Přehled týdeníků

Výběr z českých týdeníků připravila Eva Petržílková.

Když jsme v roce 1999 vstoupili do NATO, Severoatlantická aliance nás vzala zadarmo. Nijak jsme si přijetí nezasloužili, nebyli jsme na členství připraveni. U armády dodnes není jasné, zda bude dál živořit, nebo se rozumně scvrkne a sprofesionalizuje. Vojenské tajné služby neprošly žádnou zásadní obměnou. Horko těžko byl upečen zákon o utajování a na koleni zřízen Národní bezpečnostní úřad. Nově byla vystavěna jen Bezpečnostní informační služba, píše autor komentáře v časopisu Týden a pokračuje:

Dnes si asi bruselská generalita rve vlasy. Česká republika je důkazem, že rozumnější postup zvolila Evropská unie: Nejdřív se změňte, pak můžete do klubu, konstatuje autor. Co se děje v NBÚ a BIS, je již několik týdnů všeobecně známé. Podezření z manipulování bezpečnostními prověrkami. Jinými slovy obava, že ti, kdo prověrku dostat neměli, ji občas dostali, kdežto v některých případech ji nedostali ti, kdo byli v pořádku. Proč? Buď jde o korupci, nebo o politiku. Navíc existuje vážné podezření, že se druhý nejvyšší muž bezpečnostního úřadu Martin Hejl paktoval se zločinci. Pracovala na něm protikorupční policie a po ní i vnitřní civilní tajná služba.

Ani BIS však nevychází ze skandálů neposkvrněna. Nejen kvůli tomu, že její ředitel Jiří Růžek byl odhalen jako lhář. Také proto, že BIS pravděpodobně prověrek zneužívá k verbování spolupracovníků. Přijde na škraloup někoho, kdo se chce udržet ve své pozici, ale není v pořádku. Umožní mu projít bezpečnostním sítem, ale za to jej přinutí ke spolupráci. Za NBÚ je odpovědný ředitel Tomáš Kadlec, za něj premiér Miloš Zeman. Za BIS odpovídá ředitel Jiří Růžek, za Růžka vicepremiér Vladimír Špidla. Všichni dohromady dělají mrtvé nebo slepé brouky. Řešení skandálů v tajných úřadech je zatím následující: Sešla se vláda a nic nevyřešila, konstatuje autor.

Mrtvé brouky nahradil Ústavní soud. Řekl to, co vláda i poslanci věděli již řadu měsíců, aniž hnuli prstem. Způsob, jakým se u nás provádějí prověrky, porušuje ústavní práva občanů a je nezákonný. Orgány, které prověřují, mohou jednat svévolně. Nemusí své verdikty zdůvodňovat. Kdo neprojde, nedozví se proč. Není kam se odvolat. Do roka se svévolná praxe, kterou zakládá zákon o utajovaných skutečnostech z roku 1998, musí změnit. Ústavní soud ovšem nemohl za vládu převzít její odpovědnost za persony, za Kadlece a za Růžka. Ti zůstávají jako temné stíny na svých místech. Nemají tolik cti, aby se sami sebrali a zmizeli ze státních služeb.

Když byl ještě Miloš Zeman v opozici, křičíval: Nedovolím, aby se jakákoliv špína zametla pod koberec! Doby se změnily. Stal se z něj premiér a zároveň náčelník Velké koště, který průšvihy svých tajných úřadů mete vší silou pod vládní běhouny. Nechává je vyhnít. Nečinností a fatální neschopností z nás dělá černou ovci NATO a zároveň brání přijetí dalších členů. Schválně?- ptá se v závěru komentátor časopisu Týden.


S požehnáním Zemanovy vlády zasedli na pražském letišti Ruzyně britští imigrační úředníci a vybírají, kdo z českých turistů může nastoupit do letadla směr Británie. Zatím to nedovolili několika desítkám českých občanů, uvádí týdeník Respekt a dodává:

Nikdo z postižených se nedověděl důvod zákazu a všichni měli veškeré dokumenty v pořádku. Vodítkem britské selekce proto může být pouze "rasa": až na jednoho jsou všichni odmítnutí Romové a zmíněná bílá výjimka je manželkou Roma. Britské úřady se tímto způsobem rozhodly "s předstihem" řešit problémy, které jim na ostrovech přinášejí časté žádosti českých Romů o azyl. Tato rasistická akce jednoznačně překonala legendární operaci Českých aerolinií, které ve snaze vyjít Britům vstříc posílaly před dvěma lety do Londýna seznamy svých cestujících, v nichž byli Romové označeni písmenem "G" -- gipsy, čili Rom.

Vláda schválila britský nápad už před pěti měsíci. Formálním rámcem se stala smlouva z roku 1975 mezi komunistickým Československem a Británií, která dovoluje Britům vydávat dokumenty potřebné k cestě na ostrovy už v Praze. "Dřív se vydávala víza, teď se vydávají přistávací karty," řekl k tomu České televizi náměstek ministra zahraničí Martin Palouš.

Premiér Zeman označil ruzyňskou selekci za "rozumné opatření", které prý navíc "není ve světě neobvyklé". Který jiný stát je proti svým občanům umožnil zavést, ale neřekl. A není divu: svým neskrývaným rasismem je totiž česká akce v civilizovaném světě naprosto unikátní jev, uzavírá své zamyšlení týdeník Respekt.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio