Přehled týdeníků

Důležité jsou city. Nová naděje homosexuálů. Druh s družkou, muž s mužem či žena se ženou mají novou naději, že budou moci své soužití legalizovat. Návrh zákona o registrovaném partnerství vláda jednomyslně podpořila. Časopis TÝDEN, z něhož vybírala Renata Prátová, k tomu dále poznamenává...

Věcný návrh už třetího zákona má vypracovat ministr spravedlnosti Otakar Motejl. Podle konstatování prezidenta Sdružení homosexuálních občanů (SOHO) Jiřího Hromady v posledním čísle časopisu TÝDEN první verze skončila v roce 1996 už u náměstka ministra spravedlnosti, lidoveckého Cyrila Svobody a další dvě předloni a loni parlament zamítl. Na obzoru je tedy další pokus. V úvahu by přicházel model, schválený loni ve Francii, jenž se zamlouvá místopředsedovi vlády Pavlu Rychetskému - kdo nechce uzavřít sňatek, bude se moci zaregistrovat jako druh a družka. "Předpokládali bychom, že to lze použít i v případě osob stejného pohlaví, které spolu žijí a chtěly by se z důvodů daňových či zdravotních zaregistrovat," řekl k tomu Pavel Rychetský. Jiří Hromada možnost, že by bylo registrované partnerství rozšířeno i na oboupohlavní soužití, vítá, za velmi důležité ovšem považuje, aby při rozhodování o registraci partnerství hrály nejdůležitější roli city a vztah, nikoli "obchodní" záležitosti. "Proti by mohli být jen homofobní zákonodárci. Ani teď nechceme v žádném případě prosazovat návrh na osvojení či adopci dětí," zdůrazňuje v časopisu TÝDEN Jiří Hromada.

Možná zajímavou informaci jsem vybrala z týdeníku RESPEKT. Podle ní několik českých softwarových firem poslední dobou nadějně prorazilo do světa a několik dalších k tomu má velmi blízko. Skýtají však tyto úspěchy příslib oživení pro celou naši ekonomiku? Můžeme se těšit, že v blízké budoucnosti už nebudeme exportovat dřevo a ocel, ale nápady proměněné v software? Je myslitelný scénář, v němž prosperita České republiky stojí na informačních technologiích, takzvané nové ekonomice? ptá se RESPEKT. Odpověď bude pro mnohé nadšence zklamáním. Zní: prozatím určitě ne. První důvod je ten, že úspěšných softwarových, internetových a jim podobných firem u nás není tolik, jak by se dalo usuzovat z médií, ani zdaleka jich není dost k tomu, aby obor začal skutečně intenzivně žít. Za druhé je naše země stále ještě málo integrována do světa. Lidé, a to i mladí, nezvládají cizí jazyky, mnohým z nich dělá potíže pracovat dlouhodobě v zahraničí, myslet v mezinárodních souvislostech, pochopit, jak má vypadat produkt či služba, aby byly použitelné celosvětově, konstatuje RESPEKT.

Autor: Renata Prátová
spustit audio