní volba bude velmi důležitá, neboť se bude započítávat do dvou ročníků zároveň. V prosinci bude vyhlášeno jméno majitele Zlaté kopačky za rok 2000 a o pouhý půlrok později, v létě 2001, bude znám jeho nástupce. V polovině soutěže Zlatá kopačka 2000 je na čele Pavel Nedvěd, druhý je zatím Jan Koller a následuje Karel Poborský, dodává časopis Týden.

Týdeník Reflex informuje o nové podobě pražského Veletržního paláce, do kterého je nyní nově umístěna stálá expozice českého umění devatenáctého století. List připomíná, že původně byl Veletržní palác určen pro Sbírku moderního a současného umění Národní galerie, tedy pro české umění dvacátého století. Ovšem ukázalo se, že jenom pro ně je příliš veliký. To byl podle všeho hlavní důvod, proč se do něj přestěhovala expozice devatenáctého století, která sídlila v pražském Anežském klášteře. Dalším důvodem - oficiálně uváděným - je skutečnost, že zárodky umění století dvacátého se objevují už ve století předchozím, a předěl tudíž není nějak zřetelně ohraničen. Tento krok podle Reflexu nicméně vyznívá velmi příznivě a popisné devatenácté století připravuje půdu pro postupně abstrahující a soustavně experimentující století následující. Takže prohlídka začíná ve čtvrtém podlaží (19. století), o patro níž je expozice umění z let 1900 až 1930 a konečně druhé poschodí je vyčleněno období nejmladšímu, tedy po roce třicet do současnosti - to bude teprve zpřístupněno 6. října. Nové expozice mají zřetelný rytmus a nenudí, protože v nich nejsou k vidění jenom sochy nebo obrazy, ale doplňují je artefakty, které s sebou přinášejí charakteristiku doby a zasazují "velké umění" do širšího rámce. Objevují se v nich také například šaty, sklo nebo nábytek. Toto užité umění expozicí přirozeně "protéká", dodává jí šťávu. Autorům šlo především o to, aby udrželi divákovu pozornost, protože v každém podlaží Veletržního paláce potřebuje alespoň hodinu na prohlídku, uzavírá týdeník Reflex.

Autor: Renata Prátová
spustit audio